Ekonomija
PRILIKA I ZA HRVATSKE TVRTKE

EIB planira znatnija ulaganja u Ukrajinu, ali i zapadni Balkan
Objavljeno 9. travnja, 2024.
Weber: Šanse za hrvatske kompanije iz područja građevinarstva, proizvodnje hrane, obrazovanja...
Ulaganja Europske investicijske banke (EIB) u Ukrajinu i zapadni Balkan poslovna su prilika za hrvatske kompanije, istaknuto je u ponedjeljak na konferenciji koju je organizirala Hrvatska udruga poslodavaca (HUP) u suradnji s EIB-om i Ministarstvom financija.

Glavna direktorica HUP-a Irena Weber apostrofirala je "ogromni potencijal" EIB-ovih ulaganja u zapadni Balkan i Ukrajinu, ocijenivši da je stoga važno povećati njihovu vidljivost u javnom prostoru.

“Cilj je napraviti pomak prema tome da se hrvatske kompanije jave kao snažan partner i investitor u projektima koje financira EIB, u ovom slučaju s fokusom na Ukrajinu i zapadni Balkan”, izjavila je Weber, izdvojivši hrvatske kompanije iz područja inženjeringa, građevinarstva, proizvodnje hrane i obrazovanja. “Smatramo da potencijala apsolutno ima. S obzirom na to da smo malena i otvorena ekonomija, nama je jedan od najvažnijih fokusa upravo izvoz i povećanje dodane vrijednosti i BDP-a”, izjavila je Weber. Na konferenciji su prezentirane mogućnosti za hrvatska poduzeća i stručnjake koji se prijavljuju na postupke javne nabave u okviru projekata koje financira EIB, uz fokus na zapadnom Balkanu i Ukrajini. Voditeljica ureda Grupe EIB-a u Hrvatskoj Slađana Ćosić istaknula je da “postoje višestruke inicijative i napori” EIB-a i EU-a za financiranje i ulaganje u ključne sektore gospodarstava zemalja zapadnog Balkana i Ukrajine, što, primjerice, uključuje ulaganja u infrastrukturu, energetiku, škole, bolnice i priuštivo stanovanje. “Fokus EIB-a izvan Unije će u idućem razdoblju biti obnova i oporavak Ukrajine, ulaganja u zemlje predviđene za proširenje Unije te provedba EU-ova programa Global Gateway”, rekla je Ćosić. Od početka rata ukupna potpora EIB-a Ukrajini dosegnula je dvije milijarde eura, a tu su i dodatna sredstva iz lani uspostavljenog fonda EU-a za Ukrajinu.

Zdenka Rupčić
Katalizator bliske suradnje EIB-a i RH
Ćosić je izvijestila da je EIB od 2010. zemljama zapadnog Balkana osigurao više od deset milijardi eura financiranja. Ministar financija Marko Primorac izrazio je nadu da će poduzetnici imati korist od konferencije, te najavio kako će one biti organizirane i s ostalim međunarodnim financijskim i razvojnim institucijama. “Volio bih da ova konferencija bude i katalizator bliže suradnje EIB-a i RH te, naravno, događaj koji će otvoriti vrata za sudjelovanje hrvatskih tvrtki u projektima koji će se financirati i obavljati u trećim državama”, izjavio je Primorac.

Možda ste propustili...

EP USVOJIO POJEDNOSTAVLJENJE NACIONALNIH PROVEDBENIH PRAVILA

HPK podržao mjere olakšanja administrativnog opterećenja poljoprivrednika

VEĆINA WEB-STRANICA NAJVEĆIH HRVATSKIH KOMPANIJA ENERGETSKI JE NEODRŽIVA

Internet je četvrti najveći zagađivač okoliša u svijetu

POKRENUTI STVARNU AKCIJU U BORBI PROTIV KLIMATSKE KRIZE

Zagađenje plastikom nalazi se svagdje oko nas

Najčitanije iz rubrike