Osijek
DAN OTVORENIH VRATA ODJELA ZA FIZIKU

Zračenje i zlatne nanočestice, uz druge tajne fizike
Objavljeno 9. travnja, 2024.
Na Odjelu za fiziku pripremili su program za srednjoškolce o znanstveno-istraživačkom radu
Na Odjelu za fiziku Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u utorak je organiziran tradicionalni Dan otvorenih vrata. Namijenjen je srednjoškolcima koji razmišljaju koji će fakultet upisati, a jedan od mogućih izbora upravo je Odjel za fiziku.

- Pripremili smo bogat program. Ove smo se godine fokusirali na znanstveno-istraživački rad Odjela za fiziku, dakle, želimo našim mladim gostima predstaviti čime se bave naši znanstvenici, i to svatko u svom području - kaže Ivana Štibi, predavačica na Odjelu za fiziku, organizatorica manifestacije. Dodaje da je naglasak na pet područja, tako da učenici obilaze laboratorij za zlatne nanočestice, laboratorij za nisku radioaktivnost te punkt za robotiku i informatiku. Nakon što svi učenici u manjim skupinama prođu te tri radionice, svi zajedno prolaze još dva punkta, jedan je edukacijska fizika, a drugi je modeliranje nanomaterijala.


Izv. prof. dr. sc. Vanja Radolić, pročelnik Odjela za fiziku, ističe da su radionice specifičnog sadržaja, te su namijenjene ciljano srednjoškolcima. "Na ovaj način nastojimo motivirati učenike koji još uvijek nisu odlučili što bi studirali. Željeli smo im pokazati širinu fizike, kao i područja kojima bi se mogli baviti ako se odluče za studiranje na našem odjelu", naglašava.


U laboratoriju za radioaktivnost učenici su s velikom pozornošću slušali što im govori predavač Igor Miklavčić, jer su teme o kojima je govorio (zračenje, radon, radioaktivnost) aktualne. Radionica robotike i informatike također je učenicima uvijek zanimljiva. Na Odjelu za fiziku zadovoljni su odazivom, pozivu se odazvalo šezdesetak srednjoškolaca.

Vesna Latinović

Možda ste propustili...

TEEN ZBOR INSTITUTA POLIFONIJA

Prva nagrada s pohvalom cum laude u Belgiji

FINALE NATJECANJA METRO JUNIOR TOP CHEF U ROVINJU

Učenik iz Osijeka Filip Viljevac osvojio drugo mjesto

PANEL-RASPRAVA NA 10. KREATIVNOJ RIZNICI

Primjeri kružne kreativnosti su već posvuda oko nas

Najčitanije iz rubrike