Osijek
BOGAT PROGRAM

Na ovogodišnjoj Frankofoniji pjenušci, kvizovi, filmovi Alaina Delona, kabaret...
Objavljeno 10. travnja, 2024.
U petak, 12. travnja, u Viniti će se održati program Pjenušci Francuske i Hrvatske
Ovogodišnji program Frankofonije u Osijeku iznimno je bogat, a odvijat će se tijekom travnja i dijela svibnja. Likovni je natječaj za djecu otvoren od 5. travnja do 3. svibnja, a namijenjen je za djecu od 7 do 12 i od 12 do 15 godina. Tema je "Moja EU - Što bih mijenjao/učinio kada bih bio zastupnik u Europskom parlamentu?"

- Likovni je natječaj otvoren za učenike svih osječkih osnovnih škola, u dvije kategorije: niži razredi osnovne škole i viši razredi osnovne škole. Pristigli će radovi biti ocijenjeni u Veleposlanstvu Kraljevine Belgije, koja trenutno predsjeda Europskom unijom, a oni će odabrati tri najbolja rada iz svake kategorije. Dodjela nagrada održat će se u Kulturnom centru Osijek 9. svibnja, na Dan Europe, u nazočnosti zamjenika veleposlanika Kraljevine Belgije - kaže Nada Jovanović, voditeljica Francuske alijanse Osijek.

U petak, 12. travnja, u 18 sati u Vinoteci Vinita održat će se program pod nazivom Pjenušci Francuske i Hrvatske, a riječ je o degustaciji i predavanju enologa Tomislava Pavlešića. Predavanje je o povijesti i tradiciji proizvodnje pjenušavih vina u Francuskoj i u Hrvatskoj uz zanimljive povijesne činjenice. Broj je sudionika ograničen i obvezna je prijava na e-adresu: osijek@alliance-francaise.hr.

Alain Delon i novi val, projekcije filmova i predavanje filmskog kritičara, doc. dr. sc. Boška Picule, održat će se 20. i 21. travnja u Kulturnom centru Osijek. Uoči 89. rođendana jednog od najvećih glumaca u povijesti svjetske kinematografije Francuska alijansa Osijek edukativno-kulturnim programom odaje počast Alainu Delonu. Program obuhvaća projekcije pet istaknutih filmskih ostvarenja iz razdoblja francuskog i talijanskog novog vala (1959. - 1975.) uz predavanje renomiranog filmskog kritičara.

Osim toga, do 17. travnja, francuski i frankofoni filmovi mogu se pogledati u kinu Urania. Detaljan program projekcija može se vidjeti na: https://kinematografi-osijek.hr/tjedni-pregled/.

Kabaret-predstava "Ces gens-là" (Nantes, Francuska) održat će se 24. travnja u KC Osijek. Francuska alijansa i Kulturni centar organiziraju tu kabaret-predstavu francuskog trojca Jef prema istoimenoj pjesmi Jacquesa Brela. Tri vrsna glumca i glazbenika: Joël (vokal), Alain (klavir) i Damien (harmonika), čija je izvedba puno više od običnog tribute banda, u glazbenoscenskoj izvedbi predstavljaju opus belgijskog šansonijera. Jef ne kopira niti imitira, već prožima svoju interpretaciju bezvremenskih šansona istom količinom emocija koja je proslavila velikog Jacquesa Brela. U intimi jednostavnog glazbenoscenskog spektakla podsjetit ćemo se 20 najvećih Brelovih hitova kao što su Amsterdam, Ne me quittes pas i Mathilde.

Program Frankofonije u Osijeku realiziran je u suradnji s Ministarstvom vanjskih i europskih poslova, Veleposlanstvom Kraljevine Belgije, Veleposlanstvom Francuske Republike, Kinematografima Osijek d.d. i Kulturnim centrom u Osijeku.

Vesna Latinović
ŠTO ZNAŠ O EU?
Na Filozofskom fakultetu 24. travnja u 12.30 održat će se kviz za studente “Što znaš o EU?”. Kviz se sastoji iz više kategorija znanja: općenite i povijesne činjenice o EU, EU statistike, programi i politike EU. Pobjednici kviza osvajaju nagrade veleposlanstva Kraljevine Belgije i Francuske alijanse.

Radionice i kviz za djecu “Što znaš o EU?” održavat će se od 29. travnja do 31. svibnja, u organizaciji Francuske alijanse. Radionice i kviz namijenjeni su osnovcima od 7 do 12 godina s područja Grada Osijeka. Učenici će s animatorima i predavačima obraditi teme vezane uz opće znanje o Europskoj uniji i sudjelovati u kvizu. Pobjednici će dobiti nagrade Veleposlanstva Kraljevine Belgije i Francuske alijanse. Škole trebaju rezervirati termin na e-mail: osijek@alliance-francaise.hr.

Možda ste propustili...

NA ŠTANDU U GOSPODARSKOM CENTRU

Otkrivali policijske tajne

UOČI 1. SVIBNJA, DANA INDUSTRIJSKE ČETVRTI

Tribina o dvorcu, boćanje, izložba

Najčitanije iz rubrike