Svijet
BAJRAM U GAZI:

Gledam svoju djecu i srce mi je slomljeno
Objavljeno 11. travnja, 2024.
Palestinci posjećuju grobove najmilijih, ubijenih u ratu u Gazi, i mole se pokraj ruševina džamije i na razrovanim ulicama tijekom Ramazanskog bajrama, na koji je razorni rat bacio tešku sjenu.

Milijuni muslimana diljem svijeta slave Bajram, obilježavajući kraj mjeseca posta ramazana, uz svečanosti, gozbe i obiteljska okupljanja. No rijetki su oni koji u Gazi mogu pronaći utočište u tom posebnom vremenu za muslimane. Nakon šest mjeseci rata njihov fokus je na preživljavanju izraelskih zračnih napada, granatiranja, kopnene ofenzive i humanitarne krize. Amani Mansur i njezina majka stoje uz grob njezina malog sina, prisjećajući se sretnijih vremena. Kaže da joj je prošli Bajram bio najbolji u životu. "Moj sin je bio uz mene, u naručju, pripremala sam ga za blagdan. Sve što je htio, radila sam za njega. Da je bar tu sa mnom. Ujutro bi otišao u džamiju i rekao mi ‘pripremi mi poklon kad se vratim‘. Nema ga više. Sve dobro u mom životu je nestalo", rekla je.

U boljim vremenima ljudi poput Mahmuda al-Hamajdeha u gradu Rafi na jugu Gaze okupljali bi se s obitelji i prijateljima na svečanostima i svečanim obrocima tijekom blagdana Bajrama. "Boli me pomisao na prošlogodišnji Bajram. Gledam svoju djecu i srce mi je slomljeno. Sjednem s njima i počnem plakati, osjećam tugu za danima koji su prošli", kaže Hamajdeh, koji je sada u invalidskim kolicima nakon što ga je ranila izraelska vojska. "Sjećam se prošlog Bajrama, kada sam bio okružen svojom djecom i radostan. Ali sada sam ozlijeđen, ne mogu se pomaknuti niti ići bilo kamo", kaže. Umjesto toga, Gaza trpi izraelske zračne napade, pa joj je velik dio pretvoren u ruševine i prašinu. Izrael je rekao da će nastaviti s vojnim pritiskom dok ne uništi Hamas. Djeca se igraju u blizini ruševina džamije Al Faruk u Rafi, koja je pogođena u izraelskom napadu. Drugi stanovnik, Abu Šaer, pozvao je svoje sugrađane muslimane da pokušaju izvući malo snage iz blagdana Bajrama. "Unatoč velikom osjećaju boli i tome da nas cionisti kontinuirano ubijaju posljednjih šest mjeseci, moramo pokazati radost na ovaj dan", kaže.

Drugdje na Bliskom istoku, gdje su mnogi proživjeli rat i sektaško krvoproliće, muslimani se mole za kraj rata. "Obraćamo se Bogu tražeći skoro olakšanje i pobjedu za našu braću u Palestini", kaže Omar Nizar Karim u Bagdadu, glavnom gradu Iraka. "To je poruka koju šaljemo s ovog blagoslovljenog mjesta našem narodu u Gazi i našem narodu u Palestini", dodaje. Propalestinski Jordanci okupili su se blizu izraelskog veleposlanstva u Amanu kako bi pokazali svoju solidarnost s ljudima u Gazi.

“Naša poruka je: Nema Bajrama dok je Gaza uništena", kaže Abdel Madžid Rantisi. "Naš Bajram je na dan pobjede otpora, pobjede Gaze", poručuje. H
Najčitanije iz rubrike