Sport
TIN SRBIĆ UOČI VRHUNCA SEZONE

Tajvanac me natjerao da mijenjam planove za Pariz
Objavljeno 10. travnja, 2024.
Taj element koji radi Tang je nevjerojatan, nikada ništa slično nisam pokušao
Nije bio superraspoložen kada je stigao na DOBRO Svjetski kup u Osijeku. Premda je do početka Olimpijskih igara ostalo više od tri mjeseca, Tin Srbić nije bio zadovoljan formom u ovoj fazi sezone.

Mučio ga je jedan element na preči prije samog saskoka. Previše je o njemu razmišljao.

- Prije njega imam osam elemenata, a ja razbijam glavu o pretposljednjem elementu - tako je pričao nakon kvalifikacija. Ušao je u finale s petom ocjenom. Nakon finala opet je bio odlično raspoložen. Vratio mu se optimizam. Unatoč tome što je na mjestu događaja vidio kako Tajvanac Chi-Hung Tang trenutno na preči djeluje "izvanzemaljski". Element Walstrom koji izvodi, a koji je u nedjelju izmamio golem uzdah svih gledatelja u dvorani Gradski vrt, čak i iz Srbićeve perspektive djeluje nestvarno.

Zaslužuje moj naklon


- Ne mogu si zamisliti što moram raditi da bih napravio taj element jer nikada ništa slično nisam pokušao. Nemam riječi za Tanga. Iznenadio me jer je on ove godine morao ići na Svjetske kupove da bi se uopće plasirao u Pariz. Već se šest-sedam godina natječemo u istoj konkurenciji i bio je jedan od onih gimnastičara koji nije konstantan, koji nije mogao povezati kvalifikacije i finale jednako dobrom vježbom. Nekako nisi računao da će biti sposoban ove godine podići se na tu razinu. Još je pojačao vježbu i ustabilio je. Mogu mu se samo nakloniti, nevjerojatan je. Baš sam mu rekao da me natjerao mijenjati planove za Pariz. Htio sam ići na start 6,5, a sada razmišljam povećati start na 6,6. Znači, desetinku više od njega da bih imao desetinku rezerve.

Tako je razmišljao neposredno nakon nastupa u Osijeku. Morat će prespavati ne jednu noć, nego više kako bi on i njegov trener Lucijan Krce donijeli konačnu odluku koju vježbu trenirati za Olimpijske igre.

- Sa psihološke strane možda će igrati ulogu da imaš viši start. Bez obzira na to što je vježba fizički zahtjevnija, ali mislim da sam spreman za to. I kada sam odradio vježbu u osječkom finalu, nisam se uopće osjećao krepano. Na ovu sadašnju vježbu išao bi hvast koji sam u finalu radio, a onda na to ide Schalder-Rybalko, koji je jedan od težih elemenata. U 6,5 ne bih išao hvast. Kada sam rekao treneru da ćemo morati dići na 6,6, nekako mi se čini da je i treneru odmah to palo na pamet. Veselim se što uopće imam priliku, prema novom pravilniku, utreniravati takvu vježbu. Naravno, konačna odluka nije donesena. Možda sam sada nakon ovoga nastupa još pun adrenalina, pa razmišljam da napadnem 6,6, ali vidjet ćemo kada se ohladimo, pa ćemo donijeti trener i ja odluku.

Prije toga već krajem mjeseca ima nastup na Europskom prvenstvu u Riminiju. Preča je postala "svjetska" sprava jer je puno jača konkurencija na svjetskoj negoli na europskoj sceni.

- Konkurencija će i na Europskom prvenstvu biti jaka. Ne smijem ni pomisliti da ne moram napraviti svoj maksimum a da i na Europskom prvenstvu budem najbolji. I s jednom pogreškom ne možeš računati na finale. Puno je više najboljih vježbača u svijetu. Na Svjetskom prvenstvu sam bio jedini Europljanin u finalu. Na Europskom prvenstvu najveća borba trebala bi biti između mene i Talijana Macchinija, ako uopće ide na Europsko prvenstvo, jer će Italija imati ekipu, a ekipa im je prilično jaka. Bit će tu i Nizozemac Deurloo. Pojavio se nakon ozljede, gledam ga na Instagramu, odrađuje vježbe, ali znate da Instragam zna biti laž. Ali dobro, nas trojica i još se možda netko pojavi od ovih mlađih dečki.

Euro pa Igre


Premda je veći fokus na Olimpijskim igrama, ipak bi bilo lijepo spremiti i europsku medalju u džep?

- Iskreno, meni je fokus na Europskom prvenstvu. Olimpijske igre su nešto nadrealno. Teško je staviti fokus na to i sve podrediti tome. Kada dođu Olimpijske igre, onda ću se koncentrirati na to. Prije Pariza, a nakon Europskog prvenstva idem u Koper i u Belgiju na neko natjecanje za koje smo dobili poziv dok sam bio u Bakuu. Bit će na spravama Gym nova, na kojima će biti i Olimpijske igre. Bit će to 29. lipnja, posljednja provjera prije Olimpijskih igara. Tamo ćemo probati tih 6,5 ilil 6,6, kako odlučimo. Nakon Belgije do povratka u Parizu bit ću kod kuće. Volim te neke završne pripreme odraditi u meni poznatom okružju.

Je li ti Osijek popravio raspoloženje i napunio te optimizmom?

- Je. Imao sam stvarno puno problema, nisam bio najoptimističniji prije ovoga finala, ali nakon njega stvarno na sve gledam s puno više optimizma. Ma već ujutro na razgibavanju feeling mi je bio bolji. Možda sam previše razmišljao o nekim drugim stvarima na koje ne mogu utjecati, ali kada skužiš da na neke stvari ne možeš utjecati, onda ti je puno lakše - zaključio je Srbić.

Krešimir Lacković
6,6

Tin je na Igre htio ići sa startom od 6,5, a sada razmišlja podići start na - 6,6.

Tin Srbić

hrvatski gimnastičar

Iskreno, meni je fokus na Europskom prvenstvu. Olimpijske igre su nešto nadrealno.

Teško je staviti fokus na to i sve podrediti tome. Kada dođu Olimpijske igre, onda ću se koncentrirati na to. Prije Pariza, a nakon Europskog prvenstva idem i na natjecanja u Koper i u Belgiju

Možda ste propustili...

SUSJEDI SE GADNO POSVAĐALI, VIDJET ĆE SE I NA SUDU

Krstanović: Ponaša se kao budala; Komak: Tužit ću ga

Najčitanije iz rubrike