Ekonomija
U POSLJEDNJIH NEKOLIKO GODINA

Osječko-baranjska županija pozicionirala se kao jedna od omiljenih kontinentalnih destinacija u Hrvatskoj
Objavljeno 10. travnja, 2024.
Zahvaljujući bogatoj i raznovrsnoj ponudi, Osječko-baranjska županija posljednjih nekoliko godina ostvaruje rekordne turističke rezultate te bilježi sve veći broj domaćih gostiju, ali i inozemnih posjetitelja. Rezultat je to sustavnog ulaganja u turističku infrastrukturu, poticanja razvoja seoskih gospodarstava i ojačavanja kvalitete turističkih sadržaja.

Strateški ciljevi



Glavni su strateški ciljevi turizma u ruralnom području samozapošljavanje, ravnomjerni regionalni razvoj i motivacija mladih za ostanak na selu. Pri tome je ruralni turizam važan čimbenik u aktivaciji ruralnih područja koji pomaže očuvanju lokalnog identiteta, tradicije i običaja, zaštite okoliša, jačanja autohtone, tradicijske i ekološke proizvodnje, kao i razvoja ruralnih krajeva na osnovi održivoga razvoja.

- Osječko-baranjska županija sustavno razvija turističku djelatnost na svom području, a rezultati koje ostvarujemo iz godine u godinu potvrđuju da smo na dobrom putu k zacrtanom cilju – pozicioniranju našeg područja visoko na međunarodnoj karti kontinentalnog turizma. Svjesni smo da samo sustavnim ulaganjem i predanim radom možemo stvoriti preduvjete za još snažniji gospodarski rast, pri čemu je turizam zasigurno jedna od naših najvažnijih grana. Niz je prednosti koje nam nudi, od izravnog plasmana domaćih proizvoda krajnjim potrošačima do stvaranja dodane vrijednosti u razvoju ostalih turističkih grana, poput cikloturizma, ekoturizma i drugih. Razni se tradicionalni proizvodi upravo tim aktivnostima mogu plasirati onima koji dolaze kvalitetno provesti vrijeme na istoku Hrvatske. Usto, u promišljanju o daljnjem razvoju turističke ponude nastojimo osnažiti i druge sadržaje, povezujući ih u želji da gostu pružimo što kvalitetniji boravak.

Ove godine Osječko-baranjska županija nosi titulu Europske regije sporta, što nam nudi dodatnu priliku za promociju i vidljivost naše regije u Europi i šire, a upravo to je dodana vrijednost koja nam nosi komparativnu prednost – kazao je obnašatelj dužnosti župana Mato Lukić, istaknuvši kako će Osječko-baranjska županija nastaviti s ulaganjima u stvaranje pozitivne poduzetničke klime i optimalnih uvjeta za daljnji gospodarski rast.

Jedinstven doživljaj


Još prije nekoliko godina turizam je prepoznat kao iznimno važna gospodarska grana koja nudi golem potencijal za razvoj, stoga je planskim promišljanjem unaprijeđen sustav potpora u turizmu kojima se nastoji dodatno potaknuti turističku djelatnost na ovom području. - Program mjera poticaja u turizmu obuhvaća mjere usmjerene razvoju i unaprjeđenju turizma, koji je jedan od strateških ciljeva razvoja Osječko-baranjske županije. Upravo revitalizacija ruralnog područja, valorizacija baštine i tradicije te plasman autohtonih proizvoda su cilj i dobrobit s pomoću tih mjera. Već nekoliko godina provodimo mjere potpora u turizmu, koje možemo podijeliti u tri kategorije - unaprjeđenje i razvoj ruralnog turizma, autohtona eno i gastro ponuda te organizacija i sudjelovanje na manifestacijama. Prošle godine isplatili smo više od 166.000 eura potpora za 83 korisnika, a ove smo godine izdvojili 230.000 eura. Na sjednici Skupštine u siječnju ove godine donijeli smo odluku o visini turističke pristojbe, a, prema Pravilniku i Zakonu o boravišnim pristojbama i članarinama, išli smo maksimalno na ruku poduzetnicima, dakle iskoristili smo sve mogućnosti koje determinira Pravilnik i odredili najnižu boravišnu pristojbu, uz dodatak za potpomognuta područja. Javni poziv za unaprjeđenje i razvoj ruralnog turizma te autohtonu eno i gastro ponudu bit će raspisan u svibnju, a za organizaciju i sudjelovanje na manifestacijama javni poziv otvoren je u ožujku, te će biti otvoreni do utroška sredstava - rekla je pročelnica Upravnog odjela za turizam, kulturu i sport OBŽ-a Tatjana Turalija.


Ono što gosta privlači u određenu destinaciju zasigurno je jedinstvena ponuda i “ono nešto” što je izdvaja iz ostatka sličnih sadržaja, a Osječko-baranjska županija obiluje turističkim resursima. – Naša je županija dio kontinentalne regije Slavonija i Baranja, koja je jedna od najvećih destinacija na istoku Hrvatske, poznata, između ostalog, po vinskom i kulturnom turizmu, ali i po prirodnoj baštini, prepoznatljivoj prije svega po Parku prirode Kopački rit. On se nalazi u svojevrsnoj riječnoj delti između Dunava i Drave i prava je turistička atrakcija već godinama. Također, turistima su privlačni i naši manji gradovi te brojne manifestacije koje održavamo cijele godine, ali i specifične aktivnosti poput lova i ribolova. Kad je riječ o razvoju turizma, protekla godina bila je rekordna do sada, ostvarili smo 13 % rasta u odnosu prema rekordnoj 2022. godini i korak po korak stvaramo zanimljivu priču istoka Hrvatske koja budi puno hedonističkih iskustava. Poznato je da je Slavonija žitnica Hrvatske, mjesto gdje nastaju neki od najvažnijih hrvatskih proizvoda, poput kulena, kobasice i drugih suhomesnatih delicija, a koji posjetitelju nude jedinstven doživljaj susreta s proizvođačima i uživanje u degustaciji. Nama zaista svatko dođe kao gost, a ode kao prijatelj – naglasila je direktorica Turističke zajednice OBŽ-a Ivana Jurić.
Možda ste propustili...

DOĆI ĆE DO POVEĆANJA CIJENA SVIH VRSTA VOĆA

Štete od mraza u cijeloj Hrvatskoj

OPORAVAK USLUŽNOG SEKTORA

Poslovna aktivnost u eurozoni porasla

Najčitanije iz rubrike