Sport
NEIZLAZAK U EUROPU NIJE KATASTROFA

Boto: Dovest ćemo između pet i deset novih igrača
Objavljeno 10. travnja, 2024.
Na ljeto ćemo pojačati sve linije momčadi, a ciljat ćemo karakterne igrače, kaže Jose Boto
Nogometaši Osijeka će, po svemu sudeći, do samog kraja prvenstva voditi veliku bitku za plasman u Europu. Nešto slično se događalo i prošle sezone, ali činjenica je kako navijači od dolaska mađarskih vlasnika nisu naviknuti da osječkoj momčadi visi plasman u klupska kontinentalna natjecanja.

Iza kulisa te neizvjesne borbe valja se još jedan važan proces - strateški. Njega vodi sportski direktor Jose Boto, čija je zadaća kompletno promijeniti sliku sportske politike NK Osijek. Temelj tog procesa trebao bi biti oslonac na igrače iz vlastite škole nogometa, ali u ovom trenutku to je daleko lakše reći nego provesti, jer takav zaokret u sportskoj politici kompliciran je i osjetljiv sam po sebi. To više što se od Bijelo-plavih uvijek očekuje i borba za visoke ciljeve na domaćoj sceni.

Europa, da ili ne?


Boto je zaokružio prvi kvartal svog djelovanja na Opus Areni, u kojem je više-manje snimao stanje, pa je zanimljivo čuti u kojoj je sada fazi.

- Sada je tu već dovoljno vremena da sam shvatio koji su problemi. No sada slijedi najteži dio. Uvijek je lakše probleme locirati nego ih rješavati, a pred nama je upravo to razdoblje, u kojem treba početi popravljati i nadograđivati stvari koje nisu na željenoj razini - kaže Jose Boto, sportski direktor NK Osijek.

Jasno, perjanica svega je uvijek prva momčad, koja se ove sezone prilično muči na rezultatskom planu. Puno se i diskutira o tome treba li Osijeku uopće izlazak u Europu pokraj svih tih nedorečenosti. Postoji razmišljanje kako rano ispadanje iz Europe, što se Osijeku uredno ponavlja iz ljeta u ljeto, već u početnoj fazi sezone pokvari raspoloženje. No na taj bi se problem moglo gledati i drukčije. Treba konačno složiti momčad koja će biti konkurentna u Europi, što bi donijelo velik zanos i bujice pozitivne energije. Osijek je dosad imao uglavom bolna europska iskustva, ali to ne znači kako se treba olako odreći nekih budućih. Na cijelu situaciju može se gledati kao i na igranje lota. Nećeš nikada biti u prilici dobiti ako ne uplatiš listić. Tako i Osijek. Neće promijeniti svoju europsku sudbinu tako da se ne izbori plasman u europska natjecanja.

- Uvijek je bolje igrati u Europi, to nije upitno, ali iz mog kuta gledanja neće biti katastrofa ako se ove sezone ne uspijemo plasirati. Borit ćemo se, naravno, do kraja, ali napravili smo daleko opsežniji strateški plan na koji neće utjecati konačan plasman ove sezone. Ušli u Europu ili ne, u našim dugoročnim planovima ništa se neće promijeniti - poručuje Portugalac.

Navijačima se takvo stajalište neće svidjeti jer očekivanja koja prate Bijelo-plave su velika, a ne ostvaruju se, što stvara pritisak na sve u klubu.

- Nemam problema s pritiskom i velikim očekivanjima navijača. Za mene je to samo još veća odgovornost u poslu. U biti, volim raditi pod pritiskom i ne žalim se na njega. Spreman sam se suočiti i s navijačkim kritikama i objasniti naš put, a od navijača želim samo jednu stvar - bezrezervnu podršku kada momčad igra utakmicu. Između toga možemo razgovarati o svemu, ali kada dođe utakmica, trebali bismo biti jedinstveni - kaže Boto.

U svakom slučaju, na ljeto će biti priličnog prometa na Opus Areni. Iako Boto još ne daje naslutiti kakve će točno poteze vući, neke stvari ne skriva. Recimo, broj novih igrača koje osječki klub planira dovesti tijekom ljetnog prijelaznog roka.

Bit će prometa


- Ne mogu sad reći egzaktnu brojku, jer ona ovisi o dosta stvari, ali dovest ćemo između pet i deset novih igrača - otkrio je Jose pa sa smiješkom dodao:

- Nemojte me napadati ako ih dovedemo 11.

Inače, još uvijek ne želi otkriti hoće li se i kome od igrača kojima na ljeto izlaze ugovori ponuditi nova suradnja. Otvrena su i pitanja Miereza, Nejašmića i Bukvića, koji bi trebao uskoro produžiti ugovor. I to su stvari o kojima ovisi koliko će novih igrača doći.

- Želimo se pojačati u svim linijama momčadi, a posebno na pozicijama koje čine njezinu kičmu. Želimo stvoriti momčad koja će s istom željom igrati protiv Dinama i protiv Varaždina. To je nešto što se ne trenira i ne uči, nego je isključivo stvar karaktera. Takve ćemo igrače birati - zaključio je Boto.

Dalibor Keler
DANAS U JOSIPOVCU
Nogometaši Osijeka danas će gostovati u obližnjem Josipovcu, gdje će uveličati prosalvu 70. rođendana tamošnjeg niželigaša Radnika. Bijelo-plavi će odigrati prijateljsku utakmicu protiv Radnika na igralištu josipovačkog sportskog centra s početkom u 17 sati.

Sportski direktor najavio velike aktivnosti u ljetnom prijelaznom roku, u kojem se planira dovođenje i do desetak novih igrača

7
posljednjih sezona nogometaši Osijeka igrali su u Europi. U biti, otkako su Mađari na čelu kluba, nijednom nije propušten plasman na europsku scenu, pa se to valjda, uza sve probleme, neće dogoditi ni ove sezone, koja je otpočetka bila proglašena tranzicijskom, ali se nije razvijala baš potpuno prema planu

1
put Osijek je u tih sedam posljednjih europskih izlazaka uspio otići dalje od 3. pretkola. U ljeto 2017. stiglo se do play-offa Europske lige, gdje je Bijelo-plave zaustavila Austrija. U svim ostalim godinama 3. pretkolo Osječanima je bilo najveći doseg, i to je jedna od stvari koja najviše frustrira.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike