Autoglas
OPTIMIZAM RASTE

Autoindustrija u Njemačkoj sve bolja u izvozu
Objavljeno 9. travnja, 2024.
Ozračje u njemačkoj automobilskoj industriji poboljšano je u ožujku, odražavajući optimistične prognoze poslovnih čelnika o izvozu, pokazalo je istraživanje instituta za ekonomska istraživanja Ifo. Ifov indeks poslovne klime u automobilskom sektoru porastao je u ožujku za 4,1 bod u odnosu prema veljači, na minus 5,8 bodova, najvišu razinu od prošlogodišnjeg svibnja, izvijestio je institut.

- Čini se da je njemačka automobilska industrija konačno izišla iz krize u koju je zapala u drugoj polovini 2023. i da ponovo gleda na budućnost s više optimizma - rekla je Anita Woelfl, istraživačica instituta. Poslovni čelnici u autoindustriji očekuju bolje dane, a posebno su optimistični u prognozama izvoza, što se očituje u skoku odgovarajućeg indeksa na najvišu razinu u proteklih gotovo godinu dana, ističu u institutu. Poboljšani izgledi vjerojatno su rezultat povoljnih kretanja u SAD-u i Kini, najvažnijim prekomorskim tržištima, nagađaju.

Ocjene aktualnog poslovanja lošije su pak no što su bile u veljači, a svijetla je točka opskrba važnim poluproizvodima, i tek malobrojni proizvođači automobila još uvijek imaju problema u opskrbnim lancima. "Čini se da su se isplatili napori koje je njemačka automobilska industrija ulagala nakon pandemije kako bi ojačala otpornost opskrbnih lanaca", zaključuje Woelfl. H
Možda ste propustili...

CX-80 UDOBNOST, PRAKTIČNOST I SVESTRANOST

Nova perjanica Mazde sa 7 udobnih sjedala

ODLIČAN POTEZ ORGANIZATORA VRHUNSKE UTRKE

Hrvatski rally veterani na WRC-u