Sport
NA LJETO OPET ISPOČETKA

Zekić je u sličnoj poziciji kao i prije osam godina
Objavljeno 11. travnja, 2024.
Osječani su polovinu pogodaka u drugom dijelu sezone primili nakon prekida
Nogometaši Osijeka dva od tri uzastopna gostovanja odradili su na željeni način. Pobjede u Koprivnici i protiv Rudeša popravile su mučno stanje izazvano ispadanjem iz Kupa i domaćim porazom od Varaždina.

Ipak, još jednom se pokazalo kako samo jedna pobjeda sve može okrenuti naglavačke. Nakon ta dva gostujuća trijumfra mjesta za zadovoljstvo mora biti, ali ti rezultati ni slučajno ne smiju opustiti osječku momčad. Posao oko osiguravanja plasmana u Europu još je daleko od gotovog, a u igri osječke momčadi još uvijek iskoči poneka anomalija koja bi mogla otežati put prema osiguravanju četvrtog mjesta.

Problem s prekidima


Osijek je u drugom dijelu sezone primio deset pogodaka, a polovinu njih nakon prekida. I to je sad glavna briga treneru Zoranu Zekiću u pripremi završnice sezone. Osijek taj segment jednostavno mora popraviti, jer mu zbog njega uglavnom pada sav trud koji uloži tijekom susreta. U biti, u nastavku sezone samo je Rijeka nadigrala Bijelo-plave, a i tamo je moglo biti drukčije da Osijek nije sam sebi ni iz čega stvorio probleme. Drugim riječima, suparnici teško Osijeku stvaraju prilike iz igre, pa zbog toga te "crne rupe" u defenzivnom treningu imaju još veću težinu.

- Ne mogu objasniti što nam se događa tijekom defenzivnog prekida. Previše pogodaka primamo na taj način, a da smo bili samo malo budniji u tim prekidima, danas bismo na kontu imali tri-četiri boda više i živjeli bismo daleko mirnije. Jesenas nismo imali tih problema, a riješit ćemo ih i sada - poručuje Zoran Zekić, trener nogometaša Osijeka.

Bijelo-plavi su napravili dobar posao na dva od tri uzastopna gostovanja. Uzeli su šest bodova, vratili se na četvrto mjesto, pa su im sad europske perspektive vedrije. Osim toga, Zekić se otvaraju i neke kadrovske opcije na koje je već bio praktično prekrižio. Lovrić je bljesnuo u Zagrebu, a zaintrigirao je i nastup Renana Guedesa na poziciji desnog beka.

- Lovrić se vratio nakon duže stanke. Pokazao se odličnim na treninzima, zbog čega je i dobio priliku za igru. Bio je to Lovrić kakvog pamtimo iz Gorice, a sada je na njemu da zadrži tu razinu igre i ozbiljnosti. Što se Renana tiče, kod njega nije sporno znanje, već moć. Krene odlično, a onda se iznenada ugasi. Razgovarao sam s njim o tome i vjerujem kako ćemo pronaći rješenje za taj njegov problem - kaže trener Bijelo-plavih.

Uza sve te muke kroz koje prolazi otkako se vratio na klupu, Zekić je uspio afrimirati i nekoliko mladih igrača, poput Prekodravca i Matkovića.

- Dosta šansi dajemo mladima, svjesni da će pritom biti dosta oscilacija, no tražimo već sada neke odgovore za iduću sezonu i mogu reći da sam zadovoljan kako se razvijaju. Nije lagano afirmirati mlade i ispunjavati visoke rezultatske ciljeve. No imam podršku klupskih čelnika, pa ću ustrajati na tom putu - kaže Zekić.

Opet otpočetka


U biti, nakon osam godina i dva olimpijska ciklusa Osijek je na neki način opet na početku. Svašta se pokušalo u tih osam godina, ali se nije pronašlo konačno rješenje sportske strategije. U tom razdoblju možda je najveća pogrška učinjena u proljeće 2019., kada je smijenjen Zoran Zekić. U tom trenutku došlo je do prekida kontinuiteta u dotad jasnoj orijentaciji u sportskoj politici, a konačan udarac toj originalnoj zamisli sportske politike, koja je dobro funkciorala, bila je smjena sportskog dirketora Alena Petrovića, na inicijativu Nenada Bjelice. Otad se Osijek traži na planu sportske politike, promašaji su došli na naplatu, ali sada treba gledati unaprijed i nadati se kako će Jose Boto vratiti NK Osijek na tračnice kvalitetne sportske politike. U ljeto će doći do korjenitih promjena u momčadi, a, slično kao u prvom mandatu, Osijek će u novu eru opet povesti Zoran Zekić. Valjda će ovaj put imati priliku posao odraditi do kraja, što nije bio slučaj u prvom mandatu. U biti, Zekić je u sličnoj poziciji u kojoj je bio i prije osam godina, kada su Mađari preuzimali klub. Jasno, pri tome mislimo isključivo na slaganje momčadi, jer sve ostalo je nemjerljivo bolje od situacije iz veljače 2016.

Opet, sada je doista krajnje vrijeme da sva ta ulaganja konačno donesu i neki pamtljiviji rezultat na domaćoj i europskoj sceni. Bez rezultata sve su priče i strategije - uzaludne.

Dalibor Keler
Revija protiv Radnika u Josipovcu
Nogometaši Osijeka skonkuli su jučer do prigradskog naselja Josipovac, gdje su odigrali prijateljski susret u kojem im je suparnik bio domaći županijski prvoligaš Radnik. Domaćini u ovoj godini slave 70. rođendan, što je i bio povod dolaska Bijelo-plavih. Cijeli događaj svojim su dolaskom uveličali župan osječko-baranjski Mato Lukić i osječki gradonačelnik Ivan Radić. Utakmica je, prema očekivanju, protekla u revijalnom tonu. U prvom poluvremenu oba suparnika su propustila realizirati kazneni udarac. Radnik već u prvoj minuti, a Osijek sredinom prvog dijela igre. U oba slučaja istaknuli su se vratari, koji su obranili udarce s bijele točke. Osijek je na kraju pobijedio sa 5:0 (1:0), a strijelci su bili Brlek, Mičić, Zebec i dvaput Bukvić.

Možda ste propustili...

I U MAKSIMIRU TRLJAJU RUKE

Olmo bi najradije kući

Najčitanije iz rubrike