Crna kronika
POLICIJA U LOVU NA NEODGOVORNE VOZAČE

Turirali, bučili i divljali širim središtem Osijeka
Objavljeno 11. travnja, 2024.
Automobilima su vozači na ulicama “driftali”, motocikli nisu ima prigušivače buke
Posljednjih 15-ak godina policija intenzivno radi na uklanjanju iz prometa vozila koja stvaraju prekomjernu buku. Takvih ima i u Osijeku, od središta grada do rubnih naselja. U noćnim satima nerijetko se čuje buka motocikala koji jure gradskim ulicama, a nije ništa bolje ni po danu, kada, uz to što "prolete", stvaraju toliku buku da bole uši. Isto je i s automobilima, koje vlasnici turiraju ne bi li skrenuli pozornost da imaju novo vozilo ili se jednostavno žele pokazati, ali to čine na neprimjeren način.

Osječka policija tako je u samo dva dana iz prometa isključila više vozila. Na području Grada Osijeka u utorak je zbog preinaka ispušnog sustava iz prometa isključen osobni automobil i motocikl za koje je utvrđeno da stvaraju prekomjernu buku. Na području Policijske postaje Našice iz prometa je pak isključeno jedno teretno vozilo N3 kategorije, za koje je utvrđeno više većih nedostataka, a isključeno je i priključno vozilo O4 kategorije za koje je utvrđeno da vlasnik nije obavio preventivni tehnički pregled vozila.

U ponedjeljak su policajci pojačano nadzirali promet s ciljem suzbijanja prekršaja u prometu, osobito u centru Osijeka.

- Prilikom nadzora prometa utvrđena su četiri prekršaja: dva proklizavanja kotačima automobila, odnosno dovođenja motora vozila do najviših okretaja, a dva vozača motocikala su zbog preinaka na ispušnim sustavima stvarala prekomjernu buku i skrivala registracijske pločice. Oni su upućeni na izvanredni tehnički pregled, gdje su vozila proglašena tehnički neispravnima, zbog čega su isključena iz prometa - doznajemo iz Policijske uprave osječko-baranjske.

Kako je vidljivo prema priloženim fotografijama, "driftanje" se zbilo u Trpimirovoj ulici, što su itekako dobro čuli stanari Sjenjaka i Vijenca Ivana Meštrovića. "Driftanje" je za vozača završilo na benzinskoj postaji prekoputa Eurodoma.

Početkom veljače policija je u nadzoru prometa zatekla tri vozila na kojima su obavljene preinake, pa su bila prebučna. Na jednom od vozila utvrđena su čak 23 veća nedostatka, zbog kojih je vozilo isključeno iz prometa, a na vozilu BiH registracijskih oznaka utvrđeno je osam većih nedostataka i jedan opasan. Vozilo BiH registracija isključeno je iz prometa, te je odmah vučnom službom prevezeno na područje BiH. Državljaninu Bosne i Hercegovine izdan je prekršajni nalog i naplaćena kazna od 260 eura.

- Policija će i ubuduće svakodnevno nadzirati prometnice kako bi spriječila “divljanje” vozača vozilima, stvaranje prekomjerne buke, da bi se zadržalo povoljno stanje javnog reda i mira, kao i sigurnosti u prometu u našoj županiji - poručuju iz Policijske uprave osječko-baranjske.

Sandra Lacić
OPASNI NEDOSTATCI
U rujnu prošle godine iz prometa je isključeno sedam motociklista, uglavnom zbog preinake na ispušnom sustavu uklanjanjem prigušivača zvuka i ugradnjom ispušnih sustava koji nisu odobreni i homologirani. Neki motocikli nisu imali osvrtna ogledala, a i registracijska pločica nije bila vidljiva. Na jednom automobilu je pak utvrđeno deset većih nedostataka i dva opasna nedostatka, vozilo je isključeno iz prometa, a drugi je auto imao “auspuh” koji nije odobren i upisan u prometnu dozvolu. Tijekom 2023. godine na području Osječko-baranjske županije 55 vozila poslano je na izvanredni tehnički pregled, gdje su na 52 vozila utvrđeni veći ili opasni nedostatci. Na 27 vozila utvrđeno je da su vlasnici obavili preinake kako bi vozila u prometu stvarala prekomjernu buku.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike