Regija
MALO BARANJACA NA IZBORNIM LISTAMA

Jedini je siguran zastupnik u Saboru iz Baranje Jankovics
Objavljeno 10. travnja, 2024.
Od neovisnosti najviše zastupnika bilo je iz Kneževih Vinograda

BELI MANASTIR - U srijedu, 17. travnja, pred biračima IV. izborne jedinice naći će se 14 lista (bez manjinskih) sa 196 imena potencijalnih saborskih zastupnika. Izborna jedinica obuhvaća cijelu Osječko-baranjsku i Virovitičko-podravsku županiju te dio Koprivničko-križevačke. Prema anketama, HDZ s partnerima ostvaruje 36,1 %, SDP i partneri 22,6 %, a koalicija koju predvodi Domovinski pokret 12,2 %. Oko izbornog praga vrte se Možemo (5,1 %) te Mostov savez (5 %). Ako uistinu bude tako, u Hrvatski sabor s HDZ-ove liste odlazi 7 zastupnika, sa SDP-ove Rijeke pravde 4, dok bi DP-ova koalicija dala 2 zastupnika. Jedno zastupničko mjesto, prema anketi, ostvarilo bi Možemo! u kombinaciji s Hoćemo pravedno. Dakako, konačnu će riječ dati birači u srijedu, odnosno DIP nakon prebrojavanja izbornih listića.



Što se stanovnika regije između Dunava, Drave i Mađarske tiče, na listama kojima ankete predviđaju ‘‘prolazak‘‘ u Hrvatski sabor nalazi se samo jedno ime - Stipan Šašlin (HDZ). Na listi HDZ - HSLS - HDS, Liberalni demokrati-HNS - HSU zauzeo je 13. mjesto, isto ono na kojemu je bio prije četiri godine, a koje mu je, doduše naknadno, bilo dovoljno da zauzme jednu od saborskih fotelja. Šašlin, inače načelnik baranjske Općine Draž, zadovoljan je pozicijom koju je zauzeo i vjeruje da će u Saboru odraditi još jedan mandat. Ako ne odmah poslije izbora, onda nakon formiranja nove Vlade, u kojoj će vjerojatno nekoliko ljudi s izborne liste s brojem 6 obnašati ministarske ili neke druge funkcije nespojive sa zastupničkim mandatom. No, ipak treba reći da su mu šanse manje nego prije četiri godine, kada su ispred njega bile osobe za koje se već ranije znalo da su im funkcije nespojive s onom zastupničkom.

Kako bilo glede Šašlina, Baranja će sigurno imati jednog saborskog zastupnika. Na zbirnoj listi kandidata za izbor zastupnika u Hrvatski sabor u XII. izbornoj jedinici u kojoj se bira zastupnik mađarske nacionalne manjine, naime, samo je jedno ime - Robert Jankovics, kandidat Demokratske zajednice Mađara Hrvatske (kandidat za zamjenika je Oliver Matijević). Taj Belomanastirac odradio je već dva saborska mandata, a za treći mu je dovoljan samo jedan glas. Ipak, Jankovics želi više.



- Plan mi je mobilizacija mađarske manjine u interesu mog što većeg izbornog legitimiteta u sljedećem mandatu. Na prethodnim izborima, iako sam bio jedini kandidat, imao sam 30 % svog biračkog tijela, što je, gledajući preferencijalno, najviše od svih zastupnika u Hrvatskom saboru - kaže.

Zamoljen za komentar slabe zastupljenosti Baranjaca, kaže kako to nije neočekivano jer slab lobi Baranjaca unutar političkih stranaka nije novost.

- U svakom slučaju, navijam da nas bude više - kaže Jankovics.

Ivica Getto

Uglavnom predstavnici manjina
Uoči sastavljanja izbornih lista očekivalo se više mjesta za Baranjce. U SDP-u su tako spominjali ime predsjednika GO SDP-a, Marka Bogatića, ali to se nije dogodilo. Neslužbene informacije kažu kako je i na HDZ-ovoj listi mogao biti bar još jedan Baranjaci…

Slaba zastupljenost Baranjaca nije nikakva novina. Na izbornim ih je listama, doduše, znalo biti više, ali u Hrvatskom su saboru od neovisnosti sjedila samo desetorica te dvojica u 1990. HDZ-ovi zastupnici bili su Marko Kvesić i Ivica Buconjić, koji je kasnije postao državni tajnik u MUP-u. Šašlin je odradio otprilike pola mandata (zamijenio je Ivana Anušića). Ostali su bili predstavnici manjina. Iz redova SDSS-a baranjske je boje branio Mile Horvat, dok su iz redova mađarske manjine bili Ferenc Farago, Šandor Jakab, Ádám Jenő, Deneš Šoja, Šandor Juhas i Jankovics. Trojica od njih su iz Kneževih Vinograda, pa se može reći da je to mjesto među najmanjima u Hrvatskoj s najviše saborskih zastupnika.

U Vijeće općina 1990. godine u ime SKH-SDP bio je izabran Boško Jančić, a u Vijeće udruženog rada Milivoj Vuković (SKH-SDP).

Možda ste propustili...

UGODAN POSJET STUDENCU U LADIMIREVCIMA

Kada skoknu do svoje trgovine, ni kuću ne zaključavaju!

DAN OTVORENIH VRATA U ĐAKOVAČKOJ VOJARNI

33. obljetnica osnutka 3. GBR „Kune“

SKUPŠTINA UDVDR-A DONJI MIHOLJAC

Članstvo udruge raste, no nema mlađih članova

Najčitanije iz rubrike