TvObzor
PSIHOLOŠKI TRILER “KRIVI SPOJ” STIGAO U DOMAĆA KINA

Dopisivanja, moderni dejtovi i opasnost
Objavljeno 12. travnja, 2024.
Kada Margot ode na spoj s Robertom, otkriva da stvarni Robert nije isti kao onaj s kojim je flertala preko poruka

Upoznavanje i komunikacija u današnje se vrijeme odvijaju online, no što kad se dvoje ljudi susretne prvi put? Jesu li doista osobe kakvima su se predstavljali u porukama? Margot će istinu spoznati na teži način.



Kada Margot, studentica drugog semestra ode na spoj sa starijim Robertom, otkriva da stvarni Robert nije isti kao onaj s kojim je flertala preko poruka. Psihološki triler “Krivi spoj” (“Cat Person”), koji je stigao u domaća kina, oštro je secirano istraživanje rodne podjele, mutnog terena suvremenih izlazaka i opasnih projekcija koje stvaramo u svojim umovima o osobama s druge strane naših telefona.

Riječ je o adaptaciji kratke priče Kristen Roupenian koja je 2017. objavljena u The New Yorkeru, te je postala viralna. U priči mlada djevojka upozna simpatičnog muškarca s kojim započne online-flert, no nakon što se počnu viđati uživo, njegove laži počinju izlaziti na vidjelo. Priča je izišla na početcima pokreta #MeToo, čime je stekla još veću popularnost zbog svoje problematične teme, s kojom se mnogi mogu poistovjetiti.

“Muškarci se boje da će ih žene ismijati. Žene se boje da će ih muškarci ubiti.” Rečenicama autorice Margaret Atwood počinje “Krivi spoj” i baš one vise nad svakom scenom i postupkom lika. Iste se rečenice mogu primijeniti na mnogo više filmova, ali tema koja se ovdje obrađuje puno je bliža većini nego sve ostalo. Ovdje je, naravno, riječ o stvaranju nerealne slike koja bi trebala ispuniti sva naša očekivanja ili opravdati strahove, a takve se ideje dobivaju neverbalnom komunikacijom na daljinu, najčešće porukama.

Redateljica Susanna Fogel (“Špijun koji me napucao”) potencijalnu je priču o savršenoj romansi, ili nezamislivom hororu, smjestila u sivu zonu, gdje se nalazi većinu vremena. Glavna protagonistica ima mnogo neodgovorenih pitanja, ali postupno dobivaju odgovore, no i dalje se drži gledatelje u iščekivanju što će se iduće dogoditi. Je li ova osoba moja srodna duša, budala ili serijski ubojica? Pitanje je to koje si ona postavlja, kao i gotovo svatko tko se upustio u avanturu dopisivanja s neznancima. Za razliku od priče Kristen Roupenian, scenaristica Michelle Ashford (“Operacija Mincemeat”) dodatno je proširila ideju o tome što se može ili ne može dogoditi. Jer kada jedna misao prevagne, dolazi reakcija s obje strane. Što se tada događa?

U ulozi Margot je Emilia Jones (“CODA”), Roberta igra Nicholas Braun (“Nasljeđe”), a u ostalim ulogama su Geraldine Viswanathan, Isabella Rossellini, Hope Davis, Fred Melamed, Christopher Shyer, Liza Koshy i Josh Andrés Rivera. D.M.
Možda ste propustili...

OČEKUJE NAS DEVETA EPIZODA SHOWA “TVOJE LICE ZVUČI POZNATO”

Ove nedjelje stiže gost iznenađenja

PREMIJERA NOVE HTV-OVE IGRANE LUTKARSKE SERIJE ZA DJECU

Pepe, Bubi i Lu kod dr. Zdravke

Najčitanije iz rubrike