Osijek
ZATVOREN MUZEJ LIKOVNIH UMJETNOSTI

Građa je na sigurnome, izložbe u podstanarstvu
Objavljeno 10. travnja, 2024.
Energetska će se obnova izvoditi s unutrašnje strane zgrade, jer se fasada, naravno, ne smije dirati. Trajat će dvije godine
Nakon što su mu odobrena sredstva za energetsku obnovu zgrade u sklopu projekta "Energetska obnova zgrada sa statusom kulturnog dobra", Muzej likovne umjetnosti u Osijeku u ponedjeljak je zatvorio svoja vrata.

O detaljima obnove te gdje će i kako Muzej funkcionirati iduće dvije godine, što je rok u kojem radovi moraju biti završeni, u utorak smo razgovarali s ravnateljem MLU-a Eduardom Hudolinom.

Biennale svakako!


- Ovo je prva alokacija na koju smo se javili i ona se odnosi samo na energetsku obnovu naše zgrade, koja podrazumijeva izolaciju, koja će smanjiti gubitke energije, a izvodit će se s unutrašnje strane, jer se fasada, naravno, ne smije dirati, zatim fotonaponsku elektranu, podizače temperature, ventilaciju, koja će donijeti poboljšanje mikroklimatskih uvjeta u izložbenim prostorima, i novu rasvjetu - detalji su energetske obnove u koje nas je uputio ravnatelj, a o alternativnim lokacijama na kojima će se odvijati muzejske aktivnosti za sada nije mogao konkretno govoriti jer se o njima još pregovara.

- Zainteresirani smo za nekoliko prostora koji pripadaju Republici Hrvatskoj, a uskoro bi ih na upravljanje trebala preuzeti lokalna samouprava. Ne bih još izlazio s informacijom o kojim je prostorima riječ, no nešto ćemo sigurno dobiti. Dvije izložbe ove će se godine svakako održati, osobito Biennale, na kojem je već dvije godine angažiran cijeli grad. Ne smije se dogoditi da se on ne održi jer bi nas to izbrisalo s karte Europe, pa i svijeta, s obzirom na to da smo na posljednjem imali izlagače sa svih kontinenata - naglašava Hudolin.

O lakaciji na kojoj će, dok traju radovi, biti muzejska građa, zbog razumljivih razloga, nije htio govoriti, no napominje kako je riječ o adekvatnom prostoru koji će imati osiguranje i sve ostalo što jedno takvo mjesto podrazumijeva.

Osim za energetske obnovu Muzej se prijavio na još jedan projekt, za koji, prema Hudolinovoj procjeni, postoji realna mogućnost da će im biti i odobren. I taj bi projekt trebao uvelike pridonijeti boljem funkcioniranju Muzeja, a trebao bi potrajati tri godine.

Digitalizacija građe


- Riječ je o opremanju Muzeja koje će poboljšati kvalitetu muzejske prezentacije, što bi trebalo dovesti do povećanja broja posjetitelja i atraktivnosti onoga što u Muzjeu radimo, a velii je naglasak unutar projekta stavljen na nešto što muzealce posljednjih deset i više godina prilično angažira, no ne dolazimo do osobitih rezultata, jer to nije baš jednostavno, a odnosi se na digitalizaciju građe. Zatražili smo, naime, vrlo ozbiljan uređaj kakav u Hrvatskoj postoji možda samo na još jednom mjestu, a kojim bismo digitalizirali gotovo kompletnu našu građu. Poboljšat će se i kompletan digitalni otisak samog Muzeja, jer mijenjamo sve što se odnosi na elektroniku, bit će puno promjena u samoj opremi, s velikim LED panelima, pametnim stolovima itd., gdje će posjetitelji imati puno više načina da dođu do informacija o izložbi, eksponatima, depoima itd. - ističe Hudolin te napominje kako će unutar istog projekta biti osobito važno iznjedriti dokument koji će se zvati Stalni postav Muzeja likovnih umjetosti u Osijeku.

- Iznimno nam je to važno, ponajprije zbog građe koju čuvamo u depoima, a onda i zbog posjetitelja, pogotovo turista koji dolaze u Osijek, a koje turistički operatori neće dovoditi ako ne znaju bar godinu dana unaprijed što im mogu pokazati - zaključio je Hudolin.

Ivan Alilović
O MUZEJU
Muzej likovnih umjetnosti specijalizirana je muzejska institucija koja se bavi prikupljanjem, čuvanjem, istraživanjem i prezentiranjem umjetničke baštine u rasponu od baroka do recentnog stvaralaštva. Fundus Muzeja podijeljen je na nekoliko zbirki čiji sadržaj čine slike, crteži, grafike, skulpture i medalje 18., 19., 20. i 21. stoljeća.

Možda ste propustili...

GALA SVEČANOŠĆU ZAVRŠILA 10. KREATIVNA RIZNICA

Svi smo mi revolucionari!

Najčitanije iz rubrike