Kultura
DONACIJA UMJETNIKA KNJIŽNICI

Djela inspirirana književnim djelima ispred vinkovačke Gradske knjižnice
Objavljeno 8. travnja, 2024.
“Umjetnost i knjiga" naziv je izložbe otvorene u prostorima i ispred vinkovačke Gradske knjižnice i čitaonice, jedinstvenog projekta u Hrvatskoj, nastalog na inicijativu Hrvatskog društva likovnih umjetnika Vinkovci. Sedam likovnih umjetnika, Anđelko Zgodić, Šefik Kapetanović, Dubravko Mataković, Vladimir Voćanec, Ivan Lončar Žan, Marko Lončar i Stjepan Strmota, naslikali su ili, u jednom slučaju, "istrajbali" u bakru, djelo za koje ih je inspirirala knjiga koju su u vinkovačkoj knjižnici pročitali, pa će svih sedam djela darovati knjižnici, ali, kako najavljuju umjetnici, to je tek početak suradnje.

Marko Lončar, potpredsjednik Hrvatskog društva likovnih umjetnika Vinkovci, pojašnjava kako je svaki od autora pročitao jednu knjigu i naslikao motiv iz te knjige. Radili su u različitim tehnikama, u kojima inače rade i osjećaju se "kao kod kuće", šest je djela naslikano, a jedno je "trajbani" bakar.


- Mi smo ih nazvali sedam veličanstvenih i njihove slike od danas će oplemenjivati prostore knjižnice. Zidova je puno, naših umjetnika je puno, pa nema bojazni da neće sve biti popunjeno. Drago nam je što smo baš ovakvim projektom, posebnim i jedinstvenim u cijeloj državi, započeli suradnju s našom knjižnicom - kaže Marko Lončar.

Inspiracija umjetnicima bili su roman Ivana Kozarca "Đuka Begović", pripovijetka Josipa Kozarca "Slavonska šuma", dramska kronika Fabijana Šovagovića "Sokol ga nije volio", knjiga Veseljka Kralja "Ispovijest bijednog grješnika", zbirka priča Ivane Brlić Mažuranić "Priče iz davnina" i dječji roman Ane Benačić "Negdje između".

- U godinu dana boravka u knjižnici i svih aktivnosti koje smo imali, ono što nam je nedostajalo svakako su slike na zidovima. Prekrasna inicijativa HDLU povezala je likovnu umjetnost i književnost i to je ono što ovu izložbu čini posebnom. Ne znam postoji li knjižnica u kojoj se nalazi ovakav oblik umjetnosti, gdje su umjetnici ciljano slikali baš za knjižnicu - ponosna je Vedrana Lugić, ravnateljica Gradske knjižnice i čitaonice Vinkovci.


Posebnost ovog događaja je i QR kod ispod svake slike koji vodi do knjige prema kojoj je motiv nastao. Mladima će, podsjeća Vedrana Lugić, biti najzanimljivije, ali i svima koji posjete odjele književnosti i dječje književnosti, gdje će ova umjetnička djela biti izložena. U budućnosti će, nada se ravnateljica, biti nešto i za zavičajnu zbirku i znanstveni odjel.

- HDLU ne bi bio to što jest da nema tako dobre ideje i da naši umjetnici nisu tako kreativni. Uvijek su na raspolaganju, rade u korist društvenog života Vinkovaca i oplemenjivanja grada, o čemu svjedoči i ova izvrsna ideja, koju mogu samo pohvaliti, a članovima zahvaliti što u svakom trenutku stoje uz naše institucije i naše sugrađane – kaže gradonačelnik Ivan Bosančić.

M. Flego
Posebnost ovog događaja je i QR kod ispod svake slike koji vodi do knjige prema kojoj je motiv nastao

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike