Crna kronika
VATROGASCI POZIVAJU GRAĐANE NA OPREZ

Neopreznost ljudi, najčešći uzrok požara na otvorenom
Objavljeno 8. travnja, 2024.
Osječki vatrogasci upozoravaju - vatra ostavljena bez nadzora brzo će se proširiti

S dolaskom toplijeg vremena počelo je čišćenje vrtova i voćnjaka od suhe trave i drugog biljnog otpada, i nema dana da u Osječko-baranjskoj županiji ne dođe do požara.



- Vatra se često zbog neopreznosti proširi, pa zaprijeti i kućama i drugim objektima, a pravi i probleme u prometu ako vjetar nosi dim na cestu. Ako je više takvih požara u isto vrijeme, ili imamo više intervencija u jednom danu, s nama su i dobrovoljna vatrogasna društva. Inače, imamo više požara kada se iz suhe zime prelazi u proljeće i još nema zelene trave, jer je pogodna i temperatura i vlažnost zraka. Srećom, ove godine nismo imali taj prelazak. Bila je niska temperatura pa kišni period, tako da je dosta rano krenula zelena vegetacija, zbog čega je manja mogućnost širenja požara - kaže Boris Banjan, zamjenik zapovjednika Javne vatrogasne postrojbe Osijek, i dodaje kako sada počinju drugi problemi.

- Kako dolazi dozrijevanje žitarica, i tu bude dosta posla oko nadzora zaštite od požara na poljoprivrednom i šumskom zemljištu. Inače to bude od svibnja do kraja lipnja, ali ove godine to će vjerojatno biti i ranije jer je zbog klimatskih uvjeta i dozrijevanje ranije. Inače, zabrana spaljivanja bilo kakvog biljnog otpada na području Grada Osijeka vrijedi cijele godine. Na poljoprivrednom i šumskom području ta zabrana vrijedi od početka lipnja do kraja rujna. Činjenica je da uvijek svi imamo nešto za spaljivanje, ali moramo paziti na susjede - zaključuje Boris Banjan.

Osječki vatrogasci upozoravaju da se vatra ostavljena bez nadzora može vrlo brzo proširiti.

- Ako se već pali, vatru treba paliti po suhom vremenu bez vjetra, spaljivati manje količine biljnog otpada uz neprekidni nadzor, prije spaljivanja osigurati alat (lopate, grablje, vile, motike i sl.) i osigurati sredstva za gašenje poput vode, pijeska ili vatrogasnog aparata. Vatra se pali samo na onim mjestima na kojima ne postoji mogućnost nekontroliranog širenja, a prilikom spaljivanja veće količine biljnog otpada ili veće površine o tome treba izvijestiti nadležnu vatrogasnu postrojbu ili policijsku postaju - podsjećaju iz JVP-a Osijek i upozoravaju da je izazivanje požara kažnjivo po zakonu.

Na temelju Zakona o zaštiti od požara, za pojedinca koji izazove požar propisana je novčana kazna od 1990 do 19.900 eura ili kazna zatvora do 60 dana. Istim je zakonom propisano da će se osoba koja izazove požar iz nehaja, što je najčešći slučaj kod požara otvorenih prostora, kazniti za prekršaj novčanom kaznom od 260 do 1990 eura. Tim je zakonom propisana i novčana kazna 130 do 1990 eura za prekršaj pojedinca koji ne prijavi nastanak požara i ne dostavi sve informacije o požaru.

Građani nekontroliranim spaljivanjem biljnih ostataka mogu počiniti i kazneno djelo dovođenja u opasnost života i imovine opće opasnom radnjom ili sredstvom, za koje se može izreći kazna zatvora do tri godine, ako je iz nehaja, a ako je počinjeno s namjerom, kazna je od šest mjeseci do pet godina.

Sandra Lacić
SVE IH JE VIŠE
Prema podatcima Državnog vatrogasnog operativnog centra 193 Hrvatske vatrogasne zajednice, u siječnju je zabilježeno povećanje broja požara od 173,68 posto u odnosu prema siječnju 2023., a u veljači je bilo 37,10 posto više požara nego u veljači lani. U prva dva mjeseca 2024. zabilježen je znatan porast broja požara raslinja. Broj požara na obalnom i kraškom području (sedam obalnih županija) povećan je za 37,61 posto, u kontinentalnom dijelu za 111,76 posto, a broj požara za cijelo područje Hrvatske povećan je za 55,24 posto. Još je više narasla procijenjena opožarena površina. Tako je na području sedam obalnih županija zabilježen rast od 633,14 posto, u kontinentalnom dijelu od 790,14 posto, a rast u odnosu prema 2023. za područje cijele zemlje iznosi 701,44 posto.

Možda ste propustili...

ZA VIKEND U OSJEČKO-BARANJSKOJ ŽUPANIJI

158 prebrzih i 23 pijana vozača

POLICIJSKA UPRAVA VUKOVARSKO-SRIJEMSKA

Navijači divljali na igralištu

ŠVERCER ILEGALACA DAO OBJAŠNJENJE

Krijumčario Sirijce zbog nadgrobnog spomenika

Najčitanije iz rubrike