Dome slatki dome
VRT : SADNJA BOBIČASTOG VOĆA

Uzgojite vlastite maline
Objavljeno 11. travnja, 2024.
Pri kupnji sadnica imajte na umu da će neke biljke dati plod tek nakon nekoliko godina
Prilikom sadnje valja paziti na individualne zahtjeve svake vrste bobičastog voća, odnosno je li mu potrebno sunčano ili polusjenovito mjesto, kakvo tlo je pogodno za koju vrstu. Većina bobičastog voća zahtijeva redovito zalijevanje, te moramo paziti da tlo nije presuho.

Kupina, ribiz


Kupina je grm koji može narasti i do 2 m visine. Neke sorte na granama imaju jake bodlje, ali postoje i sorte bez bodlji. Cvate od početka ljeta pa sve do kasne jeseni, zbog toga je moguće uz zrele plodove naići i na nezrele, kao i na cvjetove. Ovisno o vrsti, kupine se razlikuju po boji, mirisu, okusu. U prirodi je najčešće nalazimo po šikarama, među drugim grmljem, po živicama, uz rubove šuma, na sunčanim obroncima i drugim mjestima. Za ljekovite pripravke koriste se mladi, ali razvijeni listovi, a najbolje vrijeme za njihovo prikupljanje je kasno proljeće. Ako želite pripraviti sok od kupina, berite samo one zrele, jer sok od nezrelih plodova je bezvrijedan. Od kupina možemo također napraviti kupinovo vino, marmeladu, sirup i drugo.

Malina je grm koji u tlu pruža razgrananu podzemnu stabljiku iz koje izbija veći broj bodljikavih nadzemnih stabljika. Cvate od svibnja do lipnja, a nakon oplodnje iz bijelih ili ružičastih cvjetova razvija svjetlocrveni zbirni plod. Beru se zreli plodovi, koji lako opadaju. Najvažnije ljekovite tvari maline su, kao i kupine, tanini. Listovi maline sadržavaju i vitamin C, flavone, sluzi i manje količine šećera. Plodovi sadržavaju mirisne tvari, osvježavajuće voćne kiseline, vitamine B-kompleksa, karoten i minerale poput kalija, fosfora, željeza, kalcija i magnezija. I maline je najbolje upotrijebiti u svježem stanju, a možemo ih i preraditi u razne proizvode ili ih upotrijebiti u raznim kolačima i sladoledima. Mogu se i duboko zamrznuti bez opasnosti za okus.

Ribiz je grm koji može narasti između 1 i 2 metra. Žućkasto-zeleni cvjetovi imaju smeđe-crveni rub i iz njih će se razviti sočni plodovi, a bobice koje su u punoj zrelosti potpuno su crne. Teška i zbijena tla nisu pogodna za uzgoj ribiza. Najbolje vrijeme sadnje ribiza je proljeće, nakon obrade tla.

Borovnica, ogrozd


Ogrozd voli sunčan ili polusjenovit položaj, zaštićen od vjetra i mraza, te bogato tlo. Razmnožava se izbojcima u proljeće ili jesen i poludrvenastom reznicom krajem ljeta. Cvate bijelim cvijetom početkom ili sredinom travnja. Plod je velika sočna boba bijelo-žute, žuto-zelene, tamnocrvene ili ljubičaste boje, koja se javlja od kraja lipnja do kraja srpnja, ovisno o vrsti. Treba ga orezati u proljeće i jesen, a u vrijeme mirovanja počupati divlje izbojke. Može se uzgajati u velikoj posudi, ali ne u zatvorenom. Plodovi su bogati vitaminom C, kalijem, dijetetskim vlaknima, betakarotenom, a nešto manje ima kalcija i željeza. Najbolje je upotirjebiti svježe plodove, a može se preraditi u marmelade.

Borovnica je listopadni grm visine do 50 cm koji raste na kiselim tlima naših brdskih listopadnih i mješovitih šuma. Cvate od travnja do lipnja, a plodovi uglavnom dozrijevaju u kolovozu. Ako želimo uzgajati borovnice u vrtu, posadit ćemo američku borovnicu, kojoj je potrebno osigurati kiselo tlo, s dovoljno sunca i vlage te zaštite od vjetra.
Jasminka Knežević
Vrijeme je za sadnice
Prednost bobičastog voća pred ostalim vrstama je u tome što za njega treba manje prostora, a pri uzgoju je manji rizik. Mnoge vrste i sorte napada manji broj štetnika i bolesti. Bobičasto voće se razmožava sadnicama koje možemo kupiti u rasadnicima. Pri kupnji imajte na umu da će neke biljke dati plod tek nakon više godina. Bobičasto voće zahtijeva određenu njegu, ali nije potrebno previše truda, možemo mu napraviti armaturu uz koju ćemo ga vezati.

Cvijet
Osim što lijepo cvjeta, kad bobičasto voće dozrije, moći ćemo se pogostiti i svježim plodovima, koje možemo upotrijebiti svježe ili preraditi u razne proizvode.

Zaštita
Veći grmovi stvorit će zaštitu od pogleda i označiti granicu vrta. Živica koja nosi bogat plod, štiti i korisne ptice i kukce, a u proljeće možete uljepšati gredice cvjetovima bobičastog grmlja.

Možda ste propustili...

DIZAJN: KOMFOR UZ MALE ZAHVATE

Pripremite se za ugodno opuštanje

MINI RUŽE : LJEPOTICE U MALOM FORMATU

I na najmanjem balkonu

INSPIRACIJA PRIRODOM

Boje i uzorci uz motive cvijeća

Najčitanije iz rubrike