Osijek
NASTUPNI POSJET VELEPOSLANICE SLOVAČKE HANE KOVAČOVE

Želim povećati zanimanje za slovački jezik i kulturu
Objavljeno 11. travnja, 2024.
Zamjenik župana Josip Miletić primio je u nastupni posjet Hanu Kovačovu, veleposlanicu Slovačke Republike u Republici Hrvatskoj.

- Fokusirali smo naš razgovor na ekonomske, kulturne i obrazovane teme u kojima obostrano vidimo mogućnosti za poboljšanje suradnje. Osječko-baranjska županija središte je slovačke manjine, pa stoga želimo povećati suradnju na ekonomskom planu, to više što naše gospodarske komore imaju povijest 25-godišnje suradnje. Potencijalne slovačke investitore zanima energetika, zelena industrija i logistika.

- Želimo povećati udio studenta koji uče slovački jezik, jer naše su tvrtke već etablirane na hrvatskom tržištu, pa je to prilika mladima za njihovu profesionalnu orijentaciju. Moja je velika želja dovesti slovačke glazbene i kazališne događaje u Osijek i županiju, kao i našu modernu umjetnost, čime bismo povećali interes mlade generacije za Slovačku - rekla je Kovačova.

Spremnost na poboljšanje suradnje potvrdio je i dožupan Miletić.

- Povezanost naših dvaju naroda vidi se i u tome što se razumijemo i bez prevoditelja, pa je cilj da zbog toga, ali i ostalih komparativnih prednosti našu suradnju unaprijedimo i poboljšamo - rekao je Miletić.

Sastanku je nazočila i Ana Kanđera Legčević, predsjednica županijskog Vijeća slovačke manjine, koju veseli najava mogućnosti češćih odlazaka u matičnu zemlju.

D. Kuštro
Možda ste propustili...

INFO DAN EU PROJEKATA FAKULTETA ZA DENTALNU MEDICINU I ZDRAVSTVO

Projekti vrijedni 5 milijuna eura

OSIJEK DOMAĆIN PRVOG ECO CITY WASTE FESTA

I otpad može pružiti zabavu

Najčitanije iz rubrike