Kultura
PREMIJERA

Rijeka: “Zeko i potočić” od 12. travnja
Objavljeno 11. travnja, 2024.
Gradsko kazalište lutaka Rijeka izvest će 12. travnja premijerno predstavu "Zeko i potočić" autorice i redateljice Tončice Knez, prema motivima pjesme Branka Mihaljevića, a to će ujedno biti posljednja premijera ove sezone u tom kazalištu. Autorica i redateljica predstave Tončica Knez istaknula je na konferenciji za novinare da je inspiraciju za uprizorenje pronašla u sjećanju na djetinjstvo, u sjećanju koje veže uz toplinu i dom.

- To je za mene pravljenje kolača u hladnim zimskim danima, a to pravljenje kolača za mene je bilo moje sigurno mjesto, mjesto nježnosti i ljubavi. Ono je bilo moj potočić, moj dom - naglasila je Knez.

Ravnateljica GKL-a Rijeka Magdalena Lupi Alvir navela je da je i ova predstava nastavak rada tog kazališta na istraživačkom lutkarstvu koje donosi suvremeno čitanje klasika, ali paralelno s time i nastavak poticanja mladih domaćih umjetnika i lutkara u svom stvaralaštvu. Uz Tončicu Knez i dramaturga i asistenta redateljice Marijana Josipovića autorski tim predstave čine i scenografkinja i kreatorica lutaka Lorna Kalazić Jelić, lutkarska tehnologinja i sukreatorica lutaka Luči Vidanović, oblikovatelj svjetla Sanjin Seršić te skladatelj Marko Pernarčić.

Gost na konferenciji za medije bio je Mario Mihaljević, sin skladatelja Branka Mihaljevića i nasljednik autorskih prava. Rekao je da je melodija za pjesmu "Zeko i potočić" nastala u samo 20 minuta. Naime, 1954. u povodu Dana dječje radosti organizatori su zaključili kako na Radiju Osijek osim "Patkice i makova" nema ni jedne druge dječje pjesmice koja bi se mogla izvoditi. Tadašnji glazbeni urednik na prijevaru je zatvorio svog suradnika, mladog kompozitora Branka Mihaljevića u "gluhu sobu" i iz režije mu zadao zadatak - napraviti dječju pjesmu. Prisjetivši se svoje pjesmice koju je napisao baš u Rijeci, a koja je bila objavljena u Glasu Slavonije, u kratkom roku pjesma je dobila melodiju, rekao je Mihaljević.

Riječka predstava "Zeko i potočić" postavljena je u novoj, zanimljivoj formi bez klasičnih lutaka, gdje se lutkarska čarolija stvara iz materijala kao što je brašno, s puno glazbe i vizualne dramaturgije. Izvođači su glumci lutkari Petra Vučković i Zlatko Vicić. H
Možda ste propustili...

SPOT “VOLJENO MOJE” ANTONIJE BUDANO

Težina i istinska ljepota majčinstva

3. FORUM JULIJA KNIFERA NA AUKOS-u

Znamo li zašto je Knifer veliki umjetnik?

Najčitanije iz rubrike