Mozaik
PRVA DAMA HRVATSKOG ŠLAGERA

Gabi Novak dobiva priznanje Zagrebačkog festivala za poseban doprinos
Objavljeno 12. travnja, 2024.
Iznimna pjevačica i umjetnica zaista je obilježila hrvatsku glazbenu kulturu
Prva dama hrvatskog šlagera, velika ljubiteljica jazza, pjevačica izuzetnih vokalnih sposobnosti, dobitnica mnogobrojnih nagrada, uključujući i Porin za životno djelo, Gabi Novak, na ovogodišnjem Zagrebačkom festivalu dobit će još jedno priznanje - ono za poseban doprinos!

Tim priznanjem pridružit će se društvu velikih umjetnika, prošlogodišnjim dobitnicima ove nagrade - Dragi Dikliću, Alfiju Kabilju i Ivici Krajaču. Festival će se održati idućeg tjedna, 19. travnja, u Zagrebačkom HoB-u, a uz 20 izvođača koji će prvi put uživo izvesti svoje nove pjesme, dio programa bit će poseban i posvećen upravo jednoj od diva hrvatske glazbe.

- Još od 1959., kad je prvi put nastupila na Festivalu i kad je počela osvajati svoje prve nagrade, pa sve do danas traje posebna ljubav između Gabi Novak i Zagrebačkog festivala. Iznimna pjevačica i umjetnica zaista je obilježila hrvatsku glazbenu kulturu, tako da mi je posebna čast što će joj za mog mandata biti uručena ova nagrada - rekao je umjetnički direktor Zagrebačkog festivala Branimir Mihaljević.

Ovih dana su u tijeku posljednje pripreme zagrebačkog HoB-a, uskoro počinju i probe izvođača, postavlja se pozornica, koja će, kao i svake godine, biti impresivna, a od jučer su u prodaji i ulaznice za 71. Zagrebački festival.

Nove pjesme predstavit će: Boris Štok, Cota G4, Dani Kristina, Giuliano, Grupa 777, Hjer feat. Lara, IDEM, Ilma Karahmet, Josip Palameta, Kristijan Kiki Rahimovski, Laura, Leteći Odred, Marija Mirković, Mia Dimšić & Doris Kosović, Milošev feat. Maja Posavec, Natali Dizdar, Roko Vušković, Stefany, Tina Vukov i ToMa.

Tijekom 50 godina pjevačke karijere Gabi Novak primila je brojne nagrade i priznanja: Vjesnikovu nagradu za glazbu "Josip Slavenski" (1979.), Nagradu "Vlaho Paljetak", u povodu 45. obljetnice javnog umjetničkog djelovanja Zlatnu plaketu Status (2003.). Nositeljica je odličja Red Danice hrvatske s likom Marka Marulića i dobitnica mnogobrojnih statua Porina, uključujući one za životno djelo.

Tanja Kvorka
OD POSUĐIVANJA GLASA U CRTIĆIMA DO NEKOLIKO ANTOLOGIJA
Gabi Novak je u mladosti radila u Zagreb filmu kao crtačica i scenografkinja te je posuđivala glas animiranim likovima i tako privukla pozornost maestra Bojana Adamiča, koji je poziva na prvi koncert, u Ljubljani 1957. Godine 1958. pjeva “Sretan put” u filmu “H-8”, a 1959. nastupa na Zagrebačkom festivalu s “Ljubav ili šala”. Od prvog albuma “Pjeva Gabi Novak” (1961.) ostvaruje niz zapaženih interpretacija, najčešće na festivalima zabavne glazbe u Zagrebu i Opatiji. Krajem pedesetih u Zagrebu sudjeluje na jam sessionu s Louisom Armstrongom, pjeva s Kvartetom B. Petrovića, surađuje s H. Gellerom, J. Lewisom... Sedamdesete je obilježila osobnom i profesionalnom vezom s Arsenom Dedićem, koja je trajala do njegove smrti. Njegove uglazbljene pjesme Ž. Sabola, D. Britvića i Z. Goloba njezinu su vokalnu emocionalnost dijelom usmjerile šansoni. Nakon antologija “Retrospektiva” 1993. i “Adrese moje mladosti” 1997., Gabi Novak 2002. objavljuje CD obrada Dedićevih standarda u društvu dvostruko mlađih sudionika zagrebačke jazz-scene i sina Matije...

Možda ste propustili...

DODIJELJENE NAGRADE JUBILARNOG, 20. IZDANJA FESTIVALA

Veliki pečat ZagrebDoxa ide u Tunis

U POLUFINALU SHOWA NASTUPAJU POSEBNI GOSTI

Prljavo kazalište u “Zvijezde pjevaju”

TOPLA I URNEBESNA KOMEDIJA

“Summer Camp”s Diane Keaton

Najčitanije iz rubrike