Regija
DVADESET GODINA UVESELJAVA BELOMANASTIRCE

Vlasnik lunaparka Omer Šehović: Bolje je zaraditi euro nego potrošiti dva
Objavljeno 12. travnja, 2024.
Spavamo u kamp-kućicama, imamo mobilni toalet, spavaću sobu. U biti, imamo sve, ali u minijaturi - kaže nam Šehović

BELI MANASTIR - Već gotovo dvadeset godina Zvonimir lunapark uveseljava najmlađe, ali i one nešto starije Belomanastirce.

Prije se to događalo uoči proslave Dana grada, oko 11. studenoga, a posljednjih godina lunapark u jedini baranjski grad dolazi dva puta godišnje, u jesen i proljeće. Ponekada sive gradske večeri razvedri glazba s njihova razglasa, a svaki roditelj pronađe po euro-dva ‘‘viška‘‘ u džepu kako bi razveselio djecu.

- Tu smo već dugi niz godina, pa su i sadržaji davno poznati. autići, twister, dječji objekti, veliki ringišpil i onaj mali na konjiće, avioni, trampolin, jumping, napuhanac i streljana samo su dio naše ponude - priča 65-godišnji Omer Šehović, (su)vlasnik lunaparka Zvonimir, koji je ‘‘gazdom‘‘ postao ženidbom za kćer nekadašnjeg vlasnika. Zaljubio se, kaže, i počeo novi život.

Rodom je iz Bosanskog Novog, a još od 1984. godine prijavljen je u Slavonskom Brodu. Tim se poslom bavi već gotovo pola stoljeća i - ne misli stati. Barem zasad. Još uvijek je u sretnom braku, u kojem je troje djece i petero unučadi. Upravo u njima vidi budućnost lunaparka budući da je u cijeloj priči angažirana kompletna obitelj, u čijem su vlasništvu čak tri obrta.

- Želim im sreću, iako je to pasji život, ni blizu onakvoga kakvim ga drugi zamišljaju. Doduše, u lunaparku imamo sve. Spavamo u kamp-kućicama, imamo mobilni toalet, spavaću sobu i sve što je potrebno. U biti, sve imamo, ali u minijaturi. Supruga svaki dan kuha, a kada smo bliže, spavati odlazimo kući. Naš je radni dan od jutra do sutra. Preko dana je uvijek potrebno nešto popraviti, bojiti, renovirati, a navečer dolaze gosti. Idemo po kirvajima i tražimo si mjesto pod suncem.

Kirvaja nema do svibnja, pa ćemo u Belom Manastiru ostati do 24. travnja. Pokušat ćemo se locirati i u Dardi, gdje nismo bili već godinama - priča Šehović, dodajući kako mu se jedna kći udala u Branjin Vrh. I to je vjerojatno jedan od razloga zašto je na njihovu popisu destinacija dvaput uvršten upravo Beli Manastir. Putuju diljem Slavonije, ali i na jadransku obalu. Na upit isplati li se takva vrsta posla, na kojemu je svakodnevno angažirano desetak osoba, članova obitelji, a tijekom dana posjetitelja baš i nema, odgovara kako je bolje zaraditi euro nego potrošiti dva.

- Ne znam koliko pamtite vremena od prije 30 i više godine. Razlika je poput neba i zemlje. Od uvođenja eura, primjerice, znatno je teže zaraditi novce. Mislim da su naše cijene realne. Vožnje su u prosjeku dva eura, ali tko plati jednu, dobije dvije. Tko plati dvije, dobije tri. Vožnje traju oko tri minute i mislim da se nitko nema razloga buniti - kaže Šehović.

Ivica Getto
Dobro znaju bivše vlasnike livade u Belom
Lunapark je smješten na ‘’livadi u središtu grada’’, koju je Fortenova nedavno prodala privatniku. Zanimljivo je kako vlasnici lunaparka dobro znaju bivše vlasnike livade jer su sa svima komunicirali kako bi iznajmili prostor, pri čemu im je pomagao i Grad Beli Manastir. ‘’Lokacija jako brzo mijenja vlasnike. Dozvolu smo tražili od Bijelića, pa od Mercatora i Konzuma, koji nam jednom nije dozvolio postavljanje lunaparka, i da ne nabrajam dalje. Sada je novi vlasnik iz Osijeka, i mogu reći da lokacija nije jeftina’’, kaže Omer Šehović.

Omer Šehović

vlasnik lunaparka

U radu je angažirana cijela obitelj, a nasljednicima želim puno uspjeha. Ovo je pasji život, ali imamo sve što nam je potrebno. Današnji se posao ne može usporediti s onim od prije 30 godina

Možda ste propustili...

NIJE ZA MLAĐE OD 16 GODINA

Predstava “Čudo u Poskokovoj Dragi”

POTPORA OSOBAMA S AUTIZMOM

Predstava Aut Male scene iz Zagreba

Najčitanije iz rubrike