Osijek
PILOT-PROJEKT “PUT”

Udomitelji mogu na odmor, djecu će ugostiti Breza
Objavljeno 11. travnja, 2024.
Vargović: Udomitelji koji se 24 sata brinu o djeci i mladima dosad nisu imali priliku za odmor
Udruga za rad s mladima Breza predstavila je u srijedu u Obiteljskom centru Osječko-baranjske županije pilot-projekt "PUT u Osječko-baranjskoj županiji", kojim se pruža usluga odmora od skrbi udomiteljima, djeci i mladima.

Projekt je od velikog značenja za udomiteljske obitelji, s obzirom na to da se prvi put sustavno provodi program odmora, koji uključuje umrežavanje i planiranje za približno 200 udomiteljskih obitelji s područja OBŽ-a, a uključuje suradnju s timovima za podršku udomiteljima koji djeluju na području Županije u sklopu područnih ureda Hrvatskog zavoda za socijalni rad.

“Riječ je o pilot-projektu koji podržava odmor od skrbi i prva je takva inicijativa u Hrvatskoj, te smo ponosni na to da se održava baš na području naše županije, gdje će podršku dobiti više od 200 udomiteljskih obitelji. Udomitelji koji se 24 sata brinu o djeci i mladima do sada nisu imali priliku za odmor, iako ovakav oblik usluge postoji u službenoj europskoj praksi", istaknula je uvodno voditeljica Breze Suzana Vargović.

Dodala je kako će Brezino imanje u Čepinskim Martincima služiti za smještaj djece iz udomiteljskih obitelji, a planirano je da tijekom deset radnih dana mjesečno djeca ondje uče razne životne vještine, socijalizaciju i kompetencije, a za to bi vrijeme njihovi udomitelji prvi put imali priliku dobiti vrijeme za sebe i svoj odmor.

“U konačnici, postoje udomitelji koji imaju i svoju biološku djecu i unučad, s kojima, kao i svi ostali roditelji, žele provoditi određene trenutke. Sada će imati više vremena za sebe i svoje aktivnosti, a to posljedično znači da ćemo osigurati još kvalitetniju skrb za djecu i smanjiti tzv. burnout, odnosno izgaranje, koje je postojalo u jednoj tako kompleksnoj usluzi", dodala je Vargović.

Projekt će trajati tri godine, vrijednost mu je oko 60.000 eura, a provodi se u suradnji sa Županijskom službom za udomiteljstvo Osječko-baranjske županije, koja djeluje pri Hrvatskom zavodu za socijalni rad, uz potporu Osječko-baranjske županije i Sveučilišnog studija socijalnog rada, koji će pružiti kvalitetnu evaluaciju projekta na znanstvenoj razini i istodobno uključiti studente u praksu, tako da je ovo dobra platforma za suradnju.

“Nadamo se kako će kroz ovaj projekt proći mnogo socijalnih radnika pripravnika, koji će steći posebna znanja i vještine potrebne za rad s udomiteljima", zaključila je voditeljica Breze.

Predstojnica Hrvatskog zavoda za socijalni rad Županijske službe OBŽ-a i voditeljica Područnog ureda Osijek Kristina Leventić napomenula je kako je Zavod u konstantnoj potrebi za novim udomiteljima, kojih uvijek nedostaje, te je sve zainteresirane za taj plemeniti poziv pozvala da se jave u Zavod kako bi dobili sve informacije o procedurama za ostvarivanje rješenja na temelju kojeg bi postali udomitelji.

“Na području OBŽ-a imamo 213 udomiteljskih obitelji, od kojih 103 za djecu i 110 za odrasle osobe. Udomiteljstvo je plemenito i humano zvanje, i naši se udomitelji o korisnicima, bilo da se radi o djeci, bilo o odraslima, skrbe 24 sata dnevno, tako da im je ovakav oblik odmora uistinu potreban. Zahvaljujem Brezi i županijskom Upravnom odjelu za zdravstvo, socijalnu skrb i hrvatske branitelje, koji s nama surađuje na ovom projektu", rekla je Leventić.

Gordana Horvat, asistentica na katedri Socijalni rad s obitelji i savjetovanje Sveučilišnog studija socijalnog rada Pravnog fakulteta Osijek, istaknula je kako je udomiteljstvo od strateške važnosti za sustav socijalnog rada, a suradnja na ovom projektu studentima socijalnog rada donijet će vrijedno iskustvo u tom području.

“Studentima će ovaj projekt zasigurno donijeti usvajanje novih znanja, vještina i metoda u području rada s djecom", rekla je Horvat.

Ivan Alilović
Možda ste propustili...

INFO DAN EU PROJEKATA FAKULTETA ZA DENTALNU MEDICINU I ZDRAVSTVO

Projekti vrijedni 5 milijuna eura

Najčitanije iz rubrike