Novosti
TROŠKOVI PARLAMENTARACA

Zastupnici potrošili čak 102.000 eura na “kilometražu”
Objavljeno 9. travnja, 2024.
Jandroković bez dodatnog troška, a Furio Radin ukupnom je trošku pridonio sa simboličnih 9,38 eura
Od početka siječnja ove godine do kraja ožujka saborski zastupnici sada već raspuštenog 10. saziva Hrvatskog sabora mimo plaće dobili su 247 tisuća eura, a najviše, 102 tisuće eura, kako bi se osobnim automobilom dovezli na zasjedanje.

Zastupnicima se, naime, plaća kilometraža koju prijeđu osobnim automobilom do posla, a uz nju i cestarina, za koju im je u istom razdoblju isplaćeno gotovo 18 tisuća eura. Kad se ta dva troška zbroje, dolazi se do iznosa od 120 tisuća eura, a to je gotovo polovina svih troškova koje su imali. U tim troškovima je sudjelovalo 106 od ukupno 151 saborskog zastupnika, njih 45 nije imalo nikakvih troškova, a mahom se radi o zastupnicima koji žive u Zagrebu ili njegovoj bližoj okolici a dolaze i iz vlasti i iz oporbe, lijevih i desnih stranaka. Među zastupnicima bez dodatnog troška je i predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković (HDZ).

Furio Radin (NZ) ukupnom je trošku pridonio sa simboličnih 9,38 eura, koji su iskazani u rubrici "ostalo", a koja uključuje troškove taksija, parkinga, vinjete i slično. U istoj rubrici Urša Raukar Gamulin (Možemo) iskazala je 49,19 eura, a 80 eura koje je potrošio Milorad Pupovac (SDSS) jest - iznos dnevnice. Gledaju li se troškovi po svakom zastupniku, kao i prije, najviše su, logično, potrošili oni koji žive daleko od Zagreba ili su članovi raznih izaslanstava, pa često putuju u inozemstvo. Na vrhu toga popisa je Katica Glamuzina (SD), koja je potrošila gotovo 5500 eura, a slijede ju HDZ-ov Nevenko Barbarić (5069 eura), također socijaldemokrat Domagoj Hajduković (4955 eura), nezavisna Marijana Petir (4899 eura), HDZ-ov Jure Brkan (4892 eura), SD-ov Željko Pavić (4727), HDZ-ov Ante Bačić (4713), Mostovi Zvonimir Troskot (4598) i Božo Petrov (4384 eura) itd. Ako gledamo samo prijeđenu kilometražu, najviše je isplaćeno SD-ovu Paviću (3560 eura), HDZ-ovu Barbariću (3188) i Mostovu Petrovu (2824 eura).

Do sjednica Sabora na Trgu svetog Marka zastupnici su mogli doći i javnim prijevozom uz refundiranje troškova, no u nepuna tri mjeseca za taj nešto manje komforan način dolaska opredijelilo se samo sedmero zastupnika u dosadašnjem mandatu, potrošivši zajedno oko 300 eura, od čega je 108 eura potrošio Marko Pavić (HDZ). Taj zastupnik nije imao "automobilskih troškova", no kako je član međunarodnih izaslanstava na avion je potrošio 1238 eura. Više od njega na avion je potrošila samo nezavisna Petir (2640 eura), a gotovo jednako Mostova Marija Selak Raspudić (1220 eura). Za zastupničke stanarine u ta je nepuna tri mjeseca isplaćeno gotovo 43 tisuće eura, za odvojeni život 21.500 eura, za avionske karte 19.100 eura, za cestarinu 18 tisuća eura itd.

Hrvatski sabor je ove 2024. godine plenarno zasjedao od 15. siječnja do 14. ožujka, kada je 10. saziv i raspušten, no troškovi su iskazani do 26. ožujka i još nisu konačni, jer neke račune, poput onih za stanarinu, zastupnici i dalje dostavljaju, kako im mandat traje sve dok se ne izaberu novi saborski zastupnici, objašnjeno je iz Sabora.

Svim zastupnicima čije je prebivalište od Zagreba, u kojemu je zgrada Sabora, udaljeno više od 50 kilometara pokriva se i trošak službenog ili unajmljenog stana, i to do iznosa od 332 eura, kao i režija - do 66 eura.

Dijana Pavlović
PROSJEČNA PLAĆA BILA 2326 EURA
Uz plaću, koja ovisi o njihovu radnom stažu, osobnom odbitku i porezu, a koja je prošle, 2023. godine prosječno iznosila 2326 eura, saborski zastupnici mjesečno primaju i paušal od oko 200 eura za pokrivanje materijalnih troškova. Zastupnicima koji žive izvan Zagreba zajamčena je i mjesečna naknada za odvojeni život od 133 eura, koju primaju samo kad Hrvatski sabor zasjeda.

Možda ste propustili...

POZNATA IT TVRTKA OČEKUJE ŠIRENJE POSLOVANJA

Infobip otvorio novi ured u Osijeku

MILORAD PUPOVAC OBJASNIO ZAŠTO SDSS IDE U OPORBU:

S programom se slažemo, ali ne možemo podržati Vladu