Regija
ZASELAK KOJI NI GOOGLE “NE PREPOZNAJE”

Zvjerinjak makadamom na glasovanje do Svetoblažja
Objavljeno 12. travnja, 2024.
Do zaselka nema ni autobusa, ima 12 stanovnika, a najmlađi je srednjoškolac
TRNAVA/SVETOBLAŽJE - U srijedu, 17. travnja, kada su parlamentarni izbori, svoju će građansku dužnost glasovanjem obaviti i malobrojni stanovnici Zvjerinjaka.

Taj zaselak živopisnog imena izdvojeni je dio Svetoblažja, sela u Općini Trnava, s kojim je Zvjerinjak povezan s približno kilometar makadama, a na asfalt se i dalje čeka. Zaselak nema svoje biračko mjesto, pa će njegovih nekoliko birača i za ove izbore makadamom do Svetoblažja. Iako u zaselku nikada nije bilo nekoga predizbornog skupa, možda tek pokoji "zalutali" plakat kakvog nasmiješenog političara (samo su se rijetki i zaputili u nj, poput svojedobno Vulina, Kraljička), mještani su vrlo predani svojoj glasačkoj dužnosti, pa će put Svetoblažja u izbornu srijedu i 80-godišnji Mijo Mikić sa suprugom.

Uvijek ne‘ko poveze


- Nema autobusa do Zvjerinjaka, a i do Svetoblažja vozi kada je škola, no uvijek ne‘ko poveze pa će ne‘ko povesti i na izbore, da glasamo u domu u selu - kaže starina Mikić. Iako mu je 80, nije najstariji u Zvjerinjaku, to je ipak jedan 86-godišnjak. Mikić naglas nabraja koliko je sada duša u zaselku - 12. Djece nema, najmlađi je stanovnik srednjoškolac. Nema Zvjerinjak ni dućana, o školi i crkvi da se i ne priča. Čak ga ni Google "ne prepoznaje" - kada se "zagugla" Zvjerinjak, najpoznatija tražilica izbacuje naziv jedne trgovine kućnim ljubimcima. No zato zaselak ima javnu rasvjetu, vodovod, fiksnu telefoniju, a u Svetoblažju je i bazna stanica za mobilnu telefoniju, pa sa signalom ne bi trebalo biti problema.

Zaselak slikoviti naziv vuče iz prošlosti, kada su tu đakovački biskupi imali lovište i lovačku kuću. U to vrijeme lovište se zvalo zvjerinjak te je ostalo Zvjerinjak i u kartama. Naseljavanje je počelo vjerojatno s dolascima prvih radnika na tadašnje biskupijsko dobro pa su tu i ostajali s tim da je zaselak prije bio mnogo naseljeniji i veći. Prije više godina Općina mu je preko IPARD-a riješila makadamsku cestu, a sada, kaže načelnica Irena Mikić Brezina, preko natječaja iz Mjere 73 -13 "Potpora javnoj infrastrukturi u ruralnim područima: Projekt izgradnje ili rekonstrukcije nerazvrstnaih cesta", želi i asfalt. Ta nerazvrstana cesta, dužine dva kilometra od dijela Svetoblažja prošla bi i kroz Zvjerinjak.

Do Đakova taksijem


- Rečeno nam je da ćemo dobiti asfalt, da čekaju rješenje, pa ćemo vidjeti... Dotad, kad idem doktoru do Đakova, uzmem taksi, 10 eura do Đakova i 10 nazad. Takisist kaže da za Osijek vozi za 35 - govori 80-godišnji Mikić.

Kaže, prati što se priča u kampanji.

- Kažu da će mirovine dići na 700 eura... Govori se svašta, vidjet ćemo - kaže starina Mijo. On, nastavlja, ima 350 eura mirovine - 250 iz Hrvatske i 100 eura iz Njemačke, a oko 200 eura poljoprivredne "penzije" ima supruga. Hvali premijera Plenkovića što je njegova Vlada u više navrata dala dodatke na mirovinu.

Naš vremešni sugovornik ističe kako su u posljednje vrijeme u zaselku prodane čak dvije kuće, kaže obje za oko 60.000 eura.

- Jednu su kupili ljudi iz Đakova, a drugu jedan par, on je doš‘o iz Pule. Kažu, žele mir, maknit se iz gužve - kaže starina Mijo u zaselku "po strani", dok kandidati s lista, obilazeći znatno veća i zvučnija mjesta od Zvjerinjaka, uz predizborne trube ulaze u posljednje dane kampanje.

Suzana Župan
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike