Novosti
NEPRAVDE

Laži srpskog antifašizma
Objavljeno 11. travnja, 2024.
“U Memorandumu 2 Srpske akademije nauka i umjetnosti za Srbe u Hrvatskoj zapisane su riječi velikosrbina Vase Čubrilovića, koji je služio i Kralja i Tita izrečene u Banjoj Luci 1939. godine, da srpska manjina u bilo kojem dijelu hrvatskih zemalja mora voditi računa da se ne stvori hrvatska država, a ako se pak stjecajem okolnosti stvori, da čini sve kako bi je se dekonsolidiralo”, kazao je doktor znanosti i ravnatelj bolnice u Splitu tijekom Domovinskog rata Mihovil Biočić, autor knjige “DOSTA - laži o srpskom antifašizmu i antisemitizmu”, promovirane u Osijeku u utorak. Obrađujući teme na znanstvenoj osnovi, autor tvrdi da je gotovo sve izrečeno o srpskom antifašizmu laž. “Od ustanka koji su oni zvali ustanak naroda Hrvatske, u kojemu nije bio ni jedan Hrvat, ni jedan komunist, a kažu da je to antifašistički ustanak. Odnosno bila su dva komunista - Gojko Polovina i Đoko Jovanić - ali oni su isto bili i govorili kao i četnici. Dakle, to je bio četnički ustanak”, kaže Biočić, dodajući da su to bili Mane Bogunović, Dane Stanisavljević Cicvara, Ilija Rokvić i “mnogi drugi četnici”. Također napominje da su oni digli ustanak kao odgovor na formiranje hrvatske države.



Biočić ističe da su i o antisemitizmu “iznesene goleme laži”. “Mi u vrijeme Jugoslavije nismo smjeli znati da je Srbija bila prva ‘Judenfrei ‘- oslobođena država od Židova. Time su se i hvalili. Oni su imali prvi tzv. dušegupke, specijalne kamione u kojima su instalirane cijevi za ugljikov monoksid, koje su vozili po Beogradu, gušili Židove i pokapali ih kod Avale”, podsjetio je.



Prema Biočićevim riječima, krajem kolovoza 1941. list Novo vrijeme objavio je apel srpskom narodu u kojemu je 546 velikih intelektualaca, akademika, poduzetnika, tri srpska episkopa i brojni svećenici potpisalo da se narod pokori nacistima. Upozorava mlade hrvatske književnike i povjesničare da razotkrivaju istinu o vlastitoj prošlosti i narodu kako bi skinuli nepravedne ljage koje je nanijela srpska politika. T.Prusina