Kultura
IRIS TOMIĆ, ASISTENTICA NA AUKOS-U, UDRUGA “MALO DRAMA, MALO ART”

Mi malo dramimo, ali i malo artamo - nismo ograničeni
Objavljeno 10. travnja, 2024.
Organizira kabarete i sjajni Mini improv show - improvizacijske predstave
Iris Tomić je Osječanka rođena upravo na Svjetski dan kazališta, s diplomom zagrebačke Akademije dramskih umjetnosti, iz produkcije scenskih i izvedbenih umjetnosti. U kazalištu je od svoje treće godine, a ljubav prema glumi neprestano dijeli sa studentima kao asistentica na AUKOS-u.

Dramski studio


Maštajući o svijetu nakon korone, 2022. godine odluka je pala na osnivanje udruge koja će unaprijediti dramske i alternativne umjetnosti u Osijeku. "Malo Drama, Malo Art" do sada je producirala nekoliko koncertnih čitanja dramskih tekstova i radionica za djecu. Ove godine pokrenut je i dramski studio za odrasle, održana je fantastična Cabaret predstava, a nedavno je organiziran i prvi Mini improv show. Fokusirajući se na izvedbenu umjetnost, udruga nastoji osječkoj publici predstaviti forme koje nisu toliko česte na repertoaru naših kazališta.

- Kako i sam naziv udruge kaže, mi malo dramimo, ali i malo artamo, tako da nismo ograničeni isključivo na izvedbenu umjetnost. U planu imamo i širenje naših programa, te smo otvoreni za sve koji nam žele prezentirati svoje urbane ideje koje bi pomogle obogaćivanju osječke kulturne scene. Što se tiče naših publika, vjerujem kako smo "za sve", ali nekako najviše privlačimo mlade. Jedan od ciljeva naše udruge je razvijanje publika, te se upravo izmještanjem iz tradicionalnih kazališnih prostora trudimo približiti i onima koji nemaju naviku odlaska u kazalište - govori Iris.


Koliko je ovakav pothvat potreban osječkoj umjetničkoj sceni, govori činjenica da je Zagreb pun dramskih studija za djecu, srednjoškolce, studente, čak i umirovljenike, dok Akademiji to nedostaje. Do tog je saznanja došla je i Iris, prilikom jednog od modula iz specijalističkog studija Dramaterapije, koji trenutno pohađa.

- Sjela sam s Goranom Guksićem i vrlo brzo smo shvatili da oboje razmišljamo o istome, te smo pokrenuli dramsku. Na njoj radimo razne glumačke vježbe, trenutno smo fokusirani na improvizacijsko kazalište, a u budućnosti planiramo i rad na tekstu te produkciju predstava. Goran i ja shvatili smo kako Osijeku nedostaje amatersko kazalište, mi smo pronašli ekipu "dramaca" koja će ga izgraditi s nama, te pozivamo sve koji žele da nam se jave i pridruže na dramskoj! - dodaje Iris.

Poznate kao male pozornice za aktualne društveno-kritičke predstave, kabareti su odličan spoj pjevanja, plesnih točki i satiričnih skečeva. Iris čvrsto vjeruje da je to još jedna izvedbena forma koja ima mnogo potencijala za našu scenu, pa je tako nastao i "Cabaret Cochon Noir", odnosno "Kabaret crne svinje".

- Ideja kabareta nastala je među studentima glume i lutkarstva, a prvotno su je realizirali na božićnim Susretima, mini kazališnom festivalu u organizaciji Kazališne družine Susret. Nakon što su izvođači i publika bili oduševljeni, odlučili smo se udružiti u još veću družinu i postaviti kabaret u klubu Oxygene, spajajući sve ono što i jest – pjesma, koreografija, humor, kritika društva i noćni život. "Cabaret Cochon Noir" zaigrat će još jednom 20. travnja, kada možete podržati nove glumačke nade osječke scene! - ističe.

Improvizacija nas uči spontanosti, snalaženju u trenutku i otvorenosti onome što nam se nudi. Uči nas da ne razmišljamo previše i da sve što kažemo može inspirirati nekoga za novi smjer priče, no sve to se može primijeniti i u glumačkom okruženju, smatra Iris.


- U povodu Svjetskog dana kazališta organizirali smo Mini improv show u cafe-baru Peppermint, gdje su sudjelovali naši polaznici dramske skupine i troje profesionalnih glumaca. Improv showovi su jako popularni u Velikoj Britaniji i SAD-u, a kod nas su zaživjeli jedino u Čakovcu i u Zagrebu. Kako sam i sama prošla edukaciju iz improvizacijskog kazališta, zaljubila sam se u spontanost i smijeh koje improv donosi, kako izvođačima tako i gledateljima. Improvizacijsko kazalište je također sjajna forma za razvoj publike i za kvalitetnu zabavu. Inspiracija proizlazi iz trenutka i iz interakcije s publikom, koja je vidljivo uživala u našim skečevima - govori Iris, dodajući kako je u planu još jedan mini improv i dugometražni improv show.

Visoka tehnologija


Udruga, čini se, radi punom parom. Partneri su na međunarodnoj predstavi "Živa", koja je diplomski ispit studentice Laure Iličić, a trenutno rade i na produkciji suvremene predstave "Nigdjezemska" prema tekstu Lucije Klarić. Ujedno i dio Irisina umjetničkog istraživanja u sklopu doktorata, "Nigdjezemska" će kombinirati XR i AR, produženu i proširenu stvarnost, spajajući nove tehnologije s izvedbenom umjetnosti.

- Ako sve bude išlo po planu, prve, "testne" izvedbe bit će u srpnju, a premijera u listopadu ove godine. U daljoj budućnosti planiramo osnivanje kazališnog kolektiva u Osijeku, produkciju novih predstava i festivala. Nastavljamo s dramskom za odrasle, a planiramo je proširiti i na naše zlatne građane - umirovljenike. Također, možda pokrenemo i dramsku za mame ili tate, i bebe, ali polako - otkriva.

Obrazovanje glumaca u Hrvatskoj dosta sporo odgovora na nove trendove u svijetu, no izgleda da mlađe generacije napokon dobivaju svoje mjesto u kazalištima. Prostor za napredak je i više nego potreban, ali i reforma sustava, kaže Iris.

- U Osijeku počinje jačati nezavisna scena, nadam da će naša udruga, KD Susret, dobro poznati Teatar To Go i neka nova imena koja će doći napraviti raznovrsne projekte i predstave koje će dodatno obogatiti kazališnu i kulturnu ponudu našeg grada i ovog dijela Hrvatske. No nije sve tako bajno i ne smijemo skretati pogled s aktualnih skandala, koji, nažalost, pogađaju umjetničko obrazovanje i filmsku industriju. Istina je da kazalište nije iznimka kada je riječ o malverzacijama i uznemiravanjima. Trebamo stati na kraj bilo kojoj vrsti zlostavljanja i tu energiju usmjeriti u zaštitu i pomoć svim žrtvama nasilja doživljenog u umjetničkim krugovima. Jednom kada uspijemo istrijebiti zlostavljače i predatore, naša će scena prodisati punim plućima - naglašava.

Elena Lukić
Možda ste propustili...

U SLATINI NASTUPIO AKADEMSKI MUŠKI ZBOR FER-A

Među posljednjim europskim velikim muškim zborovima

Najčitanije iz rubrike