Svijet
EUROPSKA UNIJA O NAMETANJU IZBORNOG ZAKONA:

Nismo sretni zbog odluke, ali zakon treba poštovati
Objavljeno 9. travnja, 2024.
Sattler: Neprihvatljive su prijetnje vodstva RS-a ustavnom poretku BiH
Europska unija nije sretna zbog toga što je visoki predstavnik za BiH Christian Schmidt nametnuo tehničke izmjene izbornog zakona, ali smatra da tu odluku sada valja poštovati i provoditi, rekao je Johann Sattler, šef Delegacije EU-a u BiH.

Visoki predstavnik Schmidt iskoristio je 26. ožujka svoje ovlasti i nametnuo izmjene izbornog zakona, kojima se uglavnom jamči bolji nadzor nad izbornim procesom i utvrđivanjem rezultata glasanja. Učinio je to nakon što je u prosincu prošle godine pozvao domaće političare da se sami suglase i donesu takva rješenja, koja radi napretka na planu europskih integracija traži i EU, no unutarnjeg dogovora o tome nije bilo. Schmidtov potez pozdravili su iz bošnjačkih i građanskih stranaka, no osudili su ga HDZ BiH i vladajuće političke stranke iz RS-a, smatrajući ga nepotrebnim. Čelnik tog entiteta Milorad Dodik najavio je kako će ondje do 20. travnja donijeti svoj izborni zakon i prema njemu provoditi izbore.

U intervjuu koji je u ponedjeljak objavio sarajevski "Dnevni avaz" Sattler je potvrdio da izvršne ovlasti visokog predstavnika smatra mjerom kojom bi se trebalo služiti tek kod "nepopravljivih zakonskih radnji", a vjeruje da to nije bio slučaj kod pregovora o izmjenama izbornog zakona. "Bilo je još vremena da se domaće vlasti suglase oko izmjena i dopuna izbornog zakona", kazao je Sattler u oprezno izrečenoj kritici na Schmidtov račun, ustvrdivši kako je vladajućoj koaliciji trebalo dati još jednu priliku da potvrdi sposobnost za postizanje kompromisa.

Suprotno Europskoj uniji, Schmidtovu intervenciju u izborni zakon jasno su podržali SAD, Velika Britanija i Njemačka, a Dodik je za svoje kritike dobio potporu Rusije i mađarskog premijera Viktora Orbana. "Očekujemo od svih aktera da se ponašaju odgovorno i pokažu suzdržanost. Neprihvatljive su prijetnje vodstva Republike Srpske ustavnom poretku Bosne i Hercegovine, uključujući izbore u tom entitetu u vlastitoj režiji, suprotno izbornom zakonu BiH", kazao je Sattler, upozorivši kako bi destruktivno ponašanje kojim prijeti Dodik onemogućilo početak pregovora o pristupanju BiH EU-u.

Dijana Pavlović
SRBI U IZBORNOM POVJERENSTVU ODBILI POSLUŠATI DODIKOV ULTIMATUM
 
 
Dvoje članova Središnjeg izbornog povjerenstva BiH (SIP) iz reda Srba odbilo je zahtjev vlasti Republike Srpske da podnese ostavke na svoje dužnosti kako bi se to tijelo delegitimiralo, a ovlasti za provedbu izbora prenijele na povjerenstvo na entitetskoj razini. Vlada RS-a je prošlog tjedna pozvala dvoje Srba koji su članovi SIP-a da podnese ostavke, no Ljubiša Kalaba i Vanja Bjelica Prutina u ponedjeljak su poručili kako to neće učiniti, odbivši poslušati Milorada Dodika i sudjelovati u provedbi njegova plana. “Neću podnijeti ostavku”, izjavio je kratko Kalaba, kako ga citira portal Oslobođenja, te je poručio kako nema nakanu komentirati ono što govore političari. Njegova kolegica Bjelica Prutina podsjetila je kako su prava i obveze članova SIP-a propisani izbornim zakonom BiH i ne mogu se dovoditi u pitanje odlukama koje se donose na entitetskoj razini.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike