Novosti
ANGAŽMAN OZRENA PROHIĆA U HNK-U U OSIJEKU

Ham: Najoštrije osuđujem svako nasilničko ponašanje
Objavljeno 11. travnja, 2024.
Redatelja su za psihičko uznemiravanje prijavili studenti ADU-a u Zagrebu
U HNK-u u Osijeku je za 3. svibnja najavljena premijera predstave Prodana nevjesta, što ju režira prof. Ozren Prohić, koji je u više navrata prijavljen za psihičko uznemiravanje studenata na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu, te je bio i suspendiran na dvije godine.

Prosvjed


“Svako nasilničko ponašanje najstrože osuđujem i smatram nedopustivim bilo kakav neprimjeren oblik komunikacije sa suradnicima. Smatram da za sve eventualne prijave suprotnoga postoje propisane procedure i tijela koja ih trebaju rješavati. Suradnike biramo na temelju dosadašnjeg iskustva i viđenih rezultata, kako na našoj tako i na drugim scenama. Za dobru produkciju smatram kako je iznimno važno da proces rada protekne u međusobnom poštovanju, sve drugo nije moguće tolerirati", odgovorio nam je Vladimir Ham, intendant HNK-a u Osijeku na upit o Prohićevu najnovijem angažmanu u osječkoj kazališnoj kući.

Krajem listopada prošle godine ispred ADU-a je održan prosvjed, čiji je povod, kako je tada rekla jedna od organizatorica Karla Jelić, bio "vraćanje profesora Ozrena Prohića na rad bez ikakve obavijesti i studenata i profesora, bez ikakvog upozorenja i mjera kako će se on vratiti na nastavu". Tada je pred nazočnima puštena snimka na kojoj se može čuti prof. Prohić, koja sadržava viku, prostote i vrijeđanje. Kako je objavljeno u emisiji Provjereno Nove TV, snimka je nastala 2017. na probi koja je umjesto u 20 sati održana u ponoć, a na njoj je bilo 12 osoba. Na prosvjedu su studenti ADU-a objavili svoj popis zahtjeva, u kojemu su zatražili "ostavku profesora Prohića, ostavku dekana Švaića i poboljšanje cjelokupnog sustava" s pomoću edukacije, prevencije, transparentnosti i podrške.

Na dan prosvjeda Vijeće ADU-a u Zagrebu izglasalo je nepovjerenje Prohiću, a sljedećega mjeseca održana je i sjednica na čijem je dnevnom redu, između ostaloga, bila i tema s izvještajem dekana ADU-a o poduzetim koracima u procesu raskida ugovora o radu s tim dugogodišnjim profesorom, pisao je 17. studenog 2023. Jutarnji list.

Dok javnost potresa skandal vezan uz Dalibora Matanića, slučaj Prohić ponovno je isplivao na površinu, posebice nakon što je glumica Tihana Lazović Trifunović prije nekoliko dana na društvenim mrežama objavila, između ostalog, i: "Te mlade djevojke (...) žrtve su ne samo Dalibora Matanića nego cijelog sistema, počevši od ADU-a na kojoj se desetljećima štiti nasilnike, počevši od Tonka Lonze pa sve do aktulanog Ozrena Prohića, preko niza drugih prijavljenih profesora koji nisu zanimljivi javnosti kao Dalibor Matanić pa su ih, kao i svećenike pedofile koje se šalje iz župe u župu, preselili na neko mjesto na kojem su sigurni od kaznenog progona, ali i dalje bezbrižno stvaraju svoju umjetnost a neki, kako čujem, i dalje predaju na spomenutoj ustanovi."

Bez kompasa


Činjenicu da je Prohić režirao predstavu u HNK-u u Osijeku na svome je Facebook profilu komentirala kazališna redateljica Rajna Racz. "Kao što vidimo ‘cancel kultura‘ u hrvatskoj (ne)kulturi ne postoji. Ozren Prohić radi Prodanu nevjestu u Osijeku. Pored toliko redateljica i redatelja, još jedan ‘naš dečko‘ u RH imat će premijeru za mjesec dana u svibnju. Podsjetnik: I dalje prima plaću na ADU, a sad će primiti i drugu plaću. Bez komentara sam. Sve to nakon snimke, nakon prosvjeda, nakon čuđenja javnosti. Muka mi je. (...) Mladi redatelji i redateljice ne dobivaju prilike dok zlostavljači haraju institucijama i pozicijama moći. Mnogi pošteni umjetnici u ovoj zemlji ne mogu ni stvoriti svoju estetiku jer jednostavno nemaju priliku režirati, a došli su sa škole koja sustavno normalizira i brani nasilje i nasilnike - što znači cijeli sustav nam potvrđuje isto - za vas ovdje nema mjesta. Naša kulturna scena je u takvoj krizi, bez ikakvog moralnog kompasa, stagnira i umire. Monstrumima se plješće, a žrtvama se traže mrlje, gleda se kako nisu prije reagirale. Čak i nakon javnih skandala O.P. je podobniji i manji rizik nego neko drugo redateljsko ime. Toliko je to moćan klan da ih za posljedice javnosti nije briga. Koliko možeš biti moćan i koliko te malo može biti briga kada imaš obraza raditi na ADU i dalje, primati plaću i onda režirati ovu operu u HNK Osijek? Kako netko odgovoran to može dopustiti? Jedan mladi redatelj/redateljica, ako napravi grešku, npr. negenijalnu predstavu, neće više dobiti priliku, ili će čekati na nju još dugo. Mi šaljemo koncepte, tražimo sastanke i nevidljivi smo i nezanimljivi. Ali ako si dobro slizan u sistemu, ako si nasilnik, psihički, fizički, seksualni predator, manipulator i radiš još k tome loše neinventivne predstave, ili ako si blizak zlostavljaču imaš prilika nebrojeno puno u RH. Zato nas toliko šuti. Svi se bojimo", napisala je, između ostaloga, Rajna Racz.

Tanja Kvorka
STUDENTSKI POKRET
Karla Jelić, apsolventica dokumentarnog filma, jedna od organizatorica prosvjeda protiv Prohića, djeluje i u studentskom pokretu “Škandal”, u kojem studenti i studentice surađuju i s drugim fakultetima, a na samom ADU-u imaju dobru suradnju s radnom skupinom te bivšim i sadašnjem povjerenstvom za seksualno uznemiravanje. Zajedno su napravili i novi pravilnik vezan uz seksualno uznemiravanje, te su ispravili pogreške na koje su studenti upozoravali.

Možda ste propustili...

JEDNO OD NAJPREPOZNATLJIVIJIH LICA HRVATSKE TELEVIZIJE

Preminuo novinar Damir Matković