Kultura
IZLOŽBA U MUZEJU SLAVONIJE

Njikoš: Dirigent, urednik, skladatelj, obiteljski čovjek
Objavljeno 11. travnja, 2024.
“Čovjek iza glazbe - Stvaralački opus Julija Njikoša” za njegov 100. rođendan
U povodu stote obljetnice rođenja osječkog melografa i skladatelja u Muzeju Slavonije otvorena je izložba "Čovjek iza glazbe – Stvaralački opus Julija Njikoša". Izložba pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i medija RH obilježava Njikošev bogati glazbeni život, kao i njegove supruge Vere Svobode, pjevačice starogradske i slavonske tradicijske glazbe.

Čuvar baštine


Julije i Vera prenosili su i popularizirali slavonsku glazbu diljem Hrvatske, ali i puno dalje. Izložba je stoga posvećena njima, njihovoj obitelji i svim zaljubljenicima u glazbu i tradiciju koji su nastavili što je njih dvoje započelo, a ostat će otvorena do 27. listopada ove godine.

Više od pola godine trajalo je istraživanje života ovog doajena, pri čemu autorice Tünde Šipoš Živić i Katarina Dimšić iskazuju veliku čast. Najviše su im pomogli, kažu, Njikoševi predmeti donirani Muzeju, posebice rokovnici i radne bilježnice, u kojima otkrivale golem doprinos hrvatskoj glazbenoj sceni.

- Tijekom mjeseci istraživanja stupili smo u kontakt s mnoštvom kulturno-umjetničkih društava po Slavoniji, Baranji i Srijemu gdje je Julije zapisivao tradicijsku glazbu. Mnogi su se odazvali na naš poziv, pa smo zahvaljujući njima upoznali i mnoge njegove kazivače. Julije je ostavio vrlo pozitivan dojam na terenu, po naseljima gdje je skupljao hrvatsko narodno blago, jer on je uzdigao tu ostavštinu i pokazao ljudima njezinu vrijednost. U nekim naseljima su se čak počeli osnivati KUD-ovi nakon njegovih zapisivanja, što dokazuje da je zaista podigao svijest ljudi o vrijednosti naše baštine - rekla je Tünde Šipoš Živić.

Izložba je zbog svog opusa podijeljena na tematske cjeline prikazujući Njikoša u svim važnim ulogama koje je imao u svom životu, od dirigenta, glazbenog urednika i skladatelja do obiteljskog čovjeka. Tünde Šipoš Živić u sklopu istraživanja popisala je više od 2000 emisija u 20 godina koje je Julije vodio i realizirao na Radiju Osijek i Radiju Zagreb te više od 900 kazivača čija je kazivanja bilježio u svojim rokovnicima.

- Ono što je ostavio, veliki je izvor istraživanja i dragocjeno je etnolozima, vjerujemo da će biti velik interes ne samo u Osijeku nego i šire. Pozivamo sve Osječane da se prije svega upoznaju s ovim velikanom. Mnogi tamburaši ga već znaju, ali on nije bio samo dio tamburaškog orkestra, nego je neprestano radio na terenu s KUD-ovima po cijeloj Slavoniji i Baranji. Julije je doista stavio Osijek na glazbenu mapu Hrvatske i zaslužuje da mu odamo počast. Tiejkom cijele godine planiramo mnoštvo koncerta i radionica pedagoškog programa, pokušat ćemo uključiti i druge udruge, KUD-ove te ustanove s kojima je i on sam surađivao, tako da možete očekivati raznovrstan program za sve zainteresirane - rekla je Katarina Dimšić, suautorica izložbe.

Uskoro i spomenik


Otvorenje izložbe prigodno obilježava Julijev rođendan, a s Muzejom Slavonije kći Julija Njikoša i Vere Svobode, Vesna Njikoš Pečkaj, surađuje već kao obitelj. Usprkos nedavnoj smrti majke otvoreno je progovorila kako je bilo biti dijete vrhunskih glazbenika.

- Živjeti s njima bilo je vrlo jednostavno. Uvijek sam odlazila na probe STD-a "Pajo Kolarić", koji je osnovao moj otac, i to s nepunih 30 godina. Od malih nogu bila sam vezana uz taj svijet, vodili su me na brojne nastupe, pa smo tako sestra Mirna i ja imale priliku pratiti ga i na njegovim putovanjima po inozemstvu. Bio je predstavnik Odsjeka za folkloristiku UNESCO-a i vodio je mnoga predavanja po Europi i šire, s njim smo prošli sve od Amsterdama do Pittsburgha i New Yorka. Vjerno smo ga slušale kako promovira svijetu bogatstvo ostavštine Slavonije, Baranje i Srijema i drago nam je da će ona sada biti očuvana - kaže Vesna Njikoš Pečkaj.

Na inicijativu Društva "Pajo Kolarić" i udruge građana Šokačka grana, ove je godine odlučeno da se poprsje Julija Njikoša stavi u broncu, a model za spomenik izradio je akademski kipar Dejan Duraković.

- Ovom prigodom iskreno bih zahvalila Gradu Osijeku, gradonačelniku Ivanu Radiću, Tihomiru Florijančiću, Draganu Vulinu i svim suradnicima koji su pokazali spremnost da se projekt dug deset godina napokon realizira. Ovih dana u meni i mojoj sestri miješaju se osjećaji tuge zbog odlaska mame i ponos što smo imali takve roditelje, ali vjerujemo da su još uvijek s nama i da nas odnekud gledaju. Tu je, naravno, i sreća zbog izložbe i što njihova Slavonija te voljeni Osijek doista misle na njih - istaknula je na kraju.

Elena Lukić
Možda ste propustili...

NASTUPAJU PJEVAČI IZ KLASE BERISLAVA JERKOVIĆA

Peti koncert iz ciklusa “Crveno”

PREMINUO JE SILVIO FORETIĆ

Enfant terrible suvremene glazbe

DODJELOM NAGRADA ZAVRŠIO 31. FESTIVAL GLUMCA

Najboljom je proglašena predstava “Zakon Zagore”

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana