Kultura
IZLOŽBA U MUZEJU SLAVONIJE

Njikoš: Dirigent, urednik, skladatelj, obiteljski čovjek
Objavljeno 11. travnja, 2024.
“Čovjek iza glazbe - Stvaralački opus Julija Njikoša” za njegov 100. rođendan
U povodu stote obljetnice rođenja osječkog melografa i skladatelja u Muzeju Slavonije otvorena je izložba "Čovjek iza glazbe – Stvaralački opus Julija Njikoša". Izložba pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i medija RH obilježava Njikošev bogati glazbeni život, kao i njegove supruge Vere Svobode, pjevačice starogradske i slavonske tradicijske glazbe.

Čuvar baštine


Julije i Vera prenosili su i popularizirali slavonsku glazbu diljem Hrvatske, ali i puno dalje. Izložba je stoga posvećena njima, njihovoj obitelji i svim zaljubljenicima u glazbu i tradiciju koji su nastavili što je njih dvoje započelo, a ostat će otvorena do 27. listopada ove godine.

Više od pola godine trajalo je istraživanje života ovog doajena, pri čemu autorice Tünde Šipoš Živić i Katarina Dimšić iskazuju veliku čast. Najviše su im pomogli, kažu, Njikoševi predmeti donirani Muzeju, posebice rokovnici i radne bilježnice, u kojima otkrivale golem doprinos hrvatskoj glazbenoj sceni.

- Tijekom mjeseci istraživanja stupili smo u kontakt s mnoštvom kulturno-umjetničkih društava po Slavoniji, Baranji i Srijemu gdje je Julije zapisivao tradicijsku glazbu. Mnogi su se odazvali na naš poziv, pa smo zahvaljujući njima upoznali i mnoge njegove kazivače. Julije je ostavio vrlo pozitivan dojam na terenu, po naseljima gdje je skupljao hrvatsko narodno blago, jer on je uzdigao tu ostavštinu i pokazao ljudima njezinu vrijednost. U nekim naseljima su se čak počeli osnivati KUD-ovi nakon njegovih zapisivanja, što dokazuje da je zaista podigao svijest ljudi o vrijednosti naše baštine - rekla je Tünde Šipoš Živić.

Izložba je zbog svog opusa podijeljena na tematske cjeline prikazujući Njikoša u svim važnim ulogama koje je imao u svom životu, od dirigenta, glazbenog urednika i skladatelja do obiteljskog čovjeka. Tünde Šipoš Živić u sklopu istraživanja popisala je više od 2000 emisija u 20 godina koje je Julije vodio i realizirao na Radiju Osijek i Radiju Zagreb te više od 900 kazivača čija je kazivanja bilježio u svojim rokovnicima.

- Ono što je ostavio, veliki je izvor istraživanja i dragocjeno je etnolozima, vjerujemo da će biti velik interes ne samo u Osijeku nego i šire. Pozivamo sve Osječane da se prije svega upoznaju s ovim velikanom. Mnogi tamburaši ga već znaju, ali on nije bio samo dio tamburaškog orkestra, nego je neprestano radio na terenu s KUD-ovima po cijeloj Slavoniji i Baranji. Julije je doista stavio Osijek na glazbenu mapu Hrvatske i zaslužuje da mu odamo počast. Tiejkom cijele godine planiramo mnoštvo koncerta i radionica pedagoškog programa, pokušat ćemo uključiti i druge udruge, KUD-ove te ustanove s kojima je i on sam surađivao, tako da možete očekivati raznovrstan program za sve zainteresirane - rekla je Katarina Dimšić, suautorica izložbe.

Uskoro i spomenik


Otvorenje izložbe prigodno obilježava Julijev rođendan, a s Muzejom Slavonije kći Julija Njikoša i Vere Svobode, Vesna Njikoš Pečkaj, surađuje već kao obitelj. Usprkos nedavnoj smrti majke otvoreno je progovorila kako je bilo biti dijete vrhunskih glazbenika.

- Živjeti s njima bilo je vrlo jednostavno. Uvijek sam odlazila na probe STD-a "Pajo Kolarić", koji je osnovao moj otac, i to s nepunih 30 godina. Od malih nogu bila sam vezana uz taj svijet, vodili su me na brojne nastupe, pa smo tako sestra Mirna i ja imale priliku pratiti ga i na njegovim putovanjima po inozemstvu. Bio je predstavnik Odsjeka za folkloristiku UNESCO-a i vodio je mnoga predavanja po Europi i šire, s njim smo prošli sve od Amsterdama do Pittsburgha i New Yorka. Vjerno smo ga slušale kako promovira svijetu bogatstvo ostavštine Slavonije, Baranje i Srijema i drago nam je da će ona sada biti očuvana - kaže Vesna Njikoš Pečkaj.

Na inicijativu Društva "Pajo Kolarić" i udruge građana Šokačka grana, ove je godine odlučeno da se poprsje Julija Njikoša stavi u broncu, a model za spomenik izradio je akademski kipar Dejan Duraković.

- Ovom prigodom iskreno bih zahvalila Gradu Osijeku, gradonačelniku Ivanu Radiću, Tihomiru Florijančiću, Draganu Vulinu i svim suradnicima koji su pokazali spremnost da se projekt dug deset godina napokon realizira. Ovih dana u meni i mojoj sestri miješaju se osjećaji tuge zbog odlaska mame i ponos što smo imali takve roditelje, ali vjerujemo da su još uvijek s nama i da nas odnekud gledaju. Tu je, naravno, i sreća zbog izložbe i što njihova Slavonija te voljeni Osijek doista misle na njih - istaknula je na kraju.

Elena Lukić
Možda ste propustili...

SUĆUT MINISTRICE U POVODU SMRTI DAMIRA MATKOVIĆA

Mlađim je kolegama prenosio vrijednosti istraživačkog novinarstva

POČINJE VENECIJANSKI BIJENALE

Najvažniji događaj za suvremenu umjetnost

VINKOVAČKA GRADSKA KNJIŽNICA I ČITAONICA

Otvoren 6. Festival dječje knjige

Najčitanije iz rubrike