Svijet
SRBIJA KUPUJE 12 ZRAKOPLOVA RAFALE

Vučić očekuje Macrona na potisivanju ugovora
Objavljeno 9. travnja, 2024.

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić izjavio tijekom dvodnevnog posjeta Parizu da u iduća dva mjeseca očekuje potpisivanje ugovora o kupnji 12 borbenih zrakopolova Rafale, te da će potpisivanju nazočiti i francuski predsjednik Emmanuel Macron.

Financijski detalji potencijalnog posla nisu poznati, ali mediji bliski vlastima u Beogradu objavili su procjene da je riječ o oko 3,2 milijarde eura.

Vučićev posjet, inače popraćen iznimnom pažnjom provladinih medija u Srbiji, protekao je i uz podršku Pariza Beogradu na europskom putu, te potpisivanje bilatealnog memoranduma o razumijevanju srpske i francuske elektroprivrede kojim se stvaraju uvjeti za strateško partnerstvo u procjeni potencijala za razvoj nuklearnog civilnog programa u Srbiji i energetsku tranziciju.

Među temama Vučića i Macrona bili su i razgovori o vojnotehničkoj suradnji, ali i procesu dijaloga s Kosovom.

Američka novinska agencija AP objavila je u utorak da je Srbija "blizu potpisivanja ugovora o kupnji 12 francuskih višenamjenskih borbenih zrakoplova Rafale", ocijenivši kako bi to "označilo pomak od tradicionalnog vojnog opskrbljivača Rusije".

Prema navodima AP-a, Srbija razmišlja o kupnji novih zrakopolova više od dvije godine od kada je Hrvatska kupila 12 rabljenih letjelica istog tipa za oko milijardu eura.

"Brzo naoružavanje srpske vojske zabrinjava neke od njezinih susjeda poslije krvavog raspada Jugoslavije 1990-ih", piše AP, podsjećajući da je Srbija kandidatkinja za članstvo u EU, a većina država kojima je okružena članice su NATO-a. H

Možda ste propustili...

U INDIJI ZAPOČELA DRUGA FAZA GLASOVANJA NA IZBORIMA

Užarena atmosfera i milijarda s pravom glasa

TEMELJNE VRIJEDNOSTI HUMANOSTI U OPASNOSTI

Ratovi i autoritarne vlade prijetnja ljudskim pravima

Najčitanije iz rubrike