Crna kronika
UGROŽENA SKUPINA U PROMETU

Pripit autom udario u motocikl, dvoje mrtvih
Objavljeno 9. travnja, 2024.
Nesreća se dogodila kod Gline, a skrivio ju je 24-godišnji vozač automobila. Motociklist i suputnica smrtno su stradali
S dolaskom lijepog vremena na cestama je velik broj motociklista, što nosi prometni rizik. Tako su u nedjelju motociklist i njegova suputnica poginuli u prometnoj nesreći koja se dogodila na području Gline, a istoga dana teško su ozlijeđena dva motociklista u prometu u Slavoniji. Nekoliko dana prije još su dva motociklista nastradala na slavonskim prometnicama.

Dežurna županijska državna odvjetnica u Županijskom državnom odvjetništvu u Sisku je u suradnji s policijom provela očevid prometne nesreće koja se dogodila u nedjelju oko 14.20 na državnoj cesti D6 u Gornjem Viduševcu, u kojoj su dvije osobe smrtno stradale.

Vozač bio pripit


Nesreća se dogodila kada je 24-godišnji vozač automobila, upravljajući vozilom u smjeru Gline prevelikom brzinom, prešao u prometni trak za vozila iz suprotnog smjera, te udario u motocikl kojim je prema Topuskom upravljao 59-godišnji hrvatski državljanin, koji je na motociklu prevozio suputnicu, 56-godišnju državljanku Srbije, pri čemu je oboje poginulo. U nastavku kretanja je, nakon udara u motocikl, 24-godišnjak automobilom udario u osobno vozilo neposredno iza motocikla, u kojem su bile dvije osobe. Vozač drugog automobila je ozlijeđen.

Alkotestom je utvrđeno da je vozač automobila koji je skrivio nesreću u krvi imao 0,47 promila alkohola. Nakon očevida, koji je trajao šest sati, uhićen je i predan pritvorskom nadzorniku.

U nedjelju oko 18.30 na županijskoj cesti 4230,koja povezuje Vrbanju i državnu cestu broj 214 (Županja - Gunja), 19-godišnji vozač motocikla je zbog neprilagođene brzine kretanja u zavoju sletio s ceste u šumu i teško se ozlijedio. Teške ozljede zadobio je i 53-godišnji motociklist koji je u nedjelju oko 14.25 između mjesta Rajsavac i Cerovac zbog neprilagođene brzine izgubio nadzor nad motociklom, te udario u metalnu zaštitnu ogradu, nakon čega je pao na cestu.

Između mjesta Vukojevica i Gradac Našički u petak oko 14 sati 42-godišnji motociklist pretjecao je teretni automobil kojim je upravljao 41-godišnjak koji je započeo pretjecati skup vozila a da se nije uvjerio da to može učiniti bez opasnosti za druge sudionike u prometu. Pri tome je došlo do udara lijevog bočnog dijela teretnog vozila u desnu stranu upravljača motocikla te pada vozača motocikla na zemljanu površinu uz rub kolnika. Motociklist je teško ozlijeđen, a 41-godišnjak je dobio kaznenu prijavu zbog izazivanja prometne nesreće u cestovnom prometu.

Pukla kaciga


Dan prije, u četvrtak oko 9.15 u mjestu Sedlarica, na predjelu zvanom Aršanj, 27-godišnjak je, upravljajući neregistriranim i neosiguranim motociklom iako mu je rješenjem Općinskog suda ukinuta vozačka dozvola, prouzročio tešku prometnu nesreću. Kretao se kolnikom kroz Sedlaricu neprilagođenom brzinom, te je u nepreglednom zavoju na uzbrdici došlo do zanošenja motocikla i slijetanja s kolnika. Motociklistu je od siline udara u noseći stup zaštitne ograde pukla zaštitna kaciga, a u daljnjem nekontroliranom padu udario je u metalnu ogradu, nakon toga i u prometni znak. Vozač motocikla zadobio je teške ozljede, nagnječenje prsnog koša i višestruke ozljede glave.

U samo dvije protekle godine motociklisti su u Hrvatskoj sudjelovali u 3624 prometne nesreće. Pri tome ih je 118 poginulo, a čak 70 tijekom 2023. Još 2807 motociklista u nesrećama je teže ili lakše ozlijeđeno. Prošle godine evidentirano je povećanje broja prometnih nesreća s motociklistima za 13,8 posto. Iz policije pozivaju i motocikliste i vozače motornih vozila da paze jedni na druge u prometu te da poštuju prometna pravila.

Sandra Lacić
SAVJETI VOZAČIMA MOTOCIKALA
Prilikom vožnje motociklom u lijevom zavoju odmaknite se dovoljno od središnje crte jer vožnjom uz crtu i naginjanjem u zavoju glava vozača može biti čak do jednog metra u prometnom traku namijenjenom za promet vozila iz suprotnog smjera. Vozite sredinom prometnog traka, a ne uz središnji dio kolnika jer je to mrtvi kut za vozače ostalih vozila (iznimka je samo situacija kretanja kolnikom koji ima samo jedan prometni trak, namijenjen za promet vozila u jednom smjeru, gdje se moped treba kretati što bliže desnom rubu kolnika), savjetuje policija.

Možda ste propustili...

VOZIO VELIKOM

U auto s 2,06 promila

TOMISLAV SVETINA O AFERI “DINAMO 2”

Financijske odluke donosio je Mamić

Najčitanije iz rubrike