Regija
GRAĐA O USTANOVI U VUKOVARSKOM ARHIVU NA 46 JE DUŽNIH METARA

Izložba o Brodskoj imovnoj općini, znamenitoj zgradi iz 1873. u središtu Vinkovaca
Objavljeno 10. travnja, 2024.
VINKOVCI - Vinkovački povjesničar i umirovljeni profesor mr. sc. Zlatko Virc i viši arhivist Petar Elez, ravnatelj Državnog arhiva u Vukovaru – Arhivskog sabirnog centar, autori su izložbe "Brodska imovna općina – razgranato stablo duboka korijena" što je postavljena u vinkovačkoj Gradskoj knjižnici i čitaonici, a u organizaciji Knjižnice, Državnog arhiva i u suradnji s Vinkovačkim šokačkim rodovima.

Izložba je posvećena jednoj od zgrada koja je prepoznatljiva i onima koji su samo jednom bili u Vinkovcima. Brodska imovna općina (negdje na zgradi piše "Brodska imovna obćina", u duhu jezika prije 150 godina kada je nastala) dominira korzom, najčešći je motiv razglednica iz prijašnjih vremena i prepoznatljiv je dio vizure središta Vinkovaca.

Kako je rečeno na otvaranju izložbe, od nekadašnjih deset imovnih općina jedino je ona u Vinkovcima sačuvana i danas izgleda kao u vrijeme kada je nastala. Izvori iz kojih se crpila građa za izložbu bili su Šumarski muzej Bošnjaci, privatne fotografije Ivana Ćosića Bukvina, povjesničara amatera iz Vrbanje, fotografije Zlatka Virca i jedna fotografija koju je davno snimio Dragutin Tadijanović, u vlasništvu vinkovačke knjižnice.

- Danas mnogo ljudi i ne zna što je bila Brodska imovna općina, a bila je udruga bivših krajišnika kojima je car dodijelio polovinu šuma s tim da su ih morali obrađivati, a onda i koristiti. U pitanju je negdje oko 10 tisuća obitelji pa ako to pomnožite s četiri člana, od Brodske imovne općine korist je imalo više od 40.000 stanovnika, a to velik postotak Srijemske županije - pojasnio je Zlatko Virc, koji je temeljito proučio svu dostupnu građu o toj znamenitoj vinkovačkoj zgradi i ustanovi.

Brodska imovna općina osnovana je 1873. godine, a prestala je raditi 1942. Bila je to ustanova na području Vinkovaca, ali i puno šire, i tragovi njezina djelovanja prisutni su i do danas, podsjetio je Petar Elez.

- Izložba pokazuje nešto što je za naš vinkovački i istočnoslavonski identitet jako važno. Naglašen je jedan bitan povijesni element, a to je vojna granica, odnosno nekadašnja VII. brodska graničarska pukovnija sa sjedištem u Vinkovcima, na čijem će području kasnije i djelovati Brodska imovna općina. Na neki način odražava i važno geografsko obilježje za ovaj prostor, a to je prisutnost Save i Bosuta te šuma po kojima je ovaj kraj iznimno poznat – rekao je Petar Elez dodajući kako se građa o Brodskoj imovnoj općini u vukovarskom Arhivu prostire na 46 dužnih metara. Miroslav Flego
Udruga je to bivših krajišnika kojima je car dodijelio polovinu šuma koje su morali obrađivati i koristiti

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike