Ekonomija
NA NOVIM REKORDNIM RAZINAMA

Geopolitičke napetosti i kupnja banaka podigle su cijene zlata
Objavljeno 11. travnja, 2024.
Cijene zlata dosegnule su nove rekordno visoke razine zbog pojačanih geopolitičkih napetosti i kupnji središnjih banaka.

Na fizičkom tržištu u Londonu cijena unce zlata bila je u utorak ujutro viša 1,1 posto nego na zatvaranju trgovine i iznosila je 2.364,10 dolara, što je njezina najviša razina otkada se zlatom počelo trgovati.

Na američkom terminskom tržištu uncom se trgovalo po novoj rekordnoj cijeni, od 2.383,15 dolara, višoj 1,4 posto nego na jučerašnjem zatvaranju trgovanja.

Geopolitičke napetosti ponovno su u fokusu pozornosti nakon izraelskog napada na iranski konzulat u glavnom gradu Sirije, u kojem je poginulo nekoliko visokih iranskih vojnih dužnosnika. Iran je najavio odgovor. Tržišta prate i pregovore o primirju u okupiranom palestinskom Pojasu Gaze. Palestinski Hamas odbio je najnoviji izraelski prijedlog, a izraelski premijer Benjamin Netanyahu rekao da su odredili datum za kopneni napad na palestinski grad Rafah, u koji se sklonio milijun palestinskih izbjeglica. Cijene zlata odražavaju i kontinuirano snažnu kupnju središnjih banaka u veljači, prema podatcima Svjetskog vijeća za zlato. Rezerve zlata u središnjim bankama ponovo su porasle u veljači, iako slabije nego na početku godine. Središnje banke u veljači su kupile 19 tona zlata neto, gotovo 60 posto manje nego u siječnju. Sporiji tempo povećanja rezervi ipak nije narušio trend pojačanih kupnji središnjih banaka, istaknulo je Vijeće. Prema dostupnim podatcima za veljaču, zlatne rezerve središnjih banaka porasle su deveti mjesec zaredom. Obujam netokupnji bio je ipak otprilike upola manji nego u siječnju jer su središnje banke smanjile brutokupnju, a pojačale prodaju. U prva dva ovogodišnja mjeseca netorezerve su im smanjene za 43 posto u usporedbi s istim razdobljem prošle godine, ali su čak četverostruko veće nego u prva dva mjeseca u 2022. H
Najveći kupac kineska središnja banka
U veljači najveći kupac bila je kineska središnja banka, a slijede središnje monetarne institucije Indije i Kazahstana. Na četvrtom je mjestu Turska, a među deset najvećih kupaca izdvaja se i češka središnja banka, pokazuju podatci Vijeća.

Kao i prethodnih mjeseci, kako su istaknuli u Svjetskom vijeću za zlato, aktivnost je uglavnom bila ograničena na one koji su posljednjih godina redoviti kupci odnosno prodavači. Znatniju količinu zlata prodale su u veljači samo središnje banke Uzbekistana i Jordana.

Možda ste propustili...

DOĆI ĆE DO POVEĆANJA CIJENA SVIH VRSTA VOĆA

Štete od mraza u cijeloj Hrvatskoj

DOSADAŠNJI VEĆINSKI VLASNIK POŽEŠKE KOMPANIJE

Zdravko Alvir prodao svoj udjel u Zvečevu za 6,68 milijuna eura

Najčitanije iz rubrike