Regija
U STRUKOVNOJ ŠKOLI, STRUKA UPOZORAVA:

Pronašle zmiju u učionici,
rano ljeto poremetilo i njih
Objavljeno 10. travnja, 2024.
Strmotić: Poseban oprez sada u šumi od otrovnih riđovki - ciklus je parenja
ĐAKOVO - Nedovoljna je formulacija da je to bio krajnje neželjen gost - u četvrtak ujutro djelatnici Srednje strukovne škole Antuna Horata u Đakovu zatekli su u jednoj od učionica u prizemlju školske jednokatnice – zmiju. Prvi je to takav slučaj u "Horvatu".

Ravnatelj škole Mirko Ćurić kaže kako su zmiju uočile spremačice.

Vraćena u prirodu


- Pozvali smo vatrogasce, DVD Đakovo. Nakon dolaska ustanovili su kako je riječ o bjelouški, da je zmija bezopasna. U kanti su ju iznijeli i pustili u njezino prirodno stanište - kaže Ćurić. Zmija nije bila velika pa je postavljeno i pitanje je li u blizini negdje možda leglo tih gmazova.

- Vatrogasci su sve pretražili i ustanovili da legla nema, da je zmija k nama "zalutala" odnekud - kaže Ćurić.

Pronalazak prve zmije u srednjoškolskom kompleksu, a koji u svojoj smjeni koristi i Ekonomska škola braće Radić, dogodio se u tjednu kada su bili proljetni, uskrsni školski praznici, pa je škola bila bez nastave, učenika i gužve.

- Moguće da se zmija u učionicu uvukla dan ranije, možda u vrijeme radova na ugradnji dizala za potrebe nekoliko učenika Ekonomske škole - osoba s invaliditetom, a koje se ugrađuje kod dvorišnih vrata na učeničkom ulazu u školu. Na zgradi je mnoštvo prozora, unutra je mnoštvo vrata, tko zna kako je zmija ušla u školu - kaže ravnatelj.

I zapovjednik DVD-a Đakovo Ivan Klemen potvrđuje da su vatrogasci zmiju vratili u prirodu.

- Radimo to ispod ciglane, ispustimo ju uz kanal. Ondje je najmanja mogućnost da će ju čovjek ponovno naći - kaže Klemen i dodaje kako je to đakovačkim vatrogascima ove godine prva intervencija hvatanja zmija i vraćanja u prirodu, no i da je još rano za brojnije takve intervencije.

- Inače smo ih imali u svibnju, lipnju, srpnju, kada su u potrazi za vodom, kada je sušni period - dodaje zapovjednik DVD-a.

I lani su vatrogasci imali samo jednu ovakvu intervenciju - dojava o zmiji u čovjekovum životnom prostoru bila je lani s Vijenca kardinala Alojzija Stepinca, ispred jedne od stambenih višekatnica, krajem svibnja.

Iznad 13 C


Iako su vatrogasci dosad u 2024. godini imali samo jednu intervenciju hvatanja zmije, zabilježeni su i drugi slučajevi njezine pojave u čovjekovom životnom prostoru i okolici o čemu svjedoče i objave na društvenim mrežama poput nedavne njezine pojave u đakovačkom predgrađu koje je u blizini jezera Jošava. Zmiju su ukućani uočili u dvorištu, a u prirodu su ju vratili sami, na lopati, ne pozivajući vatrogasce.

Utječe li preuranjeno ljeto i na gmazove, odnosno zmije i ‘remeti‘ li njihove ‘datume‘ i aktivnosti, pitali smo u utorak savjetnika Veterinarske stanice Đakovo koja od prošle godine djeluje u sastavu Vetti grupe, dr. vet. med. Antu Strmotića, koji kaže kako je ‘uranak‘ ljeta djelovao i na divlje životinje, zvjerad, prekinuvši im ranije (i) zimski san.

- Čim su temperature iznad 13 stupnjeva Celzijusevih, to aktivira zmije u dubini i one kreću van u velikom broju. Posebno treba biti oprezan pri kretanju u šumama od nailaženja na otrovnicu riđovku, pogotovo na zapuštenom terenu. Zmija sada izlazi van, ima spolni ciklus i postaje opasna, Zmijes e za vrijeme parenja sakupljaju u većem broju na istome mjestu i čovjek u svom neoprezu naiđe na više njih što može biti posebno opasno, upozorio je Strmotić.

Suzana Župan
Najčitanije iz rubrike