Novosti
REMONT U ĐURI ĐAKOVIĆU

Ministar Anušić: Bradleyi
će biti stacionirani i u Baranji
Objavljeno 9. travnja, 2024.
Posade Hrvatske vojske prve Bradleyje testirat će ovog ljeta na poligonima u Slavoniji
Prva četiri Bradleyja, borbena vozila kopnene vojske, u punom su remontu i, prema utvrđenom planu, prvi od njih bit će isporučen Hrvatskoj vojsci u srpnju. Do kraja godine stiže ukupno njih osam.

Uvjerio se u to u utorak Ivan Anušić, ministar obrane, za posjeta slavonskobrodskoj tvrtki Đuro Đaković Specijalna vozila, u kojoj se obavlja remont, odnosno prilagodba tih moćnih taktičkih vozila za potrebe Hrvatske vojske. Podsjetimo da je nabava Bradleyja, njih ukupno 89, bila predmet dogovora hrvatske i američke vlade, a od tog broja 62 vozila bit će za taktičke operacije. U Đuri Đakoviću je trenutno prvi kontingent, od 22 vozila.


“To je samo dio onoga što poduzimaju Vlada i MORH za jačanje Hrvatske vojske, jer će ovoga mjeseca biti isporučeno prvih šest borbenih zrakoplova Rafalea. Potpisan je ugovor za nove helihoptere Black Hawk, tako da ćemo ih imati ukupno dvanaest. Posjetit ću i splitsko brodogradilište, gdje, nakon 14 godina, počinje izgradnja prvog od četiri obalna ophodna broda", rekao je Anušić novinarima u Slavonskom Brodu.

Podsjetio je i ovom prigodom na povratak oružanih snaga u vojarnu u Belom Manastiru. Bojna do 800 vojnika bit će do kraja 2026. smještena u Baranji zbog sigurnosnih i geopolitičkih razloga, a ministar Anušić na novinarski je upit otkrio kako će Bradleyi biti i u Belom Manastiru. Istovremeno, za korištenje tim vozilom uvježbavaju se i posade vojnika, a kako će izgledati njihova suradnja, vidjet će se ovog ljeta na pokaznim vježbama na vojnim poligonima u Slavoniji.


Marko Ćosić, predsjednik Uprave Đuro Đaković grupe, koji je dočekao ministra Anušića i generala Tihomira Kundida, načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga RH, ustvrdio je kako su na "projektu Bradley" pokazali sposobnost i odlučnost da se pozicioniraju kao središnje mjesto za obrambenu industriju regije i Europe. "U sljedeće dvije godine surađivat ćemo s vodećom tvrtkom američke obrambene industrije, njihovih 20 stručnjaka kontinuirano će boraviti u Slavonskom Brodu i s našim timovima raditi na pripremi, osposobljavanju i modernizaciji vozila Bradley. Na taj način stvarat ćemo visokokvalitetna radna mjesta i usvojiti stručnost i kompetencije koji se traže na globalnoj razini", rekao je Ćosić.

Do kraja 2026. godine 62 vozila moraju biti spremna za borbenu uporabu.

Dario Kuštro
OPREMANJE VOZILA TOPOM I STROJNICOM
Ćosić je rekao kako su američki partneri iskazali zadovoljstvo i kapacitetima pogona i iskustvom “Đurinih” djelatnika, što ga ne iznenađuje, zbog njihova dugogodišnjeg iskustva i na izradi tenka M84, kojih je proizvedeno više od 700, i na izradi borbenih vozila Patria. Oklopna vozila Bradley bit će opremljena 25-milimetarskih topom i strojnicom od 7,62 milimetra te biti spremni za vojne operacije prema svim standardima NATO-a i SAD-a. Zanimljivo je da ovi, hrvatski Bradleyji neće bit unificirani, odnosno svaki od njih bit će zasebno prilagođen prema planiranim potrebama. Da je riječ o zahtjevnom poslu, pokazuje i podatak kako će se po vozilu obaviti 500 zasebnih operacija.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike