TvObzor
EMILY KRIMINALKA

Kriminalno loš film, koji biste trebali preskočiti
Objavljeno 12. travnja, 2024.
EMILY, THE CRIMINAL. KRIMINALISTIČKA DRAMA. REŽIJA: JOHN PATTON FORD. GLUME: AUBREY PLAZA, THEO ROSSI...



Iako ni sam njegov naslov ne obećava nešto posebno, dala sam šansu filmu "Emily kriminalka" iz 2022., koji se nedavno pojavio na Netflixu. Isključivo zato što znam da je glavna glumica Aubrey Plaza jedna od producentica filma, a svidjela mi se kao glumica u sjajnoj seriji "The White Lotus", pa eto... Osim toga, ovaj je film, meni nevjerojatno, ali istinito, dobio četiri nominacije za nagrade Independent Spirit Awards, a osvojio je jednu, za najbolji prvi scenarij (John Patton Ford).



Glavna junakinja je mlada žena koja ima golem studentski dug, a ne može naći primjeren posao jer ima kriminalni dosje, o kojemu ne znamo puno, osim da ga je dobila za napad na drugu osobu. Emily radi u restoranu brze hrane, zbog čega je izgubila volju za životom, što je vrlo lako za shvatiti, jer je kao mlada sanjala o posve drukčijem životu i bila perspektivna umjetnica. Igrom slučaja ode na sastanak s misterioznim "poslodavcem" koji sudionicima nudi priliku da zarade 200 dolara na način koji jest ilegalan, "ali neće nikom naškoditi". Emily odmah prihvaća priliku i otkriva da je riječ o prijevari s kreditnim karticama i da je jedino što mora učiniti - kupiti novi televizor lažnom karticom. Kad joj to pođe od ruke, sljedeći zadatak je još veći zalogaj - automobil...

Iako je tema aktualna i otkriva drugu stranu zločina koji je vrlo aktualan u današnje vrijeme, film je toliko loš da ćete triput zaspati dok dočekate kraj, koji je također vrlo nemaštovit, i pomalo uznemirujući. Problem je u tome što je posve nemoguće suosjećati s Emily, koja bi trebala biti svojevrsna antijunakinja. Kako bi to bilo moguće, ona bi trebala imati neku priču, prošlost..., no ništa od toga nam ne biva otkriveno kako bismo imali prilike shvatiti zašto je tako hladna, brutalna i posve asocijalna kao što jest. Ako baš volite ovaj žanr i imate viška vremena, pokušajte film pogledati. Ali bolje ne.
Tanja Kvorka
Možda ste propustili...

PROVOKATIVNA PRIČA O KSENOFOBIJI I POVIJESNOM REVIZIONIZMU

U kina stigla drama Marka Šantića “Probudi me”

U KINIMA ZAIGRAO KRIMINALISTIČKI TRILER “UBOJITA SJEĆANJA”

Russell Crowe u misteriju potrage za ubojicom

Najčitanije iz rubrike