Ekonomija
SVE JE VIŠE TURISTA

U Slavoniji i Baranji brojne manifestacije prepune sadržaja za sve dobne skupine
Objavljeno 10. travnja, 2024.
Iako već etablirani, turistički sadržaji svaki put ponude neku novinu, od neotkrivenih destinacija do sadržaja za hedoniste
Ako se po jutru dan poznaje, ova bi godina mogla biti rekordna što se broja dolazaka i noćenja turista na području Osječko-baranjske županije tiče.

Prema sustavu eVisitor, naime, u prvom tromjesečju ove godine našu je županiju posjetilo 22.369 turista, koji su ostvarili 46.269 noćenja. U usporedbi s prva tri mjeseca prošle godine, broj dolazaka veći je 6,4 posto, a broj noćenja porastao za 3,7 posto. Rezultati su to, tvrde turistički djelatnici, koji zasigurno ohrabruju, to više što je porast broja gostiju posljednjih godina gotovo konstantan. Osim što je još uvijek pomalo neotkrivena destinacija, koja pruža za svakoga ponešto, počevši od mirnih odredišta na samo nekoliko minuta od gradske vreve, preko sadržaja idealnih za hedoniste, vinoljupce ili one koji preferiraju autohtonu gastroponudu, sve do zaljubljenika u bogatu kulturološku tradiciju, Slavonija i Baranja za sve veću "prođu" može zahvaliti nadaleko poznatoj gostoljubivosti domaćina i velikom broju manifestacija karakterističnih za to područje.



Đakovački vezovi, Vinkovačke jeseni, Wine & Walk, Ribarski dani, Vinski maraton, Vinatlon, BRUT, Paprika fest... samo su neke od njih, kojima se pridružuju nove. U Baranji će, primjerice, već 13. travnja biti organiziran prvi zmajevački Wine Picnic, uz fine okuse vina i opuštajuću atmosferu, a 25. svibnja Kuća Baranjskog kulena, u belomanastirskom prigradskom naselju Branjinu Vrhu, bit će poprište Festivala kulena, tijekom kojega će svi posjetitelji moći kušati i kupiti tu zvijezdu slavonsko-baranjske gastronomije, ali i brojne druge proizvode. Proglašen će biti i najbolji hrvatski kulen. Novost je planirana i za Najveću hrvatsku fišijadu, koja će se početkom rujna, tijekom dva dana, održavati u Belom Manastiru. Najbolji hrvatski kuhari za primat državnog prvaka natjecat će se u petak, za kada je predviđen i koncert Željka Bebeka, a uz tamburašku glazbu u subotu će kuhati svi oni koji se odazovu pozivu organizatora. Ništa manje zanimljivo neće biti ni na baranjskom jugu. U travnju će se, naime, održati ciklus turističke rute Skrovita mjesta općine Bilje-Kopačevo, kojim će se predstaviti posebnosti mjesta Kopačeva - gastronomija, stanovnici i život sela vezan uz tradiciju lova, ribolova i uzgoja paprike. Džentlmeni će (uz ostale) u lipnju zasvirati na 24. Međunarodnim etno susretima u Bilju, kada će dvorac Eugena Savojskog biti zaodjenut u svjetlosno ruho. Ne treba zaboraviti ni na Slama Land Art u Kozjaku, koji uvijek predstavlja nešto drukčiji turistički proizvod, jer objedinjuje umjetničku koloniju, park landart skulpture, glazbenoumjetnički festival i kulturno oživljavanje pustare Kozjak... Spomenut je samo dio slavonsko-baranjskih manifestacija, koje, iako etablirane, uvijek nude nešto novo i zanimljivo.

Ivica Getto
Možda ste propustili...

REKORDNE CIJENE I INFLACIJA SMANJILE KUPOVNU MOĆ GRAĐANA

Potrošnja vina na najnižim razinama

DOĆI ĆE DO POVEĆANJA CIJENA SVIH VRSTA VOĆA

Štete od mraza u cijeloj Hrvatskoj

Najčitanije iz rubrike