Osijek
REGIONALNI ZNANSTVENI CENTAR PANONSKE HRVATSKE

Otkriveni talenti -
lokomotiva razvoja
Objavljeno 10. travnja, 2024.
Završna konferencija projekta "Regionalni znanstveni centar Panonske Hrvatske" održana je u srijedu vijećnici Županijske skupštine. Nositelj je projekta Osječko-baranjska županija, a partneri Virovitičko-podravska županija, Osnovna škola "Josip Kozarac" Josipovac Punitovački, Osnovna škola Josipa Kozarca Slatina, Osnovna škola Suhopolje, Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, Poduzetnički inkubator BIOS Osijek, Centar izvrsnosti Splitsko-dalmatinske županije, Vitensenteret Innlandet Gjovik Norveška i Cluster za eko-društvene inovacije i razvoj CEDRA Split.

U sklopu projekta izvedeni su opsežni građevinski radovi u školama partnerima, koji uključuju ugradnju zvjezdarnice, planetarija i senzomotoričke sobe. Također, opremljene su STEM učionice, radionice, informatičke učionice i prateći prostori. Vrijednost je projekta tri milijuna eura.

- Bilo je potrebno puno truda, muke i brige da se realizira ovako vrijedan projekt. Benefit koji nam je donio rad je s talentiranom i darovitom djecom, čemu u sljedećem razoblju želimo dati naglasak kako bi ona bila lokomotiva razvoja našeg društva - istaknuo je u ovoj prigodi dožupan Josip Miletić, koji dodatno hvali uspješnu suradnju dviju županija. Zamjenica gradonačelnika Jasenka Crnković pojašnjava kako se Grad Osijek uključio u projekt preko Poduzetničkog inkubatora BIOS, koji je organizirao brojne radionice, primjerice one o 3D printanju, kodiranju i modeliranju.

- Uz razvijanje samog STEM područja, s učenicima smo radili i na edukacijama vezano uz poduzetništvo i razvoj poduzetničkih vještina - naglasila je Crnković.

Sanja Kanisek Kuric, ravnateljica OŠ "Josip Kozarac" Josipovac Punitovački, u kojoj je otvoren planetarij, veseli se budućnosti.

- U toj ćemo budućnosti moći promovirati znanost i poticati učenike na STEM područje i tako im pomoći u daljenjem obrazovanju i konkurentnosti na tržištu rada. Benefiti se već naziru - učenici jednostavno ne žele kući - zadovoljno će ravnateljica.

Vesna Šerepac, ravnateljica Uprave za odgoj i obrazovanje u Ministratsvu znanosti i obrazovanja, dodaje kako ovi projekti nisu samo ulaganje u budućnost, oni su i ulaganje u sadašnje vrijeme.

- To je prije svega usavršavanje svih onih koji rade s učenicima, a to je nešto što daje poticaj nama koji jesmo u sustavu - rekla je Šerepac.

Naposljetku Domagoj Mikulić, državni tajnik u Ministratsvu regionalnog razvoja i fondova Europske unije, istaknuo je kako je ovo jedan od ukupno četiri centra diljem Hrvatske financirana kroz europski gospodarski prostor i u suradnji s norveškim partnerima.

D. Kuštro
NOVI IZAZOVI
Mikulić je naglasio kako cijeni to što projekt obuhvaća dvije županije - Osječko-baranjsku i Virovitičko-podravsku. Također drži kako je benefit projekta u tome što su investicije u nova znanja realizirane u područjima koja nisu vezana uz urbane sredine, pa je to prilika da i ta područja steknu znanja potrebna u novim vremenima i izazovima.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike