Regija
DRŽAVNA GEODETSKA UPRAVA PROVODI KATASTARSKU IZMJERU ZA DIO K. O. SEMELJCI

Utvrđuju se međe i ispravlja vlasništvo
Objavljeno 11. travnja, 2024.
SEMELJCI



Državna geodetska uprava pokrenula je postupak katastarske izmjere i izrade njezina elaborata za dio katastarske općine Semeljci. Postupak izmjere obuhvatit će oko tisuću hektara - uglavnom građevinskog područja i privatnog zemljišta.

Državno zemljište tom izmjerom, kaže semeljački načelnik Grga Lončarević, neće biti obuhvaćeno. U toj katastarskoj općini, s približno 2500 hektara, kaže Lončarević, katastarskom je izmjerom dosad riješen tek manji dio, pa preostaje rješavati još oko 1500 hektara, od čega približno 800 državnih.

- Izmjera državnog zemljišta teći će puno lakše jer država tu samo utvrđuje postojeće stanje - dodaje semeljački načelnik, dok se katastarska izmjera što je za privatno zemljište i građevinsko područje na samim vratima odnosi na utrđivanje međa na građevinskom poručju i oranicama te na ispravljanje vlasništva.

- Ova se izmjera naročito odnosi na zemljište u k.o. Semeljci prema Koritni; promijenit će se granice katastra da Koritni pripadne što i naselju Koritna pripada. U dijelu do Forkuševaca bili su neki problemi s međama - kaže Lonnčarević.

Izmjeru financira Državna geodetska uprava, koja je raspisala i javni natječaj te sklopila ugovor s izvođačem radova – Geoprojektom iz Zagreba. Državna geodetska uprava za ponedjeljak, 15. travnja, sazvala je u društvenom domu u Semeljcima i javnu tribinu, na koju su pozvani vlasnici i korisnici nekretnina na pdručju katastarske općine Semeljci, a početak joj je u 18 sati.

Na tribini će govoriti predstavnici Područnog ureda za katastar Osijek i predstavnici izvršitelja radova, koji će govoriti o izmjeri i odgovarati na pitanja. Svim je tim postupcima konačni cilj sastavljanje novih zemljišnoknjižnih uložaka za svaku pojedinu česticu zemljišne površine (katastarsku česticu), omeđenu i izmjerenu u postupku katastarske izmjere.

Općina, koja organizira tribinu, tražila je 3-4 čovjeka za kolčenje terena gdje nema čvrstih međa.

- Izmjerom će se dobiti pravo stanje na terenu, a ne kako se sada radi. Kada je riječ o našem, javnom sektoru, izmjerom ćemo dobiti definirane putove, poljske putove u širini od pet odnosno šest metara, a ne kao sada, gdje im je širina i samo tri metra, pa njima ne mogu proći zaprežna kola, a kamoli veliki traktor - kaže Lončarević.

- Molimo vas da se odazovete javnoj tribini - pozvala je Geodetska uprava Semeljčane na informativni skup o postupku od javnog interesa kao što je katastarska izmjera.

U općini Semeljci, podsjetimo, u nedavnoj anketi nije iskazan interes za provedbu komasacije. Suzana Župan
PREOSTAJU JOŠ K. O. KEŠINCI I KORITNA
 
Izmjeru je proveo Mrzović za svoju k. o., gdje je bilo neuređeno stanje, dvojni brojevi – katastar je imao jedne brojeve, a gruntovnica druge. U toj k. o. izmjera je obuhvatila sve - državno, privatno i građevinsko zemljište. Lončarević kaže kako je 1980-ih u k. o. Vrbica rađena polukomasacija, čime je ona bila najuređenija, pa za izmjeru ostaju k. o. Kešinci i Koritna.

Možda ste propustili...

DRUGI HUMAITARNI KONCERT POŽEŠKOG TAMBURAŠKOG ORKESTRA

Idemo dalje za Luku

Najčitanije iz rubrike