Regija
GRADSKO VIJEĆE SLATINE

Tri sata pitanja i potpitanja, odgovora i komentara
Objavljeno 7. travnja, 2024.
Žustra rasprava vodila se o svemu, od zarasle Trnovače do Slatinskog petka
SLATINA - Puna tri sata trajao je aktualni sat posljednje sjednice Gradskog vijeća, odnosno toliko je trajalo postavljanje 27 vijećničkih pitanja, odgovaranje na ta pitanja, postavljanje brojnih potpitanja, davanje dopunskih odgovora i komentiranje postupaka obnašatelja dužnosti gradonačelnika Ilije Nikolića, privremenih pročelnika Marina Kokorića i Krunoslava Šaraboka te direktora i vršitelja dužnosti ravnatelja ili predstavnika pojedinih tvrtki i ustanova.

Žustra rasprava vodila se o naplaćivanju parkiranja, korištenju i naplaćivanju korištenja mjesnih domova, o traženju da roditelji donose u Dječji vrtić Zeko maramice, ubruse i salvete, o provedbi programa u vrtiću i nezaposlenim stručnjacima, o projektu aglomeracije, o poduzetničkim zonama i potporama poduzetnicima, gradskoj Turističkoj zajednici, nefunkcioniranju gradske aplikacije iTransparentnost, poljoprivrednom zemljištu, ali i ustanovama koje nemaju svoje ravnatelje nego vršitelje dužnosti. Najoštriji bio je predsjednik oporbenog kluba vijećnika HDZ-HSLS Igor Fazekaš, koji je za sve negativnosti u gradu, pa i za odnos prema gradskoj imovini, optužio obnašatelja dužnosti gradonačelnika iz Domovinskog pokreta Iliju Nikolića i članove te stranke u upravnim vijećima.

Između ostaloga, Fazekaš je iznio da je na poduzetničkoj zoni Trnovači, koju je nazvao gradskom sramotom, trava visoka dva metra, iz kanala rastu stabla promjera 20 cm, da ima lisica i čagljeva pa građani nisu sigurni jer Grad ne brine o toj zoni. Pročelnik Marin Kokorić rekao je da na toj zoni gotovo da i nema slobodnih čestica jer većina je u privatnom vlasništvu, a uskoro se očekuje početak izgradnje reciklažnog dvorišta na česticama u vlasništvu Grada Slatine. Rekao je također da su kanali u vlasništvu Hrvatskih voda, a neizgrađena i zarasla čestica prodana je prije deset godina po drukčijim uvjetima nego što su danas. Grad je poduzeo određene aktivnosti, ali zbog ugovora upitno je može li se utjecati na stavljanje čestice u funkciju.

Fazekaš se posebno osvrnuo i na imenovane privremene pročelnike.

– Imamo privremene pročelnike, imamo v. d. ravnatelja Dječjeg vrtića, imamo v. d. ravnatelja GRAS-a, imamo zamjenika gradonačelnika koji obnaša dužnost gradonačelnika, u Turističkoj zajednici nitko ne radi, kod nas je sve v. d. To jadno i tužno!

Na pitanje javlja li se Slatinski informativni centar na različite natječaje u Hrvatskoj ili natječaje Europske unije kojima bi unaprijedio uvjete rada, tehničku opremu i slično, koliko su vlasnici uložili u Radio Slatinu te kako funkcionira i kako se plaćaju računi SIC-a odgovorio je direktor Robert Turkalj. On je pojasnio nemogućnost prijava na različite natječaje jer je Slatinski informativni centar trgovačko društvo u trodjelnom vlasništvu – Grada Slatine, DV Zeko i Pučkoga otvorenog učilišta. Radiopostaja je izložena tržištu kako bi se zaradila sredstva za plaće djelatnika i ostale troškove, ali to nije dovoljno za uređenje i opremanje kvalitetnog prostora za rad. Zato bi se rješenje toga problema trebalo pronaći na tematskom sastanku svih relevantnih sudionika. Za neizlaženje gradskog lokalnog glasila Slatinski petak vijećnici smatraju odgovornom aktualnu gradsku vlast.

Petar Žarković
Možda ste propustili...

NA GRADSKIM BAZENIMA u ĐAKOVU

Počele pripreme za kupališnu sezonu

U BELOMANASTIRSKOJ OŠ DR. FRANJE TUĐMANA ODRŽAN PROLJETNI SAJAM

Novac prikupljan u humanitarne svrhe

Najčitanije iz rubrike