Osijek
CENTAR “IVAN ŠTARK”

Molovanjem se zabavili i ukrasili ulaz svoje škole
Objavljeno 11. travnja, 2024.
Učenicima bila dragocjena pomoć viših kustosa pedagoga Muzeja Slavonije J. Ricl i D. Detlinga
Veselja i kreativnosti bilo je u srijedu u Centru "Ivan Štark". Održana je, naime, u sklopu ekoaktivnosti, radionica molovanja. Riječ je o tradicionalnoj vještini ukrašavanja zidova, a cijeli je događaj održan u suradnji s pedagozima iz Muzeja Slavonije.

“Radionica je vrlo zanimljiva i edukativna te je iznimno važan događaj za naše učenike", ističe kaže Marko Borojević iz knjižnice Centra.

Najprije su se svi okupili u središnjem holu, gdje su isprobali kako se moluje, a potom su počeli stvarati predivne kreacije prštećih boja na uporabnim predmetima, ali i na jednom od zidova garderobe Centra. U tome su im dragocjena pomoć bili viši kustos pedagog Denis Detling i voditeljica Odjela edukacije i promidžbe Muzeja Slavonije, viša kustosica pedagoginja Jesenka Ricl.

- Mi iz Muzeja gostujemo u ovoj školi, gdje s djecom radimo upoznajući ju s tehnikom moleraja. S pomoću šablona zajedno ćemo oslikati platnene vrećice tako da dobijemo oslikane uporabne predmete, a isprobavali smo i rad s valjcima. Rvnateljica nam je dopustila da cijeli jedan zid u školi oslikamo na taj tradicijski način. Mlade ljude upoznajemo s nekim tehnikama i tako izlazimo izvan okvira Muzeja, širimo ideje i nastojimo biti inkluzivni, otvoriti se prema svima - pojasnio je Detling.

Ravnateljica Maja Radoš-Bučma istaknula je kako je "Štark" ekoškola i da njegovanjem ekokulture njeguju i kulturnu baštinu.

- Ovo je jedna od aktivnosti kakve realiziramo u obilježavanju Dana ekoškole. Djeca su različitim tehnikama molovanja razvijala svoje osjetilne modalitete, vizualnu i taktilnu percepciju i vlastito samopouzdanje tako što će imati gotov proizvod kao rezultat svoga rada, vidljiv ne samo njima nego i njihovim učiteljima, roditeljima i svima koji dođu u naš centar. Oslikavali smo velike papire, ali smo molovali, nakon što su uvježbali tehniku, i jedan zid na ulazu u školu. Time će djeca svakodnevno biti izložena plodovima svoga rada, što je jako važno za razvoj i jačanje samopouzdanja naših učenika - zaključila je Radoš-Bučma.

Darko Pejić
Možda ste propustili...

OKUPILA SE GENERACIJA OSMAŠA

Tri razreda opet na okupu

TRGOVINE KOJE RADE 28. TRAVNJA

Gdje kupovati ove nedjelje?

Najčitanije iz rubrike