Novosti
“MIGRACIJE - TRŽIŠTE RADA - ADMINISTRACIJA”

Velika potražnja za radnicima vladat će još nekoliko godina
Objavljeno 10. travnja, 2024.
Premijer Andrej Plenković ustvrdio je da će u Hrvatskoj još nekoliko godina vladati velika potražnja za radnom snagom, poručio je da će Hrvatska i dalje dizati svoj prosjek razvijenosti i da nam neće biti uskraćen europski novac.

U Hrvatskoj paralelno traje obnova nakon potresa 2020., grade se ceste, željeznice, mostovi, za što nemamo dovoljno građevinskih tvrtki i radnika. I zato ta golema potražnja, koja utječe i na naš gospodarski rast i koja će trajati još nekoliko godina, rekao je Plenković u uvodnom govoru poslovnog foruma "Migracije - tržište rada - administracija", koji je u Zagrebu organizirala udruga BiH Hrvata Prsten. Premijer je odbacio tezu da će uskoro za Hrvatsku nestati europskog novca. Rekao je i da je Hrvatska u proteklih 11 godina u plusu od 14,5 milijardi eura u odnosu prema onome što je uplatila u proračun EU-a. "Hrvatska je 2023. imala rast BDP-a od 2,8 %, pet puta veći od prosjeka EU-a. To se osjetilo u turizmu, uslužnim djelatnostima, ugostiteljstvu, prometu i svemu vezanom uz turizam, gdje smo 2023. došli po broju dolazaka i noćenja na razinu rekordne 2019.", kaže. Prihod od turizma narastao je do 80 posto u samo osam godina, što zahtijeva kvalitetnu uslugu i dovoljno radnika za dužu turističku sezonu, poručio je. "Zato moramo imati dovoljno radne snage, koju više ne možemo osigurati na našem tržištu rada, primjerice s našim prijateljima iz BiH ili drugih država jugoistoka Europe, već moramo posegnuti puno šire", kaže. U javnoj raspravi je zakon o strancima koji će regulirati dolazak ljudi s potrebnom kvalifikacijom i popuniti radna mjesta za koja nema dovoljno ljudi, poručio je. Predsjednik Sabora Gordan Jandroković rekao je kako konferencija uzima u obzir globalne izazove, kretanja na tržištu rada i brojna druga pitanja, za koja vjeruje da će ih Vlada RH uspješno riješiti.

Potpredsjednik Vlade Davor Božinović rekao je kako je broj izdanih radnih dozvola (52.000) u odnosu prema prethodnoj godini povećan za 38 posto, te je podsjetio na izmjene zakona o strancima i o državljanstvu. H
NAJAVA ISPLATE ČETVRTE RATE IZ NPOO-a
Plenković je na sjednici Vlade podnio izvješće o NPOO-u, najavivši povlačenje novih 162,5 milijuna eura, kao četvrte rate nakon ispunjavanja kriterija. Podsjeća da Hrvatska na raspolaganju ima 10,5 milijardi eura, što nepovratnih sredstava što zajmova, a Vlada je dobila pretfinanciranje od 818 milijuna eura, te ispunila kriterije za prvu, drugu i treću ratu, koje su iznosile po 700 milijuna eura. Dobila je i avans za tzv. Repower EU od 585 milijuna eura. Premijer je najavio da će Vlada 15. travnja poslati i zahtjev za isplatu pete rate, od 822 milijuna eura.

Možda ste propustili...