Ekonomija
PROGLAŠEN POBJEDNIK

Najbolji mladi poljoprivrednik je Dario Pocedulić
Objavljeno 12. travnja, 2024.
Drugoplasirani ratar, Andrija Škrlec iz Zlatara, nagrađen je iznosom od 2000 eura, a trećeplasirani, Darijo Sajko iz Čađavice, nagrađen je s 1000 eura

Najbolji hrvatski mladi poljoprivrednik je Dario Pocedulić iz Gornjeg Kućana u Varaždinskoj županiji, koji je nagrađen iznosom od 3500 eura.

Izbor je održan u hotelu Le Méridien Lav (Podstrana, Split) u sklopu svečanog otvorenja 6. Međunarodnog kongresa o ruralnom turizmu. Izbor najboljeg hrvatskog mladog poljoprivrednika organizirala je Sunčana Glavak, hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu i ambasadorica EPP-a za izbor najboljeg hrvatskog mladog poljoprivrednika, u suradnji s Ministarstvom poljoprivrede.

OPG Pocedulić bavi se uzgojem heljde te proizvodi bezglutenske prehrambene i druge proizvode od te žitarice. Drugoplasirani ratar, Andrija Škrlec iz Zlatara nagrađen je iznosom od 2000 eura, a trećeplasirani, Darijo Sajko iz Čađavice, nagrađen je s 1000 eura.

Na ovogodišnjem, devetom izboru najboljeg hrvatskog mladog poljoprivrednika, natjecalo se 20 finalista koji su, prema procjeni stručnog žirija u skladu s pravilima natječaja, imali najbolje projekte. Najbolji među njima proglašeni su na svečanoj završnici izbora.

Svih 20 finalista bit će nagrađeno dvodnevnim putovanjem u Bruxelles i posjetom Europskom parlamentu u organizaciji zastupnice Sunčane Glavak.

U četvrtak, 11. travnja, na drugom danu 6. Međunarodnog kongresa o ruralnom turizmu, u 11 sati održana je panel-rasprava Nove mogućnosti u ruralnom prostoru za mlade – izazovi i prilike, u kojoj je sudjelovao najbolji mladi poljoprivrednik 2023. godine.

Podsjetimo, prošlogodišnji pobjednik izbora David Pejić predstavljao je Hrvatsku na Europskom kongresu mladih poljoprivrednika, gdje je osvojio drugo mjesto u kategoriji "Najbolji projekt unaprjeđenja ruralnih područja".



Dosadašnji su pobjednici izbora najboljeg hrvatskog mladog poljoprivrednika:

2014. – Martina Petrović, Vukojevci, uzgoj crne svinje

2015. – Ivan Veselić, Novo Selo Palanječko, ekološka proizvodnja voća i povrća, turizam u Lonjskom polju

2017. – Matija Cetinić-Frankos, Zaprešić, ekološki uzgoj bobičastog voća u poljoprivrednoj zadruzi Berry Organica

2018. – Ivan Gašić, Beketinci, proizvodnja i prerada kravljeg mlijeka

2019. – Zvonimir Kalić, Vrpolje, uzgoj industrijske konoplje

2021. – Goran Vrabec, Igrišće, uzgoj ljutih papričica, brend Volim ljuto

2022. – Ilija Jurić, Velika Kosnica, uzgoj jestivog cvijeća, mikropovrća i egzotičnog bilja

2023. – David Pejić, Habjanovac, suvlasnik Zrno eko-imanja, na kojem se proizvodi voće i povrće prema načelima ekološke proizvodnje hrane. V.Latinović

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike