Crna kronika
NEPRAVOMOĆNE PRESUDE U DVA SLUČAJA U SLAVONIJI

Zbog galame u zatvor, zbog prijetnji smrću uvjetna kazna
Objavljeno 12. travnja, 2024.
Da nekada nije važna težina počinjenog (ne)djela za izricanje zatvorske kazne, svjedoče i presude na raznim sudovima. Presude često ovise i o prethodnoj osuđivanosti osoba, ali i o tome kakvu kaznu za počinjeni prekršaj predloži nadležno državno odvjetništvo. Naravno, sve ovisi i o sucu i sudu na koji predmet stigne. Tako je jedan sud u Slavoniji 59-godišnjaka osudio na zatvorsku kaznu zbog galame u objektu brze prehrane, a drugi sud je 48-godišnjaka zbog prijetnji smrću ženi osudio na uvjetnu kaznu. Obje presude su nepravomoćne, i na njih su moguće žalbe.

Okrivljeni 59-godišnjak proglašen je krivim što je 8. listopada 2023. na terasi objekta brze prehrane u jednom gradu u Slavoniji narušavao javni red i mir u alkoholiziranom stanju. Uznemiravao je, stajalo je u optužnom prijedlogu, goste hodajući između stolova galameći. Time je počinio prekršaj iz Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira, pa mu je sud izrekao kaznu zatvora u trajanju od 15 dana. Vrijeme uhićenja okrivljenika, počevši od 8. listopada 2023. u 12.35 do 9. listopada 2023. u 8.15, uračunalo mu se u kaznu kao dva dana kazne zatvora, pa će u zatvoru provesti još 13 dana. Uz navedeno, obvezan je naknaditi troškove prekršajnog postupka u paušalnoj svoti i kao trošak tužitelja zbog prijevoza počinitelja i rada policajaca u iznosu od 30 eura u roku od 30 dana od pravomoćnosti presude.

Muškarac u postupku nije iznio obranu, a protiv njega je nadležna policijska postaja podnijela optužni prijedlog. Pri odmjeravanju kazne za počinjeni prekršaj sudac mu je izrekao kaznu zatvora kao strožu po vrsti jer nije našao olakotne okolnosti, nego mu je kao otegotnu okolnost uzeo težinu i namjerno činjenje prekršaja neizravnom namjernom, ali i višestruko prekršajno kažnjavanje za narušavanje javnog reda i mira. Ocijenjeno je kako će jedino kazna zatvora odgojno djelovati na njega.

Drugi slavonski sud, u drugom slučaju, proglasio je 48-godišnjaka krivim što je 19. travnja 2021. oko 15 sati u jednom gradu u Slavoniji, s namjerom da zastraši žrtvu, na mobilni telefon nazvao njezinu majku i tijekom razgovora joj rekao da će joj kćeri pasti glava i da će ju upucati u glavu. Majka je prijetnje prenijela kćeri, koja se zbog toga uznemirila i uplašila za svoj život. Zbog ozbiljne prijetnje smrću osuđen je na kaznu zatvora od osam mjeseci, no u zatvor neće ići ako u roku kušnje od dvije godine ne počini novo kazneno djelo. Za troškove kaznenog postupka dužan je sudu na ime sudskog paušala platiti 39,81 eura, i to u roku od 15 dana od dana pravomoćnosti presude.

U tom slučaju nadležno općinsko državno odvjetništvo je u optužnici, podnesenoj 24. svibnja 2021., predložilo sudu da prihvati zahtjev prema kojem će okrivljenikag proglasiti krivim i da se okrivljenik za počinjeno kazneno djelo osudi na kaznu zatvora u trajanju od osam mjeseci te da mu se izrekne uvjetna osuda u trajanju od dvije godine. Kako se navodi u obrazloženju presude, budući da je zahtjev odvjetništva u cijelosti sastavljen u skladu s odredbama Zakona o kaznenom postupku i da ne postoje procesne zapreke, to je sud zahtjev odvjetništva prihvatio i izdao navedeni kazneni nalog.

Sandra Lacić
Muškarac koji ide u zatvor zbog višestrukog ponavljanja narušavanja javnog reda i mira

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

MLADI MUŠKARAC U KRVI JE IMAO 1,70 PROMILA ALKOHOLA

Pijani vozač pobjegao je nakon sudara

2

NOVA STRADAVANJA NA CESTAMA

Troje poginulih u tri prometne nesreće

3

POKRENUTA ISTRAGA O PADU CESSNE

Istražitelj: O uzroku još možemo samo nagađati