Regija
PREURANJENO LJETO, PROBLEMI NA FARMAMA

Ventilacija je na 100 %, spremne su i mlaznice za rashlađivanje
Objavljeno 9. travnja, 2024.
Poput ljudi, zbog hladni(ji)h noći i vrućine preko dana, svinje počnu kašljati, prehlade se, događaju se i upale pluća, problemi sa srcem...
ĐAKOVO



Preuranjeno ljeto, koje je živu u termometru do gotovo 30 Celzijevih podignulo još krajem ožujka, a nastavilo se i u travnju, osim ratarima, probleme zadaje i stočarima; svi uglas kažu da i životinje reagiraju na ovakve klimatske udare, poput ljudi.

Đakovački mljekar, u čijim su stajama u Potnjanima holstein goveda, upozorava da su to životinje sjevernoga umjerenog pojasa, za koje je, kaže, idealna prosječna temperatura 5 stupnjeva, a za noć je idealno da ne bude ispod ništice jer inače gube energiju na održavanje tjelesne temperature.

- Goveda inače ne vole toplu klimu, pa u ovim uvjetima ventilatori već pojačano rade po farmama. Ondje gdje nema kontrolirane klime sigurno da ima problema. U svakom slučaju, nije dobro da su u ovo doba godine već ovakve temperature. Ako se ovako nastavi, tj. da noću ne dođe do rashlađenja, morat će se to činiti mlaznicama s vodom - kaže Branko Kolak.

I svinje, kaže svinjogojac Mirko Kolić iz Budrovaca, osjete preuranjeno ljeto. Noći su, kaže, ipak (još) hladne, a danju je vruće i do 30, pa je razlika u temperaturi i 20-ak stupnjeva.

- Poput ljudi, zbog hladni(ji)h noći i vrućine preko dana, svinje počnu kašljati, prehlade se, zbog toplo-hladno događaju se i upale pluća, problemi sa srcem, bude štete, uginuća, kojih je nekoliko bilo i jutros (jučer, nap. a.), no s obzirom na velik tov u mojim objektima, to su neznatne štete, svinje su osigurane, a sve je to normalni dio u ovakvoj proizvodnji. Moramo malo više pripaziti u ovakvim uvjetima na zdravlje životinja, pa dajemo više vitamina itd. Životinje ne vole ovakve promjene, najbitnije je da je što manje takvih stresova - kaže Kolić i dodaje da ne pamti ovako uranjeno ljeto.

Idealne temperature u ovom uzgoju ovise o uzrastu. Kod male prasadi je to, kaže, 22, 25 do 27, u tovu od 25 kilograma 22, 21 do 19 stupnjeva Celzijevih.

- Ventilacija radi na 100 %, bitan je protok zraka. Stoga ljeti smanjujemo tov za 10 - 15 % u odnosu na zimu - kaže Kolić.

Ovce zasad, kaže uzgajivač Željko Fabric iz Drenja, ne reagiraju na 30 stupnjeva na početku travnja.

- Janjenje je skoro završilo, dogodi se poneko uginuće, no to nije ništa neuobičajeno. Ovce najviše pate magle, no sada toga nema, kao i jako velike žege, kada se prijeđe 35 stupnjeva. Onda je katastrofa - kaže Fabric. Cijena janjića konstantna je – i dalje 5 - 6 eura za kilogram žive vage, a tako se kreću i cijene prasadi.

Kako se preuranjeno ljeto odražava na njihovu proizvodnju pitali smo i peradare. Tomo Mitrović s farmom u Vučevcima kaže kako ju novim turnusom treba napuniti u četvrtak.

- Sigurno će biti problema, neke načine rashlađivanja imamo, no, uz pozitivan učinak u borbi protiv vrućina, znaju ipak praviti i štete. Imamo ovlaživanje zraka kroz maglu, no taj sustav zna izazvati prehladu, odraziti se na prehranu, a na kraju i na slabiji prinos. Ovaj turnus možda će i izići bez svega toga, no nastave li se ili još više porastu vrućine, iduće turnuse to neće zaobići - kaže Mitrović.

I u tom uzgoju idealne temperature ovise o starosti; za jednodnevne piliće to je 33 stupnja, a do kraja turnusa 20 stupnjeva.

Na upit, budući da je već sada i do 30 stupnjeva, kakve temperature stočari očekuju u lipnju, srpnju, kolovozu i kako stoku zaštititi od njih, Fabric kaže: "Pitajte me nešto lakše!"

Suzana Župan
Tko rano posije, moći će i presijati
Preuranjeno ljeto poseban je problem i za ratare. “Vegetacija je krenula dva do tri tjedna ranije. Prijatelj je posijao kukuruz prije deset dana i već je izredao”, kaže Mirko Kolić. “Sinovi ne znaju što napraviti, rekao sam im da 50 posto zasiju sada, a 50 posto kasnije. Jer, kažu stari ljudi, tko rano posije - taj stigne na vrijeme i presijati”, kaže Željko Fabric.

Možda ste propustili...

ORAHOVAČKA LOVAČKA UDRUGA ‘’VEPAR’’ NAPOKON IMA SVOJ DOM

U lovačkom domu žele urediti šest soba s 12 do 15 ležaja za inozemne lovce

NA ČELU DRUŠTVA OSTAJE MIROSLAV ŠIMIĆ

HKD Lisinski ove godine obilježava 135. obljetnicu

ODIGRAN 2. BRZOPOTEZNI TURNIR OPEN BIZOVAC 2024

Najbolji Dinko Huis, Matej Filić i Damir Meško

Najčitanije iz rubrike