Regija
ŽELE SUVREMENIJU TEHNIČKU OPREMU I SOLARNE PANELE

Zbog specifičnog vlasništva SIC se ne može javljati na natječaje
Objavljeno 12. travnja, 2024.
SLATINA - Radio Slatina djeluje u sklopu Slatinskog informativnog centra, društva s ograničenom odgovornošću za djelatnost radija i novinskog izdavaštva u vlasništvu Grada Slatine i gradskih ustanova Pučkog otvorenog učilišta i Dječjeg vrtića Zeko. Takvo trodijelno suvlasništvo možda je bilo dobro rješenje u vrijeme osnivanja Centra, ali zbog takve specifične vlasničke strukture SIC se može javljati samo na natječaje vezane za programske sadržaje.

– Kad je riječ o ostalim natječajima, kojima bi se mogli unaprijediti uvjeti rada ili osigurati suvremena tehnička oprema i slično, SIC je u vrlo nezahvalnom položaju. Naime, na natječaje za trgovačka društva Slatinski informativni centar ne može se javljati jer je više od 25 posto u vlasništvu lokalne samouprave, a na natječaje za ustanove također se ne može javljati jer je trgovačko društvo. Sada je Ministarstvo kulture i medija objavilo poziv za dodjelu bespovratnih sredstava "Transformacija i jačanje konkurentnosti kulturnih i kreativnih industrija", odnosno za tehničko opremanje, za koji su prihvatljivi prijavitelji trgovačka društva, obrti, ustanove u kulturi i umjetničke organizacije. Da nismo u ovakvoj vlasničkoj situaciji, mogli bismo se javiti i osigurati sva sredstva za kupnju i modernizaciju tehničke opreme i smanjenje troškova u obliku solarnih panela. Zbog takvog vlasništva i u vrijeme korone država nama nije financirala plaće kao drugim trgovačkim društvima. Taj problem morat će se raspraviti na sastanku predstavnika institucija zainteresiranih za očuvanje gradske radijske koncesije - kaže direktor SIC-a Robert Turkalj. Dodaje da SIC od svojih sadašnjih suvlasnika poslovnu suradnju ostvaruje jedino s Gradom Slatinom i uz pomoć Grada nastoji pratiti trendove radijske djelatnosti, a održavanje radi samostalno, bez ulaganja i pomoći drugih suvlasnika.

– SIC posluje isključivo na tržišnoj razini, pa za svoje usluge ispostavlja račune, samostalno isplaćuje plaće zaposlenicima i plaća sve obveze koje proizlaze iz poslovanja, kao što su koncesija, ZAMP, struja, bez pomoći i dotacija svojih vlasnika. Gradski mjesečnik Slatinski petak ukinut je jer njegovo financiranje nije uvršteno u gradski proračun, ali SIC je spreman ponovno pokrenuti njegovo izlaženje odmah nakon donošenju odluke o osiguravanju sredstava za troškove toga projekta i rebalansa proračuna jer imamo sva znanja i tehničke mogućnosti za realizaciju toga hvalevrijednog projekta za povijest grada Slatine - kaže Turkalj.

Direktor Turkalj dodao je da sve informacije koje SIC objavljuje na portalu www.radioslatina.hr nestaju nakon određenog broja godina popunjavanjem prostornog kapaciteta na portalu i društvenim mrežama, a jedini trag za povijest pisani je dokument koji bi bio u obliku Slatinskog petka. P. Žarković
SIC je trgovačko društvo u vlasništvu Grada Slatine, Pučkog otvorenog učilišta i Dječjeg vrtića Zeko

Robert Turkalj

direktor

SIC je spreman ponovno pokrenuti izlaženje Slatinskog petka odmah nakon donošenja odluke o osiguranju sredstava za troškove toga projekta i rebalansa proračuna

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike