Regija
ODRŽAVANJE ZA 2024.

Pod 4 je sustava navodnjavanja više od 2750 ha
Objavljeno 10. travnja, 2024.
Približno dva milijuna kubika vode potrebno za sustave Sopot, Blata-Cerna, Ervenica i Lipovac
CERNA - U Vukovarsko-srijemskoj županiji dosad su izgrađena četiri sustava javnih navodnjavanja kojima je pokriveno više od 2750 hektara površina. Riječ je o sustavima Sopot i Blata-Cerna koji su u funkciji od 2020. godine i Ervenica i Lipovac izgrađenima lani. U fazi projektiranja još su dva sustava, Tovarnik i Grabovo II, a njihovom će realizacijom biti pokriveno dodatnih 2000 hektara površina, što će omogućiti intenzivnu poljoprivrednu proizvodnju, s naglaskom na povrtlarstvo i voćarstvo.

Skupština Vukovarsko-srijemske županije na posljednjoj je sjednici za svaki od četiri sustava javnog navodnjavanja koji su u funkciji donijela program održavanja za 2024. godinu. Njima se određuju ukupno potrebne količine vode i dinamika rada te godišnji troškovi rada i održavanja sustava javnog navodnjavanja koji se sastoje od fiksnih i varijabilnih godišnjih troškova. Vrijeme spremnosti rada navedenih sustava predviđeno je od 1. ožujka do zaključenja potreba za navodnjavanjem. Dnevni rad sustava nije ograničen i može se koristiti prema potrebi korisnika.

S obzirom na moguću priključenost krajnjih korisnika i vrstu opreme za navodnjavanje koja će biti instalirana na proizvodnim poljoprivrednim tablama, procjenjuje se da je za sustav Blata-Cerna u godini s prosječnim padalinama potrebno osigurati oko 200.000 kubnih metara vode. Neto obradiva površina unutar toga sustava navodnjavanja iznosi 484,79 hetara. Za sustav Sopot procjenjuje se da je potrebno oko 730.000 kubika vode, a neto obradiva površina unutar njega iznosi 698 hektara. Za sustav Lipovac, s obzirom na priključenost krajnjih korisnika i količinu opreme za navodnjavanje, potrebno je osigurati 500.000 kubika, a neto obradiva površina unutar sustava je 765 hektara. Prema procjenama, za javni je sustav navodnjavanja Ervenica, koji pokriva 738 hektara, potrebno osigurati 500.000 kubika vode. Taj je sustav financiran sredstvima iz Programa ruralnog razvoja RH. Projekt je ukupno vrijedan nešto više od 8,7 milijuna eura, izgrađen je 171 hidrantski priključak, 17 kilometara cjevovoda i šest crpnih agregata.

Na temelju utvrđenih programa propisuje se visina i obveza plaćanja naknade za navodnjavanje, obračun naplate, obračunska razdoblja, rokovi plaćanja i ostali podaci potrebni za naplatu naknade za korištenje sustava.

Marija Lešić Omerović
FIKSNI I VARIJABILNI GODIŠNJI TROŠKOVI
Godišnji troškovi naknade i održavanja sustava javnih navodnjavanja sastoje se od fiksnih godišnjih troškova rada i održavanja i varijabilnih godišnjih troškova. Naknadu u visini fiksnih godišnjih troškova za 2024. godinu plaćaju svi korisnici unutar zone obuhvata sustava navodnjavanja za troškove upravljanja i rukovanja, troškove održavanja i zajedničke troškove sustava javnog navodnjavanja. Naknada se obračunava po jedinici poljoprivredne površine, odnosno po hektaru. Ukupni godišnji troškovi iznose 63 eura za hektar. Naknadu za varijabilne troškove plaćaju krajnji korisnici za isporučenu vodu i obračunavaju se po kubnom metru utrošene vode, a mjerenje se obavlja na vodomjeru krajnjeg korisnika. Varijabilni troškovi iznose 0,184 eura za kubni metar vode.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike