Kultura
140 SUDIONIKA IZ 10 ZEMALJA

AUKOS: 6. Međunarodni znanstveni skup Europski realiteti, o temi Održivost
Objavljeno 12. travnja, 2024.
Na Akademiji za umjetnost i kulturu počeo je 6. međunarodni znanstveni skup Europski realiteti, pod krovnom temom Održivost. Konferencija će okupiti gotovo 140 sudionika iz deset zemalja, koji će tijekom dva dana održati više od 60 izlaganja u različitim područjima.

Skup se bavi interdisciplinarnim promišljanjem i analizom kulturnih, obrazovnih, umjetničkih i znanstvenih politika u europskom okružju, kao i njihovim posljedicama na suvremeno društveno i kulturno okruženje. Predavanja su otvorena za javnost, službeni jezici konferencije su hrvatski i engleski, a detaljan program dostupan je na službenoj stranici AUKOS-a.

Skup se održava još od 2013. godine, no održivost u višedimenzionalnom značenju tog pojma vrlo je aktualna tema. Tijekom predavanja pojam će se propitivati s aspekata kulture, odnosno socijalne održivosti, ekonomske ili ekološke održivosti te s aspekata medija i promocije agende održivosti.

- U posljednjih dvadesetak godina pojam održivosti postao je sveprisutan u znanstvenoj i stručnoj literaturi, ali i u dokumentima razvojnih politika, od strategije održivog razvoja Europske unije do UN-ovih ciljeva održivog razvoja. Dugo se smatrao sinonimom za održivost okoliša, međutim, danas održivost uključuje i ekonomsku i socijalnu dimenziju. Na Akademiji posebice nastojimo pokazati da je upravo kultura četvrti stup održivog razvoja, a ovaj je skup važan doprinos tome - govori moderator i komunikacijski stručnjak Tomislav Levak.

Izvanredna profesorica i prodekanica za razvoj održivosti u kulturi i umjetnosti Tatjana Ileš ističe da danas postoje teoretičari i praktičari koji doista vjeruju da je kultura četvrti stupanj koji otkriva načine na koje funkcionira održivi razvoj. Jedan od primjera su i profesori te studenti Akademije, koji više od 15 godina žive održivost svojim radom i u znanstvenoj zajednici.

- Na drugom katu Akademije imamo izložbu lutaka nastalu od drvenih ostataka koje su prije nekoliko godina izradili studenti. Naše aktivnosti iz područja likovnosti poput obrade drva ili kiparskog rada u glini direktno su vezani uz ono što nam daje zemlja i priroda. Umjetnost je ta koja je angažirana, stoga se i treba baviti pitanjima održivog razvoja, gdje treba pokazati kako danas živimo i kako očuvati i prezentirati novim generacijama kulturnu baštinu. No ključna točka smo mi sami, reflesivnost unutar koje moramo sami sa sobom promišljati i djelovati u smjeru održivosti. Pojam doista nadilazi ekologiju, održivost je i socijalna u smislu inkluzivnosti, ravnopravnosti, ali je i digitalna, pa trebamo zapamtiti da humanističku, ljudsku komponentu ne smijemo izostaviti iz tog diskursa - zaključuje Ileš.

Predstavnica Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti te doktorica znanosti, Anica Bilić prihvatila je inicijativu AUKOS-a da postane suorganizator konferencije, te je time pomogla da ona dobije najveći mogući znanstveni doprinos.

- HAZU preko svoje znanstveno-istraživačke jedinice, Centra za znanstveni rad u Vinkovcima, daje podršku kao suorganizator ove izuzetno važne konkurencije. U ovom užurbanom vremenu, zbog elektroničke komunikacije i postojanja više paralelnih svjetova, uistinu je potrebno zapitati se što je održivo u sadašnjosti a povezuje nas s prošlošću i omogućuje nam budućnost. Hvala Akademiji što nas je pozvala na suradnju, takva ponuda nikada se ne može odbiti - ističe Bilić.

Predstavnica uprave AUKOS-a, prodekanica za znanost i projekte Jasminka Najcer Sabljak, zahvalila je organizatorima, gostima, studentima i volonterima na uloženom trudu uime dekanice Helene Sablić Tomić.

Elena Lukić
Umjetnost je ta koja je angažirana, stoga se i treba baviti pitanjima održivog razvoja

Možda ste propustili...

SPOT “VOLJENO MOJE” ANTONIJE BUDANO

Težina i istinska ljepota majčinstva

U SLATINI NASTUPIO AKADEMSKI MUŠKI ZBOR FER-A

Među posljednjim europskim velikim muškim zborovima

Najčitanije iz rubrike