Osijek
KUD JOSIPOVAC

Folkloraši dobili nošnje za nastupe
Objavljeno 11. travnja, 2024.
Josipovački folkloraši marljivo vežbaju, nastupaju, čuvaju narodnu baštiinu i prenose ju na mlađe naraštaje. Jedan je od načina da se tradicija njeguje kroz generacije i provedba projekta očuvanja narodnih nošnji, bez kojih nema vjerodostojnih javnih nastupa, pa KUD Josipovac nabavlja narodne nošnje vrijedne 2600 eura.

Nabavljaju različite dijelove ženskih i muških slavonskih nošnjii kao što su reklje, rajtozne, opanci, čizme i šeširi za članovea, među kojima su djeca i mladi. Više od pola iznosa osigurao je Grad Osijek, a ostatak su sredstva Ministarstva kulture i medija, Osječko-baranjske županije i vlastita sredstva. Ta je institucionalna podrška priznanje dosadašnjem radu KUD-a, ali i snažan poticaj za daljnji rad s ciljem očuvanja i promicanja tradicijskih vrijednosti nacionalne kulture.

Projektni tim čine Suzana Smiljan i Ivana Klasić, stručna je suradnica u projektu Katarina Dimšić, magistrica etnologije i muzeologije, kustosica Etnografskog odjela Muzeja Slavonije Osijek, a voditelj je projekta Marko Perković. Nova će se oprema koristiti u redovitim programskim aktivnostima KUD-a Josipovac, kojem podršku u radu pruža Mjesni odbor Josipovac dajući mu prostor za vježbe, rad, nastupe i slične aktvnosti.

Perković spominje gradonačelnika Ivana Radića, koji je, kaže, zadovoljan što se tradicijska kultura prenosi na mlađe generacije, pa stoga zahvaljuje i njemu i stručnim službama, kulturnim vijećima i čelnicima Grada Osijeka, Osječko-baranjske županije i Ministarstva, jer drži da nam kulturna baština pruža osjećaj identiteta, po kojem se razlikujemo od ostalih naroda, i svima nam je cilj da bude sačuvana sa svim svojim vrednotama. D. Pejić

Darko Pejić
Najčitanije iz rubrike