Mozaik
DALIBOR MATANIĆ PRIZNAO DA JE ZLOSTAVLJAO ŽENE

Javne osobe jednoglasno: Očekujemo da se taj slučaj procesuira i završi na sudu
Objavljeno 7. travnja, 2024.

Redatelj Dalibor Matanić u ožujku je ostao bez posla na velikoj europskoj seriji, zatim u kampanji za jedan ženski časopis te je izgubio predizborni angažman za vodeću hrvatsku političku stranku nakon što su do njegovih producenata došle priče žena koje je seksualno uznemiravao, piše Večernji list.



Već deset godina u poslovnim je krugovima poznat po svom problematičnom ponašanju, koje je znalo eskalirati na tzv. filmskim partyjima, koji se obično priređuju na kraju snimanja. Redovito je birao mlađe žene, koje su bilu u strahu za posao i karijeru i koje su se bojale suprotstaviti redatelju koji je godišnje snimao nekoliko filmova, serija, videospotova i reklama. Redatelj se oglasio na Facebooku i priznao dugogodišnje maltretiranje žena, za što je prema hrvatskom zakonu predviđena zatvorska kazna. Tvrdi da se povlači iz javnosti jer je na liječenju.

Vijest, kao i njegovo priznanje i način toga, bila je povod nizu reakcija, to više što se Matanić javno zauzimao za borbu protiv nasilja nad ženama.

- Tek sada, kad sam se sam prijavio u ustanovu za liječenje ovisnosti i u radu sa stručnim osobama, osvijestio sam da sam na neprimjeren način uznemiravao kolegice - stajalo je na Facebook profilu Dalibora Matanića. Priznao je krivnju javno, uz kajanje. I potvrdio desetljeće kuloarskih priča. Ugasio profil i povlači se iz javnog života.

Da se znalo i prije, potvrđuje raskid suradnje s Matanićem na projektu Greater Adria, i to prije mjesec dana. Producent Nebojša Taraba potvrdio je za HRT da je otkazao suradnju s Matanićem.

- Mi smo prije nešto više od mjesec dana, s vrlo vjerodostojnog mjesta dobili tu informaciju i postupili smo onako kako i dalje smatramo da je jedino moguće. Prvo smo gospodina Matanića suočili s informacijom koju smo dobili, a potom smo donijeli odluku da prekinemo suradnju. Svaka informacija, a o drugom da i ne govorim, mora se uzeti ozbiljno. Izvijestili smo našeg partnera HRT, koji je također bezrezervno podržao našu odluku, i složili se oko novog redatelja, o čemu ćemo, nadam se, uskoro obavijestiti javnost - rekao je Taraba.

Tihana Lazović Trifunović, koja je s Daliborom Matanićem radila na mnogim projektima, među kojima su serija "Područje bez signala" i film "Zvizdan", na Facebooku je napisala kako je "on vješto manipulirao nama koji smo godinama surađivali s njim, napravio od nas majmune i vrlo proračunato ‘pikirao‘ svoje žrtve".

- Ovim putem želim izraziti podršku žrtvama, mladim našim kolegicama, i divljenje što su izišle, i treba izlaziti, u svim slučajevima nasilja - kazao je Danilo Šerbedžija, redatelj i predsjednik Društva hrvatskih filmskih redatelja.

- Treba znati da je kao takav obnašao visoke dužnosti u HAVC-u, i to kao umjetnički savjetnik koji je odlučivao koji će projekti biti odobreni, a koji neće. I u konačnici - što će se snimati u Hrvatskoj idućih godina - rekao je redatelj Arsen Anton Ostojić. A upravo u HAVC-u pripremaju nastavak akcije "Nismo tražile".

- Nastavno na to, pokrenuli smo proces kojim namjeravamo uvesti osobu koja će primati anonimne dojave o uzenimiravanju, to nam je sada u Nacionalnom programu. Čujemo da ima još pritužbi na redatelje, ali nemamo konkretno ništa - otkrio je ravnatelj HAVC-a Chris Marich.

Matanić je, da bi slučaj bio bizarniji, bio aktivan u borbi protiv nasilja nad ženama. Objavu je stavio na dan kada su u Hrvatskoj ubijene dvije žene. Oprosti nije dovoljno: javne osobe traže istragu, čak i zatvor.

- Očekujem da se taj slučaj procesuira i da završi na sudu, a ono što je bitno jest zaštititi žrtve, kojih je velik bro -, rekla je Arijana Lekić Fridrih, multimedijalna umjetnica i aktivistica.

- S obzirom na Akademiju dramskih umjetnosti, gdje ni nakon prosvjeda koji su napravile tri hrabre studentice nije došlo ni do kakvih promjena, te profesori koji su optuženi i iza kojeih stoji velik broj pritužbi i za seksualno zlostavljanje i za seksizam i dalje rade na istom fakultetu - upozorila je.

Doznajemo da slučaj policiji nije prijavljen, no jest pravobraniteljici. Baš kao i priča na ADU - nastavak je ovo hrvatskog "Me too" pokreta i velike lavine koja tek slijedi. Za to je potrebno još više hrabrosti da bi žrtve i javno istupile. T.K.
LONČARIĆ: ŽAO MI JE ŽRTAVA
Prvakinja Drame HNK-a u Osijeku, glumica Sandra Lončarić godinama je surađivala s Matanićem, na serijama “Novine” i “Šutnja”.

- Zaista nikada nisam imala neugodna iskustva s Dadom, dapače, uvijek sam voljela raditi s njim, naš odnos je uvijek bio pun poštovanja i povjerenja i zaista mi je žao zbog ove situacije, i svih žrtava koje su zahvaćene ovom pričom - rekla je glumica.

Možda ste propustili...

TOPLA I URNEBESNA KOMEDIJA

“Summer Camp”s Diane Keaton

KONCERT ZA NAŠIČKO SKLONIŠTE ŽIVOTINJA

Odlični Damir, Kristijan i Stela pjevali za Farmicu

Najčitanije iz rubrike