Regija
DRUŠTVO HRVATSKA ŽENA VINKOVCI

Vinkovčanke izložile otarčiće i podsjetile na šokačke svatovske običaje
Objavljeno 8. travnja, 2024.
VINKOVCI - Društvo Hrvatska žena Vinkovci organiziralo je uoči Mladog Uskrsa izložbu "Uskrsni otarčići i svatovski otarci svilom i zlatom" i predavanje vinkovačke etnologinje Ljubice Gligorević o šokačkoj svadbi i svatovskim običajima, a sve uz glazbenu pratnju KUD-a Šokadija iz Starih Mikanovaca, koji je predstavio šokačke napjeve – svatovac i bećarac. Kako je pojasnila predsjednica Društva, Ljubica Potočić, izloženi su otarčići koji su se nosili na korpicama za posvetu jela, uskrsni, i svatovski.


- Imamo otarke na kojima piše "Bog i Hrvati" ili "Lijepa moja domovino", otarke koji su se stavljali na čuturice kada je mladoženja išao pozivati u svatove, koji su se davali djeci u obitelji, otarci za čaju i kumove, ali i jedan prekrasno izvezen koji se stavljao na zaprege koje su vozili mladence na vjenčanje – rekla je Ljubica Potočić i podsjetila kako Izložba traje cijeli ovaj tjedan i može se razgledati svaki radni dan od 8 do 15 sati, u prostorijama Hrvatske žene, Trg Josipa Runjanina 10/I.


Iz Društva podsjećaju kako i dalje ponedjeljkom i četvrtkom imaju tjelovježbe prilagođene starijoj dobi, utorkom je digitalna radionica, tu je usluga besplatnih digitalnih narukvica, a teku pripreme i za nove edukacije volontera u palijativnoj skrbi i neformalnih njegovatelje. Pripremaju i priloge za časopis koji izdaju krajem godine. M.F.
Najčitanije iz rubrike